7 причини, налагащи детоксикация на черния дроб

Прекаленото натоварване на тялото може да засили негативното въздействие на свободните радикали и да възпрепятства този жизненоважен орган в изпълнението на ежедневните му функции
7 причини, налагащи детоксикация на черния дроб

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Кои са причините, налагащи детоксикация на черния дроб? Черният дроб е един от най-важните органи в човешкото тяло. Той е нагърбен с изключително важни функции, които изпълнява ежедневно, за да гарантира добро здраве и качествен начин на живот. Черният дроб е отговорен за филтрирането на токсините от тялото и го предпазва от огромно количество заболявания. Казват, че този орган изпълнява над 500 функции и играе централна роля за метаболизма, имунната и храносмилателните системи, процеса на детоксикация на тялото и др.

Често не си даваме сметка, че пренатоварваме черния дроб. Така функционирането му се забавя и се провокира натрупване на токсини в тялото, които се отразяват неблагоприятно върху здравето. Като следствие, той е възпрепятстван да изпълнява ежедневните си задължения. Тъй като повечето хора не осъзнават колко важен орган е черният дроб, те не се интересуват как е възможно по естествен път той да бъде детоксикиран. Именно поради това посвещаваме днешната статия на този въпрос. Днес ще споделим с вас 7 причини, налагащи детоксикация на черния дроб.

Защо е важно да направим детоксикация на черния дроб?

Причини, налагащи детоксикация на черния дроб

Черният дроб представлява основният почистващ механизъм на тялото. Той филтрира кръвообращението ежедневно и извежда от него токсините нощно време. Детоксикация на черния дроб е важен процес, който поддържа тялото здраво и свободно от отпадните вещества, които го предразполагат към развитието на различни заболявания.

Черният дроб е отговорен също така за филтрирането и действието на всички хормони, като осигурява оптималния им баланс и функция. Всяко нарушение във функцията на черния дроб провокира хормонален дисбаланс, например прекалено малко естроген, дефицит на инсулин и т.н.

Когато направите детоксикация на черния дроб, вие елиминирате токсините и отпадните вещества, преборвате свободните радикали и отстранявате тежките метали от организма. В допълнение към това, искаме да дадем други 7 причини, които сочат, че трябва да проведете детоксикация на черния дроб възможно най-скоро.

Причини, налагащи детоксикация на черния дроб: когато хранителното меню е богато на наситени мастни киселини

Невъзможно е да отречем, че в наши дни много хора избират да консумират наситени мастни киселини и преработени въглехидрати, които се натрупват в тялото. Консумацията на пържени храни, неорганични животински продукти, преработени меса и консервирани храни пренатоварват черния дроб и той лесно се уморява. Това е така, тъй като той участва в процеса на извличане на ценните вещества от храната, а тези продукти са трудни за обработка.

Причини, налагащи детоксикация на черния дроб: когато диетата е богата на преработени въглехидрати

Причини, налагащи детоксикация на черния дроб: диета с много въглехидрати

Храните, които съдържат преработени въглехидрати, например хляб, паста, напитки, съдържащи захар, и бонбони, също са врагове на черния дроб. Той трябва да се напрегне, за да успее да регулира нивото на кръвната захар. Когато хранителното меню е богато на такъв тип продукти, добра идея е редовно да правите детоксикация на черния дроб.

Причини, налагащи детоксикация на черния дроб: когато консумирате алкохол или взимате лекарства

Алкохолът и лекарствата са продукти, които черният дроб трудно обработва. Когато консумирате твърде много спиртни напитки или приемате медикаменти за дълъг период от време, черният дроб започва да страда от различни нарушения, например затлъстяване на черния дроб или цироза.

Когато въздухът, където живеете, е силно замърсен

Малко са местата на планетата, където можете да дишате перфектно чист въздух. Повечето хора живеят в среда, която изобилства от различни токсични вещества. Тя оказва негативно въздействие върху здравето в дългосрочен план. Вярно е, че белите дробове са първият орган, който абсорбира тези вещества. Черният дроб обаче е отговорен за филтрирането и отстраняването им от тялото.

Когато страдате от хронично недоспиване

Причини, налагащи детоксикация на черния дроб: недоспиване

Лесно е да игнорирате сигналите на тялото, но не е възможно да не обърнете внимание на хроничното недоспиване и невъзможността да си почивате. Този тип проблеми оказват незабавно въздействие върху здравето. Когато става дума за черния дроб, сънят е жизненоважен за оптималното му функциониране. Черният дроб е най-активен между 1:00 и 3:00 часа сутринта. Именно поради това е изключително важно да спите в този отрязък от денонощието.

Когато тренирате интензивно

Вярно е, че физическите упражнения за важни за извеждането на токсините от тялото, но неумереното трениране води до обратен ефект. Прекаленото натоварване на тялото може да засили негативното въздействие на свободните радикали и да възпрепятства черния дроб в изпълнението на ежедневните му функции. Ако това е вашият случай, съветваме да дадете почивка на черния дроб и да го детоксикирате.

Когато се храните нездравословно

Причини, налагащи детоксикация на черния дроб: нездравословна диета

Правилното хранене е жизненоважно за доброто функциониране на черния дроб. Хранителното меню трябва да доставя на организма адекватно количество витамини C, B3, B6 и Е, а заедно с тях фолиева киселина и др. Човешкото тяло се нуждае също така от калций и есенциални аминокиселини като глицин и таурин. Ако диетата е бедна на тези хранителни вещества, препоръчваме да внесете нужните корекции в менюто и да започнете да приемате хранителни добавки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • American Liver Foundation. (2017). Liver wellness. Asociación Española para el Estudio del Hígado, Libro blanco de hepatología en España, 2015
  • National Institutes of Health. (2014). “Su hígado rinde”, en la web de la National Institutes of Health. https://salud.nih.gov/articulo/su-higado-rinde/
  • Sevastianova K et al. (2012). “Effect of short-term carbohydrate overfeeding and long-term weight loss on liver fat in overweight humans”, Am J Clin Nutr. 2012 Oct;96(4):727-34. Epub 2012 Sep 5.
  • Schwarz JM et al. (2015). “Effect of a High-Fructose Weight-Maintaining Diet on Lipogenesis and Liver Fat”, J Clin Endocrinol Metab. 2015 Jun;100(6):2434-42.
  • Younossi ZM et al. (2016). Global epidemiology of nonalcoholic fatty liver disease-Meta-analytic assessment of prevalence, incidence, and outcomes”, Hepatology. 2016 Jul;64(1):73-84.
  • Pérez-Calvo, J. (2013). Nutrición energética para la salud del hígado y la vesícula (Vol. 1). Edaf.
  • Williams, R., & Gimson, A. E. (1991). Intensive liver care and management of acute hepatic failure. Digestive diseases and sciences, 36(6), 820-826. https://link.springer.com/article/10.1007/BF01311243
  • Vienken, J., & Christmann, H. (2006). How can liver toxins be removed? Filtration and adsorption with the Prometheus system. Therapeutic Apheresis and Dialysis, 10(2), 125-131. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1744-9987.2006.00353.x

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.