Какво е юта и защо се препоръчва да се заменят найлоновите торбички?
В стремежа си да се грижим за околната среда, експертите постоянно търсят материали, които могат да заменят пластмасата. Едно от решенията, които придобиха популярност, е юта.
Това е екологичен и устойчив плат, който е спечелил допълнителни точки в сравнение с найлоновите торбички поради своята устойчивост и издръжливост. Ето неговите предимства и недостатъци.
Какво е юта?
Юта, известна още като “златни влакна” , е растение, чието научно име е Corchorus Capsularis. Произвежда се основно в Индия, откъдето и произхожда. Въпреки това може да расте и в тропическите райони.
Има няколко вида, но най-широко използваният е белият. Въпреки че видът Corchorus Olitorius или Tossa Jute е с по-добро качество, обикновено е по-трудно да се култивира.
Вероятно имате чанта, килим, кошница или плат, изработени от този материал, без да знаете това. Поради предимствата си в текстилната индустрия – и факта, че е и евтин – той е бил използван за производството на различни артикули от най-малко 5000 години.
Основни употреби
- Поради своята здравина, ютата често се използва при производството на чували за съхранение и транспортиране на селскостопански продукти. Обикновено се използва като опаковка за зърнени храни, захар или картофи.
- Използва се не само като заместител на пазарските чанти. Освен това се използва като опция за сребърни чанти, опаковки за подаръци и корици, наред с други.
- В автомобилната индустрия това е елемент, използван при производството на композитни материали.
Прочетете повече: Креативни начини за рециклиране на стари кухненски прибори
Предимствата на юта: защо е по-добра от найлоновите торбички?
Поради своите характеристики, ютата се счита за по-добър вариант в сравнение с пластмасата. Всъщност са идентифицирани някои нейни предимства пред материалите, изработени от памук. Ето списък с предимствата.
- Юта е 100% екологична. Не изисква използването на пестициди или химически торове за отглеждането си.
- Платът е устойчив и дишащ, идеален за употреба като пазарски чанти, защото предотвратява загубата на свежест на продуктите.
- Организацията по храните и земеделието на ООН (FAO) обяснява, че едно от предимствата на ютата е, че когато се засади на един хектар, тя изразходва 15 тона въглероден диоксид и го превръща в 11 тона кислород. Повече от някои дървета.
- Може да се смесва с други естествени или синтетични влакна, да се боядисва и да се принтира, ако желаете.
- Необходими са само 6 месеца, за да достигне зрялост. Това означава, че не изисква много земя за отглеждането си в сравнение с други растения.
- Може да се използва многократно.
- Има ниска топлопроводимост. Освен това има изолационни и антистатични свойства.
- Икономично е.
Недостатъци на юта
Истината е, че неговите недостатъци са нищожни в сравнение с предимствата, които предлага. Необходимо е обаче да сте наясно с тях. Един от минусите на ютата е, че е много абсорбираща. Поради това е трудно да се премахнат петната, които се образуват по повърхността му.
Освен това, ако е потопена във вода за дълго време, може да се разпадне. В тази връзка е най-добре да избягвате влажността. Ако се намокри, трябва да се изсуши на открито.
Юта или памук: кое е по-добре?
Ако се имат предвид устойчивостта, поддръжката и разграждането, ютата е по-добра от памука от гледна точка на околната среда. Въпреки че и двете тъкани са естествени, ютата изисква по-малко вода за растеж и никакви химикали.
Ютата също е силно, издръжливо, икономично и гъвкаво влакно, което я прави добър избор за замяна на много елементи, които обикновено са направени от пластмаса. Без съмнение, когато става въпрос за замяна на найлонови торбички, това е най-доброто.
Не пропускайте и: Домашно изработени ключодържатели: идеи за рециклиране
Едно влакно, различни употреби
Предвид своята здравина и гъвкавост, ютата се използва в производството на различни домакински предмети, като килими, въжета, чул, дрехи, кошници, пазарни чанти и други.
Поради ползите си за околната среда, придоби популярност като заместител на пластмасовите опаковки. Много компании дори са избрали този материал при опаковането на своите продукти. Използвате ли юта у дома?
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Zhang L, Ma X, Zhang X, et al. Reference genomes of the two cultivated jute species. Plant Biotechnol J. 2021;19(11):2235-2248. doi:10.1111/pbi.13652
- The Food and Agriculture Organization of the United Nations [Updated June 2022]. Jute. Available from: https://www.fao.org/economic/futurefibres/fibres/jute/en/