11 приложения на пакетчетата със силициев гел

През Втората световна война е бил използван за съхраняване на пеницилина сух и в добро състояние
11 приложения на пакетчетата със силициев гел

Последна актуализация: 21 януари, 2019

Възможно е да не го разпознаете под това име. Силициевият гел е сред онези продукти, които откриваме почти навсякъде. Често се слага в малки хартиени торбички или пък в кутиите с обувки например. Ако не знаете за какво се използва силициевия гел, лесно ще го пропуснете или ще го изхвърлите на момента. Този гел представлява гранулирана и пореста форма на силициев двуокис, който е бил синтетично произведен от натриев силикат, вода и стъкло.

Целта на пакетчетата със силициев гел е да елиминират излишната влага, когато някакъв продукт се съхранява или не се използва за дълъг период от време.

Поради своята пореста форма тези пакетчета ефикасно поддържат продуктите в перфектно състояние. В противен случай те биха се увредили.

Любопитното е, че производителите препоръчват да изхвърляте пакетчетата със силициев гел, след като отворите продукта. Защо? Тъй като пакетчетата са много нежни и могат лесно да се скъсат.

Малко история на пакетчетата със силициев гел…

Силициевият гел е открит около 1640 г. В миналото е бил използван за различни неща, но е патентован едва през 1919 г. от химика проф. Уолтър А. Патрик.

Този продукт е бил използван в газовите камери по време на Втората световна война. Служел е за абсорбиране на газове и пари.

Интересното е, че отново през Втората световна война силициевият гел е бил използван за съхраняване на пеницилина сух и в добро състояние. Поради тази причина можете да го оцените подобаващо – той е спасил живота на много хора.

Какви са другите приложения на пакетчетата със силициев гел?

Силициевият гел представлява изсушаващ агент, който може да бъде използван по много начини в домашна обстановка.

Трябва да знаете, че самият гел не е токсичен, но някои негови съставки, които се добавят в пакетчетата, за да подобрят ефикасността му, например кобалтов хлорид, могат да са вредни за здравето.

Гранулите, които се намират в пакетчетата, обикновено са с прозрачен или бял цвят, който може да стане син или розов, когато се намокри. На пакетчето трябва да има изричен надпис дали гелът е токсичен, или не.

Нека сега да разгледаме някои от алтернативните приложения на пакетчетата със силициев гел:

сушене на цветя с пакетчета силициев гел

Сушене на цветя

Представете си, че разполагате с перфектното цвете, което искате да съхраните – дали заради сантименталност или заради красотата му. Можете да го направите, като го покриете със силициев гел. Уверете се, че е напълно покрито и изчакайте 2-3 дни, докато напълно изсъхне (но не и повече от 5 дни).

Поддържане на блясъка на среброто

Както знаете, среброто има навика да потъмнява от влагата. Избегнете този нежелан ефект, като сложите пакетче със силициев гел във вътрешността на кутията с бижуто.

Запазване на старите снимки

Старите хартиени фотографии могат да се увредят във времето. Можете да избегнете това, като ги съхранявате с пакетче силициев гел наблизо.

Предпазване на мокрите дрехи от вмирисване

Когато отидете на басейн, на плажа или във фитнеса, често след това слагате мокри дрехи във вътрешността на раницата или торбата. Вероятността дрехите да се вмиришат е голяма. За да избегнете това, сложете няколко пакетчета силициев гел в раницата.

Запазване на метални части

Влагата окислява метала и го кара да ръждясва. Това води до увреждането на инструментите. Сложете няколко пакетчета силициев гел в кутията с инструменти и ги запазите непокътнати за дълъг период от време.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 трика, с които ще се справите с ръждата

Съхранение на семена

Семената могат да изгният, когато са изложени на въздействието на влага. Можете да избегнете това отново с помощта на силициев гел.

Подсушаване на мобилния телефон

Понякога електрическите уреди се мокрят. В тези случаи е добра идея да ги сложите в торба, пълна с ориз. Тя ще извлече влагата от вътрешността им. Оризът обаче ги излага на въздействието на прах. Този проблем не е налице при силициевия гел, който също действа като ефикасно абсорбиращо средство.

Други приложения на силициевия гел

  • За да спрете процеса на кондензация във вътрешността на колата, съхранявайте няколко пакетчета силициев гел под седалката.
  • Котешката тоалетна се изработва със силиций, това я прави толкова добре абсорбираща.
  • Можете да използвате пакетчета силициев гел, за да съхраните храната в перфектно състояние, стига да сте убедени, че гелът не е токсичен. Запомнете едно: никога не яжте гела!
  • Силицият може да защити камерата и лещите от вредното въздействие на водата.

Тези и много други причини са достатъчно основание да разполагате оттук нататък с пакетчета силициев гел под ръка. Те могат да се окажат доста полезни в много ситуации.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.