Как да се справите бързо с гнидите

Гнидите са яйцата на въшките, които се размножават много бързо. Прочетете следващите редове и научете как да се справите бързо с тях.
Как да се справите бързо с гнидите

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

С идването на лятото и повишаването на температурите, въшките и яйцата им са все по-често срещани. Гнидите са яйцата на въшките, снесени в косата на гостоприемника. Най-често това са децата, които са предразположени към редица инфекции. Затова е важно бързо да се справите с гнидите, за да спрете разпространението им.

Какво представляват гнидите и как се разпространяват

Яйцата, които снасят въшките, се наричат гниди. Снасят ги върху скалпа, обикновено на тила, по темета и зад ушите. Причината за това е топлината, която се отделя там, необходима за развитието на яйцата.

Женските въшки отделят здрава лепкава течност, с която гнидите се прикрепят към косъма. Именно затова измиването и отстраняването им е трудно. След като са снесени, гнидите се излюпват след около седмица, в зависимост от температурата и влажността.

Съвети за бързо справяне с въшките и гнидите

Затова е важно да ги третирате възможно най-бързо, за да спрете разпространението им. Така няма да се прехвърлят върху други деца и възрастни. Въшките се придвижват много бързо – могат да преминат от една глава в друга за секунди, само при допира им.

Бързо третиране за справяне с гнидите

Трябва да предприемете необходимите мерки веднага щом забележите гнидите. Въшките предизвикват сърбеж, тъй като се хранят с кръв, а това води до често чесане от страна на детето.

За да се справите бързо и ефикасно с гнидите, трябва да използвате препарат против въшки. Например добре познат продукт като FullMarks.  Препаратът е без цвят и аромат и не дразни децата. Осигурява ви справяне с въшките и яйцата им в рамките на пет минути. И ви предпазва от използването на вредни пестициди.

Третирането на заразената детска коса става със специални препарати.

След като нанесете продукта върху косата на детето, трябва да използвате специален шампоан за премахване на гнидите и умрелите въшки. Трябва да изберете и специален гребен за въшки за отстраняване на гнидите и паразитите от косата.

Използвайте гребена за въшки на мокра коса, за да не я увредите. Употребата му е много лесна: просто сресвайте внимателно косата кичур по кичур от корените към краищата.

Запомнете, че най-ефикасните гребени са металните. Те са по-добри от пластмасовите и лесно отстраняват въшките и гнидите.

Препоръчваме ви да прочетете и: Ползите от кокосовото масло за косата

Съвети за предпазване от въшки и гниди

Вярно е, че няма 100% начин да се предпазите от въшките и гнидите, но периодичните прегледи ще ви помогнат да откриете нашествениците навреме и да овладеете ситуацията по-бързо. Освен това ви съветваме да се придържате към следните съвети:

  • За да се предпазите от въшките и гнидите винаги трябва да имате под ръка гребен за въшки, с който да сресвате косата на детето си поне веднъж седмично. След употреба измивайте гребена с гореща вода.
  • Проверявайте косата на детето си на ярка, силна светлина. Обръщайте по-голямо внимание на любимите места на въшките: темето, тила и зад ушите.
  • Не давайте на друг аксесоарите на вашето дете като шапки, гребени, четки и хавлии.
  • Мийте често косата на детето си.

Както виждате, не е трудно да се справите с гнидите и въшките. Просто трябва да използвате подходящите продукти и да спазвате указанията им. Превенцията не отнема много време, но освен нея обръщайте внимание и на предупредителните признаци на детето.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.