Бели петна по кожата: какво ги предизвиква?

Може да се дължат на недостиг на калций, витамин D и витамин Е
Бели петна по кожата: какво ги предизвиква?
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 23 октомври, 2018

Бели петна по кожата… Познати ли са ви? Например през лятото, след като сте се излежавали блажено на плажа? В такива случаи не е никак необичайно да ги забележите.

Какво ги провокира? Защо се появяват? Как можете да ги третирате? Днес ще поговорим за този обичаен проблем, който съвсем не е толкова незначителен. Затова е добре да отидете на преглед при специалист – в този случай – на дерматолог.

Бели петна по кожата: Tinea versicolor

Заболяването, наречено “Tinea versicolor”, е често срещано, но не е повод за притеснение. Не е сериозно и отминава при адекватно лечение. Tinea versicolor се проявява като бели петна по кожата, особено в тези зони:

 • Гръден кош и гръб
 • Ръце и крака
 • Зоните, които през лятото са открити

Петната се появяват най-често по време на горещите дни от годината или в началото на есента. Обикновено засягат млади хора поради фактори като потене, хормонални промени и влажност. Както казахме по-рано, Tinea versicolor не е опасно заболяване, нито е заразно или болезнено. Но това, което виждате ви притеснява. А често тези петна са много упорити.

Как се лекува Tinea versicolor?

Tinea versicolor представлява тип гъбичка, която изисква адекватно ефикасно лечение. Най-често лекарите назначават някоя от следните терапии:

 • Противогъбични медикаменти – тербинафин или миконазол. Те са ефикасни при лечение на инфекции.
 • Друг лесен начин да овладеете състоянието представляват шампоаните със селен и сяра – те отлично се справят с гъбичката. Нанасяйте ги върху засегнатите зони вечер. След това на сутринта вземете душ и отмийте шампоана. Лесно е, нали?
 • Ако искате можете да използвате и домашни натурални средства, облекчаващи въздействието на гъбичката. Става въпрос за алое вера. Нанесете гела от това растение върху засегнатите части на кожата си с масажни движения. Оставете гела да действа няколко часа, след това се изкъпете.
 • Добре е да знаете, че ако прилагате горепосочените средства в продължение на поне 2 седмици, но не видите положителен резултат (белите петна все още са по кожата), е най-добре да посетите дерматолог.

Бели петна по кожата: витилиго

Витилигото е едно от заболяванията свързано с появата на бели петна по кожата.

Витилигото е много по-сериозна диагноза, свързана с меланина в кожата. Става дума за липса на пигментация. Трябва да знаете, че в тази ситуация става въпрос за проблем с имунната система. Налице е грешка – грешка, при която тялото реагира, като разрушава някои клетки, в случая – меланоцити. Нека да разгледаме някои характерни черти на витилигото:

 • Тези бели петна по кожата се появяват навсякъде по тялото. Те могат да бъдат големи или малки по размери и в различна форма.
 • Те не провокират какъвто и да било дискомфорт, болка, сърбеж или раздразнение. Появяват се без никакви съпровождащи симптоми, но са ясно изразени.
 • По принцип този тип бели петна се появяват при хора, които живеят на влажни места.
 • Понякога се случва от бели на цвят тези петна да станат кафяви и леко да се лющят. В този случай могат да създадат известен дискомфорт.

Лекува ли се витилиго?

 • За съжаление не съществува ефикасно средство за лекуване на витилиго. Това автоимунно заболяване се характеризира с генетична предразположеност. Не е възможно процесът на унищожаване на меланоцити да бъде спрян напълно.
 • Понякога се наблюдава репигментация при употреба на стероиди или имуномодулатори, но те нямат 100% сигурен ефект. Експертите препоръчват да се употребяват слънцезащитни кремове, които предпазват засегнатата от витилиго кожа от въздействието на слънчевите лъчи.
 • Заслужава си да обърнем внимание на натуралните средства. Смята се, че растението алое вера оказва благоприятен ефект при витилиго. Използват се също така компреси с куркума и синапено масло. Не е възможно да възстановите пигментацията на този тип бели петна по кожата, но можете да ги направите по-слабо видими с проява на търпение, постоянство и адекватна грижа.

Препоръчваме ви да прочетете и: 9 натурални средства за лечение на витилиго

Бели петна по кожата: дефицит на хранителни вещества

Нездравословното хранене е една от причините за появата на бели петна по кожата.

Запомнете добре следващите редове. Понякога организмът започва да страда от съществен дефицит на витамини и минерали поради нездравословен начин на хранене. Бъдете изключително внимателни с малките бели петна по кожата. Ако ги забележите е добре да посетите лекар, който да ви назначи необходимите изследвания. Може да става дума за дефицит на важни хранителни вещества:

 • Понякога наличието на бели петна по кожата се обяснява с недостиг на калций, витамин D и витамин Е. Именно те провокират появата на белите участъци по кожа. Никога не забравяйте да консумирате редовно храни, богати на калций. Обърнете внимание на факта, че млечните храни не са единствените богати на този минерал. Зеленчуците също го съдържат в изобилие, както и още много други жизненоважни вещества, които поддържат кожата и костите здрави.
 • Понякога белите петна по кожата, провокирани от недохранване, са безобидни, но могат да представляват индикация за небалансиран начин на хранене. Посетете лекаря си за мнение и съвет.
 • Не забравяйте, че има голямо разнообразие от хранителни добавки, с които можете да подобрите здравето на кожата си. Препоръчваме ви да обогатите менюто си и да го балансирате, за да се предпазите от неприятни естетически проблеми, каквито са и неприятните бели петна по кожата.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.