Кажете „Сбогом” на сухата коса

Смесете 2 чаши вода с 1/2 чаша оцет, нанесете след измиване на шампоана и оставете да действа няколко минути, преди да изплакнете
Кажете „Сбогом” на сухата коса

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Оплаквате ли се от суха, чуплива и късаща се коса? Кажете й веднъж завинаги „Сбогом!” с помощта на тези натурални средства! Мазната коса е проблем, но сухата коса също не е по-приятна; още повече, че сухата коса изглежда състарена и ситуацията още повече се усложнява след всяко къпане.

Сухотата на косата може да се дължи на външни фактори – например излагане на въздействието на препарати, съдържащи агресивни химикали, или пък на вътрешни проблеми, например заболяване.

Добрата новина е, че и в двата случая можете да намерите адекватно решение на проблема. Преборете сухата коса с помощта на натурални средства!

За да избегнете сухата коса бъдете внимателни с употребата на шампоан

Шампоаните представляват една от най-честите причини за изсушаване на косата. Много хора смятат, че чиста коса означава здрава коса.

Шампоаните обаче съдържат много почистващи агенти, които понякога са агресивни към косата и я лишават от естествените й масла, които я поддържат здрава.

От друга страна, добре подбраният шампоан може да стимулира жлезите, секретиращи тези масла. Решението е миене на косата с шампоан не повече от 3 пъти седмично.

Идеалните за сухата коса шампоани съдържат ниво на pH между 4,5 и 6,7.

сухата коса и шампоана

Третирайте косата си правилно

Сухата коса е много деликатна. Заслужава си да се отнасяте с нея с внимание. Когато я миете, сапунисвайте я нежно. Избягвайте накъсването й чрез ресане с пръсти (по този начин я увреждате).

Използвайте два пръста за втриването на шампоана – така ще стимулирате мастните жлези.

Използвайте балсам за справяне със сухата коса

Сухата коса се нуждае от балсам. Когато купувате такъв, обърнете внимание на съдържанието му – препоръчително е да съдържа минимум или никакъв алкохол, тъй като така косата се изсушава още повече.

Балсамите с лек или никакъв аромат обичайно съдържат по-малко алкохол. Ако косата ви е твърде суха, обмислете употребата на балсам вечер, а също така и сутрин. Най-лесното решение е следното: нанасяйте балсама преди лягане, а на сутринта го изплаквайте.

балсам за справяне със сухата коса

Третирайте само с  качествени масла

Специалисти съветват да третирате косата си с доказали ефективността и качеството си масла, които успешно се справят с увредената и суха коса. Има продукти, които използват горещи масла.

В този случай продуктът се затопля и се нанася върху косата. Оставя се да действа между 5 и 20 минути (в зависимост от инструкциите на опаковката).

В този случай е добре да използвате шапка за къпане или пък найлонова торба, за да постигнете максимален ефект от процудерата. След това косата се измива както обикновено с неабразивен шампоан.

Намалете ресането

Независимо какво ви казват другите, прекаленото ресане на косата може да увреди косата ви сериозно и да предизвика падане. Чупливата суха коса е много уязвима – в този смисъл ресането трябва да бъде премерено.

Съветваме ви да решите косата си внимателно и бавно. Никога не я правете, когато е мокра (ако се налага да решите мокра или влажна коса, правете го бавно). Типът четка също е от значение.

Мъхестите и широките четки са за предпочитане, тъй като те в най-малка степен увреждат косата.

Лечение на сухата коса с помощта на оцет

оцетът срещу сухата коса

Съществуват много начини за благоприятно повлияване на сухата коса, в основата на които стои оцетът. Той представлява отличен натурален балсам и допринася за блясъка и чистота на косата.

За да извлечете ползите от оцета, използвайте го, докато се къпете. Необходима ви е само 1 супена лъжица. Съветваме ви да държите бутилка оцет в банята, редом до шампоана и балсама. Редовната употреба на оцет ще ви предпази и от появата на пърхот.

Сипете в шепата си една супена лъжица оцет и започнете да масажирате косата си, за да разнесете течността навсякъде. Масажирайте и скалпа. Можете да правите тази процедура няколко пъти седмично, задължително преди нанасянето на шампоана.

Добавете 1/4 чаша ябълков оцет в малък контейнер или бутилка със спрей. Напръсквайте добре косата си. Този натурален балсам се справя успешно с пърхота – не само ще ви предпази от появата му, но и ще го контролира, ако вече страдате от него.

Освен всички изброени ползи от употребата на оцета си заслужава да споменем, че той придава характерен блясък на косата. За да постигнете този ефект, смесете 2 чаши вода с 1/2 чаша оцет. Нанесете този домашен балсам след измиване на шампоана и оставете да действа няколко минути, преди да го изплакнете.

Ако искате да извлечете по-мощен противопърхотен ефект, оставете оцета да действа около 1 час, преди да го изплакнете. За максимален резултат можете да използвате и шапка за баня.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Alonso L. The hair cycle. J Cell Sci. 2006.
  • Blume-Peytavi U, Tosti A, Whiting DA, Trüeb RM. Hair growth and disorders. Hair, Hair Growth and Hair Disorders. 2008.
  • Rele AS, Mohile RB. Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. j, Cosmet Sci. 2003;
  • Draelos ZD. Essentials of hair care often neglected: Hair cleansing. International Journal of Trichology. 2010.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.