5 ранни симптоми на фибромиалгията

Най-често това заболяване засяга жените.
5 ранни симптоми на фибромиалгията

Последна актуализация: 08 януари, 2019

Знаете ли кои са някои от най-ярко изразените ранни симптоми на фибромиалгията?

Фибромиалгията е заболяване, което е признато от всички здравни организации (както и от Световната здравна организация от 1992 г.). То най-често засяга жените. Повече информация за това заболяване можете да откриете на сайта Медицински дайджест.

Днес фибромиалгията представлява предизвикателство едновременно за науката и за медицината, тъй като клиничният профил и симптомите могат да са разнообразни, варирайки от хронични мускулно-скелетни болки, синдром на раздразнените черва, свръхактивен пикочен мехур до проблеми със съня, бруксизъм и много други.

Хиперчувствителността към болка и смущенията в настроението, които това хронично състояние провокират, са две от най-обичайните му проявления, но не и единствените. Често пациентите се оплакват, че са ограничени да осъществяват обичайните си ежедневни задачи.

Заболяването буквално ги парализира, точно поради това е много трудно да се предложи комплексен и ефикасен режим на лечение, за да може пациентите да възвърнат пълноценния си начин на живот.

Подобно на всички други случаи, в които се борим с хронично заболяване, важно е се сдобием още в началото с възможно най-много информация.

В днешната статия ще научите кои са 5-те най-ярко изразени ранни симптоми на фибромиалгията, които си струва да познавате.

5 ранни симптоми на фибромиалгията

Нека да започнем с нещо важно. Средностатистически един човек, който страда от фибромиалгия, обикновено чака дълго време, преди да получи точна диагноза, тъй като заболяването се характеризира с разнообразни симптоми.

Именно поради това е нормално да бъдат посетени няколко лекари и специалисти, докато най-накрая се стигне до конкретна диагноза. В рамките на този процес може да научите доста информация за ревматичните или артритни заболявания.

Фибромиалгията обаче е много повече от това.

Невролозите са установили, че тя не представлява ревматично заболяване, но е проблем, който произхожда от централната нервна система.

Затова е препоръчително да държите под око следните симптоми. Ако те са налице или са съчетани и с други проблеми, време е да посетите специалист.

болката в ставите и мускулите е сред ярките ранни симптоми на фибромиалгията

1.Осификация

Осификацията, или усещането за загуба на подвижността на ставите, е много болезнена.

  • Това чувство на парализа обикновено е налице сутрин и е един от най-ранните симптоми на фибромиалгията.
  • Когато се заседите или пък залежите за по-дълъг период от време, тялото и в частност ставите, не реагират по един и същ начин.
  • Възможно е и да изпитате този симптом, когато се променя температурата на въздуха или относителната влажност.

Нека дадем пример за такива моменти – намирате се в стая, в която има климатик. Когато излезете навън и почувствате разликата в температурата, започвате да усещате главоболие и скованост в мускулите на врата или раменете.

2. Проблеми със съня – един от основните ранни симптоми на фибромиалгията

Вместо да се наспят добре, пациентите, които страдат от фибромиалгия, може да се събудят на сутринта и да се чувстват уморени, сякаш са спали прекалено малко.

Няколко изследвания по темата сочат, че по време на фазата на дълбокия сън, може да наблюдават прекъсвания на мозъчните вълни, които провокират нужното спокойствие.

Това означава, че макар и да спите, всъщност не си почивате.

3. Малки когнитивни сривове

главоболието е сред основните ранни симптоми на фибромиалгията

Хората с фибромиалгия често споделят, че първите симптоми, които забелязват, са проблеми с концентрацията или понижена способност да се фокусират върху определени задачи.

  • Тези проблеми са познати като „фибро мъгла” и се характеризират с малки сривове в паметта или проблем, когато искаме да правим няколко неща наведнъж.
  • Важно е да отбележим, че тези симптоми могат да бъдат свързани и със стрес. Затова, ако се опитвате да определите дали страдате от фибромиалгия, или не, препоръчително е да вземете предвид поне няколко по-отличителни симптома (болка в ставите, умора и др.).

4. Нарушено храносмилане

Много хора, които се сблъскват с фибромиалгията, усещат различни проблеми с храносмилането. Те се проявяват рано и се характеризират със следните симптоми:

  • Болка в корема, запек или диария
  • Синдром на раздразнените черва
  • Проблеми с храносмилането или преглъщането на храна. Експерти казват, че понякога фибромиалгията може да провокира проблеми с мускулите в хранопровода.

Препоръчваме ви да прочетете и: Домашен сироп при проблеми с храносмилането

5.Миофасцинален болков синдром

Той представлява невромускулно състояние, при което се образуват силно болезнени точки около мускулите и съединителните тъкани.

  • Ако изпитвате силна повтаряща болка на неочаквано място, това може да бъде индикация за заболяването.
  • Понякога самото носене на тежка чанта на рамо може да провокира остра болка във врата, рамото и дори лакътя. Това е симптом, който трябва да имате предвид.
болката в мускулите е сред познатите ранни симптоми на фибромиалгията

Запомнете, че фибромиалгията може да засегне всеки човек по различен начин, проявявайки широк спектър от симптоми.

Някои от тях обаче са най-често разпространени и съветваме да потърсите професионална помощ, ако забележите, че се проявяват редовно в ежедневието ви и се отразяват на качеството ви на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.