Хиперхидроза: причини и симптоми

Когато има прекомерно изпотяване, което не е свързано със ситуация, която го причинява, това се нарича хиперхидроза. В тази статия ще ви разкажем как можете да се справите с проблема.
Хиперхидроза: причини и симптоми

Последна актуализация: 16 юни, 2022

Хиперхидроза е състояние, при което човешкото тяло се изпотява необичайно много. Това е прекомерно изпотяване, което няма задействаща причина.

Естествено е да очаквате повишено изпотяване в изключително горещи дни или по време на физическа активност. Въпреки това, при хиперхидроза, тези ситуации не предизвикват прекомерно изпотяване, а постоянно такова.

Потта е основно вода. Само 1% от компонентите й са соли. Потните жлези я произвеждат в тялото, за да регулират телесната температура. Нервната система е тази, която нарежда в нормални ситуации да се потим повече или по-малко.

Дори и цялата кожа да се поти, разстройството е по-очевидно по ръцете, краката и подмишниците. Ако влагата се съхранява в тези региони за дълго време, те могат да се заразят, генерирайки миризма чрез разлагане на потта чрез бактерии. Тази ситуация се нарича бромхидроза.

Специалистите изчисляват, че 2% от световното население отговаря на критериите за хиперхидроза. Освен това е обичайно разстройството да протича в цели семейства, тъй като родители и деца или братя и сестри са склонни да имат същото състояние.

Причини за хиперхидроза

По принцип можем да припишем хиперхидрозата на две основни причини: първична или идиопатична и вторична. Най-честата форма на представяне е първичната хиперхидроза, с други думи хиперхидроза, която се генерира самостоятелно.

От една страна, основният тип се нарича есенциална фокална хиперхидроза. Проблемът се крие в нервите, които инервират потните жлези. При тези хора тези нерви са свръхактивни, като през цялото време стимулират производството на пот. Въпреки че този вид изпотяване няма нищо общо с топлината или упражненията, то може да се увеличи при стрес.

От друга страна, вторичните причини за хиперхидроза са различни. Това са заболявания, които имат сред симптомите си повишено изпотяване. Сред тях откриваме:

 • Хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм: Тиреоидните хормони, като регулатори на метаболизма, могат да повлияят на производството на пот.
 • Диабет: При някои хора прекомерното изпотяване в областта на гърдите поражда съмнения за възможност за диабет.
 • Коронарна исхемична болест: При остри сърдечни епизоди стимулът, който болката генерира върху симпатиковата нервна система, може да предизвика обилно изпотяване.
 • Системни инфекциозни състояния: Отчасти поради треска и отчасти поради ускоряване на метаболизма по време на инфекция, острият епизод често е придружен от хиперхидроза.
 • Невропатии: По-конкретно, заболяванията на периферните нерви и симпатиковата нервна система могат да променят инервацията на потните жлези.
Мъж, който се поти много.
Нощното изпотяване е един от диагностичните критерии за хиперхидроза.

Диагностични критерии и симптоми

Всяко изпотяване, което се възприема като прекомерно, не може автоматично да бъде диагностицирано като хиперхидроза. Медицинската общност е установила критерии, които, ако са изпълнени, позволяват да се диагностицира патологията.

Първото неизбежно условие е пациентът да е подложен на повече от шест месеца прекомерно изпотяване без пряко обяснение. Това означава, че се генерира изпотяване, без да страдате от епизоди на топлина или след интензивни упражнения.

В допълнение към тази характеристика, лекарите търсят поне две от следните обстоятелства:

 • Нарушаване на ежедневните дейности.
 • Появата на прекомерно изпотяване поне веднъж седмично.
 • Поява преди двадесет и петгодишна възраст.
 • Имате член на семейството с хиперхидроза.
 • Симетрично изпотяване: в двете подмишници, например, едновременно.
 • Изпотяване по време на сън през нощта, когато не е особено горещо.
Потни ръце.

Лечение на хиперхидроза

 • Антиперспиранти: Това често е първата мярка, която приемат страдащите от хиперхидроза. Като цяло, това обикновено е самостоятелно инициирано лечение, преди да се консултирате с лекар. Най-ефективният компонент на антиперспирантите е алуминиевият хлорид. Неблагоприятните ефекти са кожно дразнене, особено при хора с чувствителна кожа.
 • Лекарства: Въпреки че има лекарства за намаляване на изпотяването, лекарите не винаги ги предписват поради неблагоприятните им ефекти.
 • Йонофореза: Основата на тази техника е електричеството. То анулира функцията на потните жлези чрез електрически ток. Лечението изисква серия от сесии, за да бъде ефективно и да няма сериозни неблагоприятни ефекти. В заключение, преминаването на ток е контролирано и по никакъв начин не достига опасни нива за тялото.
 • Ботулинов токсин: Специалистите директно инжектират веществото в най-засегнатата от хиперхидроза зона, за да блокират нервите, които носят стимула за изпотяване. В допълнение, лекарите могат да го инжектират в подмишниците, ръцете и краката.
 • Хирургическа намеса: Хирургическата намеса от първостепенно значение за тези, които се нуждаят от нея, е ендоскопска гръдна симпатектомия. Процедурата се прилага в случаи с максимална тежест, когато качеството на живот се влошава или дермалните инфекции са много чести поради генерираната влажност. Процедурата се състои в прерязване на нерв на симпатиковата нервна система, за да се спре стимулацията на потните жлези.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Pérez, Marco Antonio Callejas, et al. “Hiperhidrosis primaria.” Medicina Clínica 119.17 (2002): 659-665.
 • Hernández Gutiérrez, José Manuel, Gustavo Salinas Sedo, and Josefina Nodal Ortega. “Hiperhidrosis esencial, recomendaciones para su tratamiento.” Revista Cubana de Cirugía 50.4 (2011): 597-601.
 • Hoorens I, Ongenae K. Primary focal Hyperhidrosis: current treatment options and a step-by-step approach. J Eur Acad Dermatol Venerealol 2012; 26: 1-8.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.