Вълнообразните нокти: защо се появяват и как да ги третираме

Вълнообразните нокти не са повод за безпокойство, поне в повечето случаи. Просто обърнете внимание, ако в допълнение към вълните има други забележими промени или те съвпадат с някои допълнителни симптоми.
Вълнообразните нокти: защо се появяват и как да ги третираме
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 02 март, 2023

Вълнообразните нокти могат да са признак за здравословен проблем. Но те също могат да бъдат признак на пренебрегване или просто трябва да се грижите за тях правилно. Повечето проблеми са лечими и поправими.

Най-често вълнообразните нокти са просто още един ефект от стареенето. Въпреки това, ако това състояние предизвиква притеснения или съмнения, най-добре е да се консултирате с лекар за по-точна оценка.

Вълнообразните нокти

Сухи и лющещи се нокти.
Проблеми като вълнообразни нокти могат да показват лоша грижа за ноктите или наличие на заболяване.

Много е лесно да разпознаете вълнообразни нокти: просто ги погледнете внимателно и проверете за канали. Също така е важно да следите за промени в цвета, удебеляване или други неравности по повърхността.

Вълните на ноктите могат да бъдат два вида: вертикални и хоризонтални. Най-разпространени са вертикалните, които почти винаги са плод на възрастта. Те обикновено не представляват риск, освен че понякога отслабват зоната и водят до чупливи нокти.

Хоризонталните линии по ноктите се срещат по-рядко и в някои случаи са признак за здравословен проблем. Възможно е да е следствие от псориазис на ноктите, но и от други заболявания. Както и да е, в този случай, както и в предишния, повече от формата на вълната е важна тежестта и другите симптоми.

Причини за вълнообразните нокти

Както вече предположихме, причините за вълнообразните нокти могат да бъдат много. Някои от тях не са сериозни и изискват определени мерки за грижа. Други са свързани с по-сериозни здравословни проблеми. Нека да разгледаме.

Удари

Ударите по ноктите често остават незабелязани, но оставят следи. Най-често се смачкват при затваряне на книга или врата. Ефектът от това е натъртване и понякога вълнообразни нокти. Обикновено проблемът изчезва от само себе си, но може да доведе и до дистрофия на ноктите, което изисква медицинско лечение.

Агресивен маникюр

Някои процедури за маникюр могат да повлияят на структурата на нокътя. По-специално, фалшиви импланти. Не е необичайно да причинят вдлъбнатина и да създадат вълна. По същия начин използването на продукти с ниско качество или премахването на лака на ръка често води до появата на тези хоризонтални или вертикални бразди.

Причини за вълнообразните нокти – недостиг на кератин

Кератинът е протеин, намиращ се в повърхностната част на кожата, косата и ноктите. Замърсяването, някои външни агенти, неадекватното хранене или дори стресът могат да доведат до дефицит на този и други протеини. Ако това се случи, ноктите отслабват и в много случаи на повърхността им се появяват бразди.

Стареене

Това е най-честата причина за вълнообразни нокти. Това е естествен процес на износване, който няма последици за здравето. Въпреки това, ако линиите не са обикновени бразди, а показват известно оцветяване или ако повърхността промени цвета си или се удебели, важно е да се консултирате с лекар.

Причини за вълнообразните нокти – хранителен дефицит

Дефицитът на витамини А и В, както и калций или цинк, причиняват появата на вълнообразни нокти. Външният вид е груб и често се виждат бели точки или петна. Освен това кожичките се удебеляват, а нокътят става чуплив. В тези случаи трябва да се потърси лекар.

Гъбична инфекция

Гъбичните инфекции са най-чести по ноктите на краката, но могат да се появят и по ноктите на ръцете. Тези заболявания променят формата, цвета и обема на нокътя. Външният вид е по-дебел и по-твърд, с жълтеникав оттенък. Обичайно е да се появят вълни или грапавини.

Псориазис на ноктите

Смята се, че 80-90% от хората с псориазис имат и псориазис на ноктите. Това води до вълнообразни нокти, както и промени във формата, размера и обема. Освен това е обичайно да се образуват дупки и да има обезцветяване, което по-късно става жълтеникаво или кафеникаво.

Вълнообразните нокти могат да бъдат признак на трахионихия

Трахионихията е състояние, характеризиращо се с грапави нокти. Ноктите изглеждат като повредени с шкурка и често са вълнообразни. Може да е изолиран проблем или да е част от по-сложна картина, включваща псориазис, лихен планус или алопеция ареата.

Храносмилателни проблеми

Въпреки че може да изглежда странно в началото, храносмилателните проблеми също причиняват този проблем. Тези патологии пречат на усвояването на хранителни вещества и променят външния вид на тази област. Болестта на Crohn, улцерозният колит и целиакията са сред състоянията, които причиняват това последствие.

Анемията може да доведе до вълнообразните нокти

Анемията включва дефицит на червени кръвни клетки; едно от последствията може да бъде вълнообразните нокти. Повърхността на ноктите изглежда неправилна, непрозрачна и с признаци на слабост. В тези случаи трябва да се потърси лекар за лечение.

Диабет

Вълнообразните нокти могат да бъдат и признак на диабет. Това заболяване има потенциала да промени процеса на растеж на ноктите, което води до появата на вертикални, криволичещи ръбове. Важно е да се отбележи, че са налице и други симптоми като прекомерна жажда, повишено производство на урина и наддаване на тегло.

Причини за вълнообразните нокти – рак

Характерният симптом на рака на ноктите е т. нар. „знак на Хътчинсън“. Това е черно, сиво или кафяво оцветяване, което се простира около нокътя. Въпреки това, не е налице във всички случаи. Но това, което е налице, са промени в текстурата и външния вид, включително вълни, бразди, вдлъбнатини и т.н. Освен това обикновено има повдигане на нокътната плочка.

Други причини

Вълничките по ноктите могат да бъдат резултат от други заболявания като ревматоиден артрит, бъбречни патологии, периферни съдови заболявания, проблеми с щитовидната жлеза, заушка и сифилис. Затова винаги е важно да обръщате внимание на наличието на вълни в ноктите си.

Решения за вълнообразни нокти

Изтощени нокти
Стареенето може да доведе до появата на различни белези по ноктите.

Лечението на вълнистите нокти ще зависи от причината за проблема. В случай, че това е резултат от системно или друго заболяване, лечението ще се състои в лечение на основната патология.

Не можете да направите много, за да обърнете процеса на стареене. Обикновено се вземат само мерки за прикриване на вълните, с лак или леко пилене. Ако проблемът произтича от инфекция, най-вероятно ще бъдат предписани противогъбични хапчета, кремове или лакове.

Има укрепващи лакове, които са много ефективни в борбата с вълнообразните нокти. Също така е препоръчително да използвате втвърдител, купен или домашен. Препоръчително е редовно да режете ноктите си и да не използвате метални пили.

Консултирайте се с вашия лекар, ако имате вълнообразни нокти

Най-доброто нещо, което можете да направите, е да дадете на ноктите си няколко седмици почивка от прилагането на козметични продукти върху тях. Изкуствените нокти не са препоръчителни, както и използването на препарати, съдържащи ацетон.

Важно е ноктите да се мият редовно и да се подсушават много добре, тъй като влажността им влияе отрицателно. В случай, че има забележими промени, като много видими вълнисти нокти или промени в цвета или външния вид, препоръчително е да посетите лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Armesto, S., Esteve, A., Coto-Segura, P., Drake, M., Galache, C., Martínez-Borra, J., & Santos-Juanes, J. (2011). Psoriasis ungueal: estudio en 661 pacientes con psoriasis vulgar. Actas Dermo-Sifiliográficas, 102(5), 365-372.
  • Dávila, M. E., Zorrilla, A., Memije, M. E. V., & Guzmán, R. A. (2019). Traquioniquia: una visión práctica. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica, 16(4), 306-309.
  • Suárez, B. P. (2011). El lenguaje de las uñas. Más dermatología, (15), 4-12.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.