Как се приготвя милопита

Ако харесвате гръцката кухня, няма как да пропуснете този десерт на ябълкова основа. Има сладък вкус и изискана текстура.
Как се приготвя милопита
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 30 октомври, 2022

Десертът милопита е типично гръцко ястие, което наподобява ябълков пай. Има фантастичен сладък вкус, който почти всеки харесва. В допълнение, има редица положителни ефекти върху тялото поради наличието на плодове. Затова ще ви научим как да го приготвите по прост начин, за да се насладите максимално на този десерт.

Трябва да имате предвид, че понякога в диетата могат да се включват десерти. Въпреки че е вярно, че е най-добре да изберете кисело мляко или натурален плод за деня, нищо няма да се случи да нарушите модела в даден момент и да включите по-сладка храна. Докато тренирате редовно, тялото ви няма да бъде засегнато.

Съставки за милопита

За да приготвите изискана милопита ще ви трябват следните съставки:

  • 500 грама ябълки
  • 70 милилитра лимонов сок
  • 185 грама меко масло
  • 55 грама кафява захар
  • 1 чаена лъжичка смляна канела
  • 220 грама пудра захар
  • 2 супени лъжици лимонова кора
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
  • 2 яйца
  • 120 грама брашно
  • 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
  • 60 милилитра мляко
  • 2 чаени лъжички пудра захар
  • 25 грама масло
  • 1 супена лъжица брашно
ябълков оцет за милопита
Възползвайте се от сезона на ябълките, за да приготвите проста рецепта, подобна на ябълков пай.

Важно е да се отбележи, че противно на това, което се твърдеше до преди няколко години, маслото е много по-здравословно от маргарина. Вярно е, че има по-висока концентрация на наситени мастни киселини, но те ще бъдат от типа цис, стига храната да не е подложена на агресивен термичен процес. Поради тази причина няма от какво да се притеснявате.

Стъпка по стъпка

  1. Загрейте фурната на 160 градуса.
  2. Междувременно нарежете ябълките на ситно. Първо ги обелете и отстранете семките.
  3. Веднага след това изстискайте лимоновия сок и полейте ябълките, за да не се окислят и добият неапетитен цвят.
  4. Поставете около 60 грама масло в тиган с незалепващо покритие на умерен огън.
  5. В същия съд добавете кафявата захар и канелата и бъркайте, докато съставките се разтворят и се получи хомогенна смес. Дръпнете от огъня.
  6. В същото време разбийте белтъците, докато станат достатъчно гъсти. Важно е при обръщане на купата белтъците да не падат.
  7. Отделно се разбиват жълтъците заедно с още 125 гр масло и 220 гр захар. Тук включете лимоновата кора и ванилията. След като се образува пяна, започнете да добавяте брашното, бакпулвера и млякото, но малко по малко.
  8. Когато сместа стане хомогенна, изсипете белтъците на две половини и разбъркайте с кръгообразни движения.
  9. Поставете всичкото тесто в намаслена и набрашнена кръгла форма за кекс с висок ръб, за да не залепне.
  10. Отцедете добре ябълките и ги наредете върху тестото като леко ги притиснете.
  11. Отгоре се залива със заделеното масло и се пече около 45 минути.
  12. При изваждане от фурната още топлата милопита се поръсва с пудра захар.

Ползите от ябълките

Ябълките са плодове, които предлагат редица ползи за здравето. Те обаче трябва да бъдат въведени в контекста на разнообразна и балансирана диета. От съществено значение е да се избягват дефицити на хранителни вещества, които влияят негативно на функционирането на организма.

Подобряват плътността на чревната микробиота

Една от фибрите, съдържащи се в ябълките, е пектинът. Доказано е, че служи като енергиен субстрат за бактериите, които живеят в храносмилателния тракт.

Това гарантира оцеляването им чрез увеличаване на плътността им. От този момент нататък метаболизмът ще функционира много по-ефективно, тъй като нивата на възпаление ще бъдат намалени.

Трябва да се отбележи, че микробиотата вече се разглежда като независим орган. Има много последици за здравословното състояние.

То е пряко свързан с умственото, храносмилателното и метаболитното здраве. Всъщност много сложни и хронични заболявания са свързани със ситуации на дисбиоза, при които полезните бактерии се променят или техните колонии намаляват.

Регулира чревния транзит

Фибрите в ябълките не само служат за подобряване на функцията на микробиотата, но също така са полезни за увеличаване на скоростта на чревния транзит чрез намаляване на запека.

Според проучване, публикувано в списанието Nature Reviews , диетата с ниско съдържание на фибри се счита за един от рисковите фактори за развитието на проблеми с изхождането.

Въпреки това, тази диетична стратегия трябва да се комбинира с други, които позволяват фибрите да бъдат наистина функционални. Препоръчително е да се осигури достатъчен прием на течности през целия ден и да се насърчава практикуването на физическа активност, особено силови упражнения. Ако въпреки прилагането на тези промени запекът не се подобри, ще е необходимо да посетите специалист.

Жена яде ябълка
Ябълката е плод, който осигурява различни хранителни вещества и ползи за здравето.

Те намаляват риска от заболяване

Ябълките също съдържат голямо количество фитонутриенти с антиоксидантен капацитет. Тези елементи неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото.

Този ефект е от решаващо значение за предотвратяване на развитието на сложни патологии, както се вижда от изследване, публикувано в Journal of Complementary & Integrative Medicine.

От съществено значение е да се поддържат процесите на окисление и възпаление в човешкото тяло под контрол, защото ако органите се стимулират в излишък, те може да не изпълняват ефективно функциите си. Освен това, в този контекст, честотата на мутациите и проблемите с клетъчната репликация се увеличава.

Винаги е най-добре да комбинирате консумацията на плодове със зеленчуци. И двата вида храни съдържат във вътрешността си голямо количество флавоноиди, способни да осигурят поддържането на добро здраве. Те допринасят за избягване на прекомерното развитие на възпаление, което предпазва от много сложни заболявания.

Противопоказания на милопита

Десертът милопита може да се въведе в контекста на разнообразна диета. Консумацията му обаче трябва да се избягва, ако имате диабетно състояние. В този случай съдържанието на проста захар може да генерира панкреатичен стрес или неконтролирани нива на кръвната захар, което се счита за вредно в средносрочен план.

Също така не е подходящ за бременни жени, които са в ситуация на гестационен диабет. В тези ситуации ще е необходимо да се обърне специално внимание на диетата и да се даде приоритет на консумацията на пресни храни с ниско съдържание на прости въглехидрати. В противен случай може да бъде засегнато бъдещото метаболитно здраве на детето.

Пригответе ябълкова милопита по лесен начин

Както се убедихте, приготвянето на изискана ябълкова милопита е наистина лесно. Няма да ви отнеме много време, а резултатът може да задоволи всеки любител на сладкото.

Освен това основната й съставка е един от плодовете с най-високо съдържание на фибри в света, което е от съществено значение за правилното функциониране на чревната микробиота.

Въпреки това, за да подобрите здравето си, не забравяйте, че е от съществено значение да комбинирате добрата диета с други навици в начина на живот. Те включват практикуване на редовни физически упражнения и добра почивка. Необходимо е да спите поне 7 часа на ден, за да се възстанови тялото оптимално, като по този начин се регулира балансът на хормонално ниво.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Beukema, M., Faas, M. M., & de Vos, P. (2020). The effects of different dietary fiber pectin structures on the gastrointestinal immune barrier: impact via gut microbiota and direct effects on immune cells. Experimental & molecular medicine52(9), 1364–1376. https://doi.org/10.1038/s12276-020-0449-2
  • Gill, S. K., Rossi, M., Bajka, B., & Whelan, K. (2021). Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology18(2), 101–116. https://doi.org/10.1038/s41575-020-00375-4
  • Hegazy, A. M., El-Sayed, E. M., Ibrahim, K. S., & Abdel-Azeem, A. S. (2019). Dietary antioxidant for disease prevention corroborated by the Nrf2 pathway. Journal of complementary & integrative medicine16(3), /j/jcim.2019.16.issue-3/jcim-2018-0161/jcim-2018-0161.xml. https://doi.org/10.1515/jcim-2018-0161

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.