6 натурални средства за успокояване на досадните киселини
Замисляли ли сте се някога как можете да успокоите досадните киселини с домашни средства? Това неприятно състояние се нарича киселинен или гастроезофагеален рефлукс.
Това състояние се появява, когато стомашните киселини започнат да се връщат обратно към хранопровода. Това води до изключително неприятно усещане за парене в областта на гърдите достигащо до гърлото. Освен това можете да усещате горчиво-кисел вкус в задната част на устата си.
Киселините могат да продължат от няколко минути до няколко часа и често се влошават след хранене. Интересна информация за стомашните киселини можете да научите от интервюто с д-р Стоян Ханджиев.
Рядката поява на киселини е често срещана и може да бъде облекчена с натурални средства.
6 средства за облекчаване на досадните киселини у дома
1.Сода за хляб
Содата за хляб неутрализира киселините и детоксикира храносмилателната система, облекчавайки киселинния рефлукс.
Благодарение на алкалното си действие тя възстановява киселинно-алкалния баланс, лекува и предотвратява киселините. Освен това содата за хляб балансира pH нивото в кръвта.
Съставки
- 1 чаена лъжичка сода за хляб (5 г)
- 1 чаша вода (250 мл)
Начин на приготвяне
- Добавете чаената лъжичка сода към чашата вода и добре разбъркайте двете съставки.
- Пийте сместа поне 2 пъти дневно, особено при консумацията на по-мазни храни.
2.Овесени ядки срещу киселините
Една от най-полезните зърнени култури в борбата срещу досадните киселини са овесените ядки. Благодарение на съдържанието им на фибри и алкални вещества те спомагат естественото намаляване на нивото на киселинност.
Освен това съдържат голямо количество витамини и минерали, важни за здравословното хранене.
Съставки
- 1 чаша овесени ядки (50 г)
- 2 чаши мляко (500 мл)
- 1 чаена лъжичка мед (5 мл) (за подслаждане, по желание)
Начин на приготвяне
- Изсипете 2 чаши мляко в блендера и добавете овесените ядки.
- Разбъркайте всичко 2 – 3 минути до получаването на хомогенна смес.
- Изсипете сместа в чаша и я изпийте. Важно е да приемате сместа няколко пъти дневно за справяне с киселинния рефлукс.
3.Банани
Бананите за чудесен избор за повечето хора страдащи от киселини, тъй като имат естествен антиациден ефект. Тези плодове са богати на калий, един банан съдържа около 500 мг от този минерал и около 1 мг натрий.
Освен това съдържат и много:
- Въглехидрати
- Минерали (фосфор, калций, калий)
- Витамини (A, C, ниацин, витамин E и B6)
Начин на консумация
- Яжте по 1 – 2 банана дневно. Така ще облекчите киселините и ще предотвратите неприятното усещане за парене.
- Освен това можете да ги прибавите към различни сокове, сладкиши или смутита.
Прочетете и: 7 ползи за здравето от зелените банани
4.Ябълков оцет
Ябълковият оцет намалява киселинната среда в стомаха и спомага разграждането на храната, като по този начин улеснява процеса на храносмилане. А това предотвратява появата на киселини.
Съставки
- 1 супена лъжица ябълков оцет (15 мл)
- 1 чаша вода (250 мл)
Начин на приготвяне
- Добавете ябълковия оцет към чашата вода и разбъркайте сместа добре, преди да я изпиете.
5.Чай от джинджифил
Чаят от джинджифил не съдържа кофеин, така че както и останалите билкови чайове, няма да ви навреди, ако страдате от киселини.
Джинджифилът подобрява храносмилането и от векове се използва в лечението на стомашни неразположения и болести.
Съставки
- 1 корен от джинджифил (9 г)
- 1 чаша вода (250 мл)
Начин на приготвяне
- Затоплете водата с нарязания корен от джинджифил.
- Когато заври, спрете котлона и оставете чаят да се запари 5-7 минути.
- Накрая го пресипете в чаша и го изпийте.
Препоръчваме ви да прочетете и: Лечебните свойства на джинджифила
6.Канела срещу досадните киселини в стомаха
Освен всичко казано е важно да знаете повече за мазните храни, тъй като те са основната причина за появата на стомашни неразположения и киселинен рефлукс.
Стомахът трябва да отдели определено количество киселини, за да разгради този тип храна. Именно тук канелата идва на помощ.
Съставки
- ½ чаена лъжичка канела (2.5 г)
- 1 чаша вода (250 мл)
Начин на приготвяне
- Затоплете водата.
- Когато заври, добавете канелата.
- Оставете сместа да поври няколко минути и спрете котлона.
- Изчакайте чаят да се запари 5 – 7 минути, прецедете го и го изсипете в чаша, за да го изпиете.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- McRorie, J. W. (2018). Heartburn. Nutrition Today. https://doi.org/10.1097/NT.0000000000000244
- Kellerman, R., & Kintanar, T. (2017). Gastroesophageal Reflux Disease. Primary Care – Clinics in Office Practice. https://doi.org/10.1016/j.pop.2017.07.001
- Akram, M., Ibrahim Shah, M., Usmanghan, K., Mohiuddin, E., Sami, A., Asif, M., … Shaheen, G. (2011). Zingiber officinale roscoe (A medicinal plant). Pakistan Journal of Nutrition. https://doi.org/10.3923/pjn.2011.399.400