Добавки за подобряване на паметта и концентрацията
Напредването на годините може да влоши здравето на мозъка. Подпомагането на този орган да работи правилно зависи от здравословната диета, инструменти като медитация, упражнения за стимулиране на мозъка и, може би, приемът на добавки за подобряване на паметта и концентрацията.
Приемът на тези формули е донякъде спорен, тъй като са необходими повече изследвания, за да се докаже общата им ефективност върху здравето на мозъка.
Въпреки това, според лабораторията Bayer®, някои изследвания показват, че някои витамини играят ключова роля в подпомагането на мозъка да достигне пълния си потенциал, да поддържа ежедневна концентрация и да получава енергия.
Какви са добавките за подобряване на паметта и концентрацията?
Хранителните добавки осигуряват хранителни вещества, които не се консумират в достатъчни количества, както е обяснено от Европейския съвет за информация за храните. Същото важи и за формулите за памет и концентрация.
Независимо дали са таблетки, хапчета, течности или капсули, тези смеси са предназначени да повишат концентрацията, като същевременно намаляват умственото и физическото изтощение.
Добавките за концентрация и памет дори се наричат ноотропи, дефинирани като лекарства, които подобряват процесите на паметта при хора с когнитивни увреждания.
Salud Colectiva споменава, че ноотропите представляват безопасни и достъпни вещества за подобряване на умствената дейност.
Какви са техните ефекти?
Тези добавки могат да бъдат полезни, когато се изисква максимална концентрация. Както при млади, така и при възрастни хора, добавките могат да подобрят паметта и вниманието.
Други приписвани предимства са следните:
- Минимизиране на възпалението на мозъка.
- Повишаване на оксигенацията на мозъка.
- Намеса в моменти на стрес и интензивни умствени усилия.
- Осигуряване на микроелементи и минерали, подходящи за церебралния кръвоток.
- Регулиране и подобряване на активността на невротрансмитери като аденозин, ацетилхолин и глутамат.
Научете повече тук: Какво представляват пренаталните витамини и защо са важни?
Основни добавки за подобряване на паметта и концентрация
На пазара ще намерите тези комплекси в индивидуални форми или в съединения под имена като Centrum ®, omega 3, Supradyn ®, Pharmaton ® или Memorex ®. Тези комбинации са съставени от няколко от съставките, представени по-долу.
Гинко билоба
Екстрактът от това растение е свързан с развитието на когнитивните функции, слуха и зрението. Проучвания, цитирани от Урологичната асоциация на Западен Ню Йорк, го свързват с по-лека загуба на паметта при възрастните хора.
Коензим Q10 – добавки за подобряване на паметта и концентрацията
Това е един от коензимите, които осигуряват най-много енергия на мозъка. Националната медицинска библиотека на САЩ отбелязва в статия, че оралният Q10 може да бъде антиоксидантна стратегия срещу невродегенеративни заболявания, като Алцхаймер.
Дефицитът на коензим Q10 е свързан със загуба на паметта и различна степен на умствена изостаналост.
Магнезий
Магнезият е свързан с ученето и краткосрочната и дългосрочната памет, отбелязва Journal of Neurology. Изданието допълва, че увеличаването на концентрацията на този елемент в мозъка също така увеличава броя на функционалните синапси и активира основните сигнални молекули.
B комплекс – добавки за подобряване на паметта и концентрацията
Всички витамини, които влизат в състава на В комплекса, са незаменими за организма. Подпомагат работата на нервната система и метаболизма, като влияят върху способността за запаметяване и концентрация.
Hospital Nutrition посочва, че заедно с други микроелементи и минерали, витамин B има невропротективни ефекти, които са полезни за интелектуалното представяне. По подобен начин, American Journal of Clinical Nutrition заявява, че дългосрочното добавяне на витамин B12 и фолиева киселина насърчава когнитивното функциониране.
Витамин С
Витамин С е мощен антиоксидант. Предпазва мозъка от увреждане, причинено от свободните радикали.
Повечето мултивитаминни добавки съдържат витамин С. Производителите обикновено го изброяват като аскорбинова киселина, натриев аскорбат, калциев аскорбат и минерални аскорбати.
Витамин Е – добавки за подобряване на паметта и концентрацията
Едно от качествата на витамин Е е неговият защитен ефект върху нервната система. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, се смята, че високите дози от този витамин забавят прогресирането на болестта на Алцхаймер при лека до умерена диагноза, както се съобщава от Mayo Clinic.
Съгласно критерия за разнообразяване на проучванията, NIH коментира анализа на този микроелемент като сътрудник в поддържането на яснотата и забавянето на спада на умствените функции.
Цинк
Сред многото ефекти на цинка в нашето тяло се откроява ролята му в поддържането на нормалната когнитивна функция, в намесата в невронната комуникация и във вероятното участие във фиксирането на спомените.
Латиноамериканските архиви на храненето свързват добавянето на този микроелемент с потенциалното развитие на знанието. От друга страна, Cuban Journal of Public Health публикува резултатите от оценка, при която групата, която е приемала цинк, е постигнала значително подобрение в паметта за разпознаване, разсъжденията и психомоторната функция.
Омега 3
Някои проучвания подчертават защитната роля на омега 3 мастните киселини срещу леки когнитивни увреждания, деменция и риска и прогресирането на болестта на Алцхаймер при възрастни хора. Това се споменава в текст в Болнично хранене.
Омега 3 съдържат докозахексаенова киселина (DHA) и алфа линоленова киселина (ALA), с редица предимства за вниманието и паметта, както е описано в Revista de las Sociedades Canarias de Pediatría.
Холин
Това хранително вещество е свързано с предотвратяването на загуба на паметта. То е съюзник, който помага на нервната система да регулира тази функция и настроението, според NIH.
По същия начин други изследвания показват, че в перинаталния стадий приемът на холин е жизненоважен, за да се гарантира когнитивното развитие и да се избегнат дефекти на невралната тръба. При по-възрастните хора приемът на тази добавка повишава ефективността в някои когнитивни процеси и намалява честотата на деменция.
Не пропускайте и: Кои храни подобряват паметта и съвети за стимулиране на мозъка
Женшен
Коренът от женшен е рекламиран заради свойствата си като стимулант за когнитивна ефективност, облекчаване на стреса и подобряване на кръвообращението.
Клинично изпитване, докладвано в списание Annals of Pharmacotherapy , отбелязва, че той допринася положително за психичното здраве и социалното функциониране. Учените обаче твърдят, че тези разлики се намаляват с продължителна употреба на добавката.
Противопоказания на добавки за подобряване на паметта и концентрацията
Службата на NIH за диетични добавки намеква за ниската вероятност от увреждане на здравето чрез приемане на мултивитамини и минерали. Въпреки това, те поясняват, че ако консумирате други диетични компоненти, уверете се, че не превишавате максималните граници на прием.
Употребата на добавки е ограничена за бременни жени, кърмачки и деца, освен ако не е разрешено от лекар. По принцип дозите на тези формули трябва да бъдат предписани от специалист.
Без медицинско наблюдение, добавките могат да имат възможни нежелани реакции, като например:
- Раздразнителност
- Сърцебиене
- Алергични реакции
- Нарушения на съня
- Промени в кръвното налягане
Други начини за подобряване на паметта и концентрацията
Повечето от компонентите на добавките за памет и концентрация присъстват в храните. Един от начините да спомогнете функционирането на мозъка е чрез започване на диета за умствена пъргавина.
Също така е добра идея да сте интелектуално активни. Много експерти препоръчват упражняване на ума с лесни и приятни ежедневни дейности.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Abumaria N, Huang C, Li B, Slutsky I, Wu L-J, Zhang L, et al. Niveles elevados de magnesio en el cerebro mejoran el aprendizaje y la memoria. Revista de Neurología. España; 2010. https://neurologia.com/noticia/2017/niveles-elevados-de-magnesio-en-el-cerebro-mejoran-el-aprendizaje-y-la-memoria
- Aparicio A, López Sobaler A, Lorenzo Mora A, Peral Suárez A, Ortega R, Salas González M. Importancia de la colina en la función cognitiva. Nutrición Hospitalaria. Vol. 37. Núm. Extra. 2. España; 2020. https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v37nspe2/1699-5198-nh-37-spe2-00018.pdf
- Arrollo J, Coronell M, Martínez G, Restrepo Caro C, Sánchez Majana L, Sarmiento Rubiano L. La deficiencia de zinc: un problema global que afecta la salud y el desarrollo cognitivo. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. Vol. 66. Núm. 3. Venezuela; 2016. https://www.alanrevista.org/ediciones/2016/3/art-2/
- Artiles Pérez L. Omega 3 y deporte. Revista de las Sociedades Canarias de Pediatría. Vol. 39. Núm. 2. pp. 103-104. España; 2015. https://www.mendeley.com/catalogue/57ea7acc-7212-3ed1-8e50-a6e1e850cbc1/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B4f2bb763-a572-456b-964a-5cdc6e99e3ae%7D
- Batterham PJ, Crisp D, Christensen H, Fenech M, Hickie I, Jorm A, Kljakovic M, Mackinnon A, Walker J. Suplementos orales de ácido fólico y vitamina B-12 para prevenir el deterioro cognitivo en adultos mayores que viven en la comunidad con síntomas depresivos -el Proyecto Más Allá del Envejecimiento-. Un ensayo controlado aleatorio. Revista Americana de Nutrición Clínica. Vol. 95. Núm. 1. pp. 194-203. Estados Unidos; 2012. https://academic.oup.com/ajcn/article/95/1/194/4576568?login=false
- Bishop J, Pappu A, Quinn J, Wadsworth T, Woltjer R. Evaluación de la coenzima Q como estrategia antioxidante para la enfermedad del Alzheimer. Diario de la Enfermedad del Alzheimer. Biblioteca Nacional de Medicina. Estados Unidos; 2008. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18560133/
- Boccio J, Caro R, Goldman C, Hernández Triana M, Lysionek A, Ruiz Álvarez V, Salgueiro MJ, Weill R, Zubillaga M. Deficiencia de zinc en relación con el desarrollo intelectual y sexual. Revista Cubana de Salud Pública. Vol. 30. Núm. 2. Cuba; 2004. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=21430207
- Colina. Institutos Nacionales de la Salud. Estados Unidos; 2022. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Choline-DatosEnEspanol/#:~:text=La%20colina%20es%20un%20nutriente,rodean%20las%20c%C3%A9lulas%20del%20organismo.
- Consejos para estimular la memoria. Clínica Universidad de Navarra. España. https://www.cun.es/chequeos-salud/vida-sana/consejos-salud/consejos-estimular-memoria
- Datos sobre la vitamina C. Institutos Nacionales de la Salud. Estados Unidos; 2019. https://ods.od.nih.gov/pdf/factsheets/VitaminC-DatosEnEspanol.pdf
- Ellis J, Reddy P. Efectos del Panax ginseng en la calidad de vida. Anales de Farmacoterapia. Vol. 36. Núm. 3. Estados Unidos; 2002. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11895046/
- Garla P, Waitzberg D. Contribución de ácidos grasos omega-3 para la memoria y la función cognitiva. Nutrición Hospitalaria. Vol. 30. Núm. 3. pp. 467-477. España; 2014. https://www.mendeley.com/catalogue/ee1c31df-cdb2-37a4-89dc-ecd2e4d384cb/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bb0466f25-ab31-433c-a837-e9b2dc6c2ce5%7D
- Ginkgo. Asociación de Urología del Oeste de Nueva York. Estados Unidos. https://www.wnyurology.com/content.aspx?chunkiid=125007
- Jiménez Ortega AI, López Sobaler AM, Martínez García RM, Ortega RM. Estrategias nutricionales que mejoran la función cognitiva. Nutrición Hospitalaria. Vol. 35. Núm. 6. España; 2018. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6732410
- Lucangioli S, Tripodi V. Deficiencia de coenzima Q10: una enfermedad huérfana en Argentina. Revista Farmacéutica. Vol. 155. Núm. 1 y 2. Argentina. https://ri.conicet.gov.ar/bitstream/handle/11336/8365/coenzima%20q10.pdf?sequence=4&isAllowed=y
- Pereira de Castro B, Reis Brandão E. Circulación de información sobre medicamentos y otras sustancias para aumentar el rendimiento cognitivo: un estudio de un blog brasileño (2015-2017). Salud Colectiva. Vol. 16. Núm. 24. Argentina; 2020. https://scielosp.org/article/scol/2020.v16/e2514/
- Nootropo. Diccionario Médico. Clínica Universidad de Navarra. https://www.cun.es/diccionario-medico/terminos/nootropo
- Nutrir la mente: vitaminas B para un cerebro bien alimentado. Bayer Cono Sur. Argentina; 2022. https://www.conosur.bayer.com/es/af/nutrir-la-mente
- Suplementos alimenticios: ¿quién los necesita y cuándo? Consejo Europeo de Información sobre la Alimentación. Bélgica; 2013. https://www.eufic.org/es/vida-sana/articulo/suplementos-alimenticios-quien-los-necesita-y-cuando/#:~:text=El%20objetivo%20de%20los%20suplementos,ser%20consumidos%20en%20cantidades%20suficientes.
- Suplementos de multivitaminas y minerales. Oficina de Suplementos Dietéticos. Institutos Nacionales de la Salud. Estados Unidos; 2022. https://ods.od.nih.gov/factsheets/MVMS-DatosEnEspanol/
- Vitamina E. Clínica Mayo. Estados Unidos; 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/drugs-supplements-vitamin-e/art-20364144
- Vitamina E. Institutos Nacionales de la Salud. Estados Unidos; 2020. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-DatosEnEspanol/