Какво представлява ротацията на играчки? 5 съвета как да я направите

Научете всичко за интересната стратегия наречена ротация на играчки.
Какво представлява ротацията на играчки? 5 съвета как да я направите
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 21 февруари, 2023

Ротацията на играчки е практика, при която играчките се контролират и разпределят периодично. Това позволява на детето да има частичен достъп до тези елементи, с които играе, улеснявайки неговите решения и насърчавайки реда.

Тази стратегия е подходяща за деца, които имат голям брой игрови елементи. Понякога са толкова много, че не им харесват наистина или губят интерес много бързо. Чрез въртене на играчки детето по-често изпитва усещане за новост.

Децата често губят интерес към своите играчки много бързо. Използват ги известно време и след това ги намират за скучни. Това води до нови покупки, но не пречи на цикъла да се повтори. С ротацията на играчките тази ситуация се управлява по-интелигентно.

Ротацията на играчки: какво точно е това?

Ротация на играчки.
Стратегията за ротация на играчките помага на децата да не се отегчават от развлекателни предмети.

Ротацията на играчките е образователна стратегия, която се състои в ограничаване на броя играчки, до които детето има достъп през даден период от време. По този начин се цели детето да извлече максимума от времето си за игра.

Университетът в Толедо проведе проучване, което показва важността на ротацията на играчките. Изследователите събрали група от 36 деца и ги завели да играят в една стая за половин час. На някои от тях бяха раздадени по четири играчки, а на други по 16.

Резултатите показват, че децата с по-малко играчки показват повече креативност и концентрация и прекарват два пъти повече време в търсене на нови начини за взаимодействие с всяка играчка. Междувременно децата с повече предмети за игра са били по-разсеяни и по-малко забавени по време на дейността. Заключението? Често по-малкото е повече.

5 съвета за внедряване на ротацията на играчките

Ротацията на играчките се основава на идеята, че с намаляването на броя на играчките вниманието и капацитетът за дълбока игра се увеличават. По същия начин създава по-голям материален и умствен ред. И така, как можете да приложите тази стратегия? Следват пет съвета за това.

1. Наблюдение

Този първи съвет се основава на насоките на Мария Монтесори. В теорията на този велик педагог наблюдението е от голямо значение. Първият съвет е точно това: наблюдавайте, преди да приложите въртенето на играчката.

Какво трябва да се спазва? Играчките, които най-много привличат детето и тези, които не предизвикват интерес. Също така начинът, по който детето взаимодейства с околната среда и уменията, които развива. Това трябва да се отбележи и ще бъде солидна основа за избор на играчки.

2. Ротацията на играчки – планирайте пространството

Съобразно нуждите и интересите на детето трябва да се осигури чисто пространство за играчките. Най-добре е първо да съберете всички играчки на детето на едно място. Тогава най-добре е да изхвърлите всички, които са непълни или вече не са полезни.

Също така е добре да оставите настрана онези играчки, които детето вече не използва, било защото не ги харесва, или защото вече не са подходящи за възрастта му. След като това е направено, следващата стъпка е да отделите определено място за елементите за игра, до които детето ще има достъп. Още по-добре е, ако това е разделено на отделения.

3. Избор

Третият съвет за ротацията на играчки е един от най-важните. Състои се в подбор на играчките, които ще бъдат оставени в обсега на детето. Най-добре е да ги класифицирате по категории: книги и приказки, строителни играчки, пъзели, двигателни игри, музикални инструменти и т.н.

Когато са класифицирани, е време всяка група да бъде сведена до минимум. Колко пъзела наистина ще са необходими на детето? Колко игри с движение? Най-добре оставете само тези, които детето най-много харесва или най-полезните във всяка категория. Останалите трябва да се поддържат в ред.

4. Ротацията на играчки – представете промените

Когато всичко е сортирано, съхранено и подредено, е време да представите резултатите на детето. Добре е да му кажете къде се намира всяка негова играчка и да посочите, че след като ги използва, трябва да ги върне на мястото им.

Прибраните играчки трябва да останат на място, до което детето няма достъп. Ако детето ги вижда непрекъснато, ще има желание да ги има отново. Ако не ги вижда, ще ги забрави и когато бъдат представени на детето отново, то ще се почувства така, сякаш ги гледа за първи път.

5. Създайте програма

Идеята е да се създаде програма за ротация на играчки. Тоест, дефинирайте колко често ще се извършва промяна на елементите за игра. Това означава, че играчките, които са останали за мъника, ще бъдат заменени с част от тези, които са на склад. За това става дума.

Каква е правилната честота? При по-малките деца е най-добре да се редуват всеки месец. При по-големи деца е най-добре на всеки два или три месеца. Във всеки случай винаги трябва да наблюдавате и да вземате под внимание: ако минават седмици, без детето да използва играчка, може би е добра идея да я поставите в кутията „прибрани“ и да я замените с друга.

Ползи и препоръки

Момче с играчки.
Ротацията на играчките може да помогне на вашето дете да развие концентрация и креативност.

Важно е родителите да бъдат много гъвкави, когато става въпрос за прилагане на ротация на играчките. Тук не става въпрос да лишаваме детето от това, което харесва или да го принуждаваме да има строга дисциплина в играта. Целта е да извлечете максимума от този подход.

Ако трябва да промените селекцията по-рано от планираното или да намалите периода на промяна, няма проблем. Всяко дете определя собственото си темпо. Това, което не е препоръчително, е да правите промени твърде често, тъй като това може да бъде контрапродуктивно.

Някои от предимствата на въртенето на играчки са следните:

  • Повишава концентрацията.
  • Увеличава потенциала за продължително внимание.
  • Въртенето на играчките насърчава въображението.
  • Стимулира креативността.
  • Осигурява постоянно усещане за новост.
  • Ротацията на играчките насърчава реда.
  • Улеснява събирането и прибирането на играчките.

Ротацията на играчки помага на детето да има по-добро игрово изживяване

Ротацията на играчките е отлична стратегия за подпомагане детето да има по-дълбоко и по-удовлетворяващо игрово изживяване. Въпреки че в началото може да не изглежда така, за детето е по-приятно, отколкото да има няколко играчки на разположение едновременно.

Тази стратегия може да бъде допълнена с размяна на играчки веднъж или два пъти годишно. Родителите могат да се съгласят да разменят тези елементи за игра с други родители, временно или постоянно. Това ще увеличи усещането за новост.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Spino, C. (2017, 14 diciembre). Fewer toys lead to richer play experiences, UT researchers find | UToledo News. UToledo News | The University of Toledo News. Recuperado 25 de septiembre de 2022, de https://news.utoledo.edu/index.php/12_18_2017/fewer-toys-lead-to-richer-play-experiences-ut-researchers-find.
  • Migliorini, L., Cardinali, P., & Rania, N. (2011). La cotidianidad de lo familiar y las habilidades de los niños. Psicoperspectivas, 10(2), 183-201.
  • Ramos, Y. H. T., Villena, V. R., & Fernández, S. F. T. (2016). Los juguetes como medio de desarrollo del niño de la primera infancia. Atenas, 1(33).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.