20 начина да ползваме вазелин

Доказал своята мултифункционалност и лечебни свойства, обикновеният вазелин помага и в ежедневните проблеми на домакинствата
20 начина да ползваме вазелин

Последна актуализация: 30 декември, 2018

Има много начини за ползване на вазелин. Един от тях е да се нанесе на лицето след бръснене, за да успокои, хидратира и омекоти раздразнената кожа.

Тъй като е натурален екстракт от петрол, често се причислява към петролните продукти. Вазелинът е прозрачен, с гъста консистенция, няма цвят и миризма. Той е ключова съставка на някои козметични продукти и предлага редица изненадващи ползи.
Доказал своята мултифункционалност и лечебни свойства, този продукт помага и в ежедневните проблеми на домакинствата ( скърцащите панти на вратата, например). Открийте 20 начина да ползваме вазелин, които досега не сте знаели.

Различни начини за ползване:

Лепило за изкуствени мигли: Нанесете малко количество вазелин в основата на изкуствените мигли, за да не се разместват.

Гладки ходила: Нанасяйте малко количество на ходилата си всяка вечер  и обувайте чорапи. По този начин ще имате гладка и здрава, блестяща кожа.

Растеж на мигли: Слагайте по малко върху миглите с памучен тампон всяка вечер и с течение на времето те ще станат по-дълги и по-гъсти.

Коленете и лактите: Ако имате сухи колене и лакти, вазелинът ще помогне за хидратирането на кожата и ще ѝ придаде свеж вид.

Сухи устни: След като използвате ексфолиант за устни, намажете ги с вазелин. Правете това ежедневно, за да ги поддържате хидратирани.

Eксфолиант: Смесете 1 чаша захар или морска сол с етерично вазелиново масло. Ще разполагате с чудесен ексфолиант, овлажняващ кожата.

Премахване на кожичките: Когато си правите маникюр, използвайте вазелин за омекване на кожичките на ноктите. Така се отстраняват по-лесно.

Нюанс на устните: разтопете малко от продукта с какао и оставете сместа в буркан, за да се втвърди. Ще получите хидратиращ нюанс за устни с приятен вкус.

Масаж: Използвайте този продукт като хидратиращ масаж за гладка кожа.

Овлажнител: Разтопете малко количество вазелин на слаб огън или под лампа и намажете кожата на местата, където е суха и има нужда от хидратация.

Премахване на грим: Вместо да използвате химикали, които дразнят кожата, опитайте се да отстраните упорития грим с тънък слой вазелин.

Обезкосмяване: Нанесете на кожата си тънък слой, за да се успокои след бръснене.

Вежди: Веждите ще изглеждат плътни и красиви, ако ги намажете с вазелин.

Пърхот: Нанесете малко количество на скалпа, преди да се измиете с шампоан. Вазелинът ще предотврати падането на парченца кожа, което всъщност наричаме пърхот.

можем да се справим с пърхота с вазелин

Белези: Намажете белезите, останали след операция или нараняване, за възстановяване на клетките.

Кремаво  червило: Направете си хидратиращо червило, като го смесите с малко вазелин, за да стане кремаво.

При натравяне или сърбеж: Ако го нанесете върху кожата, раздразнена от отровно растение или ухапване от насекомо,  ще изпитате облекчение.

Татуировки: Помогнете на кожата да се възстанови, като я намажете с малко количество вазелин. Той ще запази цвета на татуировката.

Боядисване на косата: Слагайте вазелин на линията на косата, преди да я боядисвате, за да се избегне оцветяване на кожата.

Кожени  дрехи  или обувки: За да бъдат лъскави кожените дрехи, обувки или портмоне, намажете ги с вазелин.

Лепкави бутилки: Нанесете малко количество върху ръба на бутилки, съдържащи лепкави субстанции (като лак за нокти например), за да свалите по-лесно капачката следващия път.

Петна от гримАко изцапате дрехата с фон дьо тен или очна линия, просто намажете петното с вазелин и го изплакнете.

Сенки за очи: Искате ли да експериментирате с нови нюанси? Направете кремообразна очна линия, като смесите прахообразните сенки с вазелин, за да придадете блясък на очите.

Какво мислите за тези употреби на вазелина? Възможни са и други хрумвания!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.