Как да спрем да хъркаме с помощта на натурални средства?

Премахнете праха по мебелите, килимите и завесите в стаята, където спите, за да не обострите проблема
Как да спрем да хъркаме с помощта на натурални средства?

Последна актуализация: 24 декември, 2018

Съществуват редица естествени средства, с чиято помощ можем да спрем да хъркаме. За да прочистите дихателните си пътища, използвайте билкови чайове, балсам от седефче и зехтин.

Хъркането е голям проблем, както за самия човек, така и за този (тези), с които споделя леглото или стаята. То представлява дразнещ звук и нарушава съня. Появява се, когато нещо запуш и дихателните пътища през носа и устата. Възможно е и да бъде симптом на заболяване, като сънна апнея.

По време на сън човек може да спре да диша за около 10 секунди.
Х ъркането не се смята за здравословен проблем, но може да е знак за нередности в тялото . Консултирайте се с лекар, ако често хъркате.

За останалите случаи, съществуват естествени начини за спиране му и за подобряване на съня.

Защо хъркаме?

Обикновено хъркаме в резултат от прекомерната употреба на алкохол, затлъстяване, настинки, алергии или други проблеми, свързани със запушване на носа. Може да се появи и в последното тримесечие на бременността..

Как може да се лекува хъркането?

Съществуват натурални продукти и средства за неговото лечение . Прочетете следващите редове пълни с ценни съвети и пробвайте тези натурални средства и трикове!

Избягвайте алкохол и транквиланти

алхоколът няма да ни помогне да спрем да хъркаме

Прекомерната консумация на алкохол, както и на успокоителни, отпуска централната нервна система, дихателните мускули и челюстта . Това увеличава вероятността да започнем да хъркаме.

Наднормено тегло и затлъстяване

Ако страдате от наднормено тегло, спазва й те здравословна диета и прав е те  упражнения , за да отслабнете. Теглото натоварва дихателните пътища – причина за затруднено дишане.

Лекувайте алергиите

лекуването на алергиите ще ни помогне да спрем да хъркаме

Хората, страдащи от алергии, са по-склонни да хъркат. Препоръчваме ви лечение с деконгестанти или антихистамини. Повече за лечението на този тип често срещани заболявания можете да научите от сайта За алергиите. Почистете прах а по мебелите, килимите и завесите в стаята, където спите, за да не обострите проблема.

Спете на една страна

Много изследвания показ в а т , че спя щите по гръб са по-склонни да хъркат.  Спете на една страна. За да свикнете, увийте няколко топки за тенис в чорапи и ги сложете в леглото. Дискомфортът принуждава обръщането на една страна.

По-висока възглавница

Сменете си възглавницата с по-висока или вземете допълнителна. Това ще улесни преминаването на въздух през дихателните пътища на носа и устата и ще бъде по-малко вероятно да хъркате.

Препоръчваме ви да прочетете и: Спрете по-добре с чесън под възглавницата

Лук

лукът ще ни помогне да спрем да хъркаме

Един стар трик, помогнал на мнозина, е да срежете наполовина глава лук и да я поръсите обилно със сол. Поставете лука в чиния, а нея сложете до леглото за една нощ.

Солен разтвор

Той ще отпуши блокираните дихателни пътища. Така ще можете да спите със затворена уста, а вероятността от хъркане намалява. Разтворете ½ чаена лъжица сол в чаша вода със стайна температура. След това капнете малко от разтвора във всяка ноздра с капкомер.

Чай от коприва

Чудесно средство за облекчаване на хъркането. Само трябва да добавите една супена лъжица сухи листа от коприва в чаша вряла вода, да я покриете за 10 минути и да я изпиете преди лягане.

Градински чай

салвията ще ни помогне да спрем да хъркаме

Градинският чай е идеален за лечение на различни дихателни проблеми.  Полезен е и при лечение на хъркането. Добавете няколко листа салвия към чаша вряла вода. Нека сместа да се запари 10 минути, след което я прецедете и изпийте преди лягане.

Зехтин и седефче

Смесете чаша зехтин с 50 грама седефче в херметизирана кутия. Нека сместа престои в продължение на две седмици, а след това я прецедете. Прилагайте я под формата на ленти за нос. Останалата част може съхранявайте в покрит съд.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Wakefield TL, Lam DJ, Ishman SL. Sleep apnea and sleep disorders. In: Flint PW, Haughey BH, Lund V, et al, eds. Cummings Otolaryngology: Head and Neck Surgery. 6th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 18.
  • Stoohs R, Gold AR. Snoring and pathologic upper airway resistance syndromes. In: Kryger M, Roth T, Dement WC, eds. Principles and Practice of Sleep Medicine. 6th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 112.
  • How to put snoring to rest” (2013, August 13) en web de la Cleaveland Clinic
  • Tien, D. A., & Kominsky, A. (2014, October). “Managing snoring: When to consider surgery”, Cleveland Clinic Journal of Medicine, 81(10), 613–619
  • Obesity and sleep“, en web de Sleep Foundation

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.