7 домашни решения против мухите

23.06.2017
Проблемът с мухите не е просто с тяхното дразнещо присъствие. При докосване на храната и други повърхности, те могат да пренасят зарази, затова е най-добре да ги държите надалеч. Научете 7 лесни, естествени начини да отблъснете досадните насекоми.

Мухите са особено дразнещи насекоми. Можете да опитате да ги държите настрана, но те винаги ще търсят начин да кацат по различните повърхности в дома ви.

Възможно е да се появяват в следствие лоши хигиенни навици, въпреки че през повечето време ги привличат остатъците от храна, както и отпадъкът в кошчето за боклук.

Всички сме съгласни, че са неприятни и гнусни, но истинската причина, поради която трябва да ги избягвате е свързана със здравето ви.

Мухите пренасят вредни микроорганизми, които могат да ви заразят, ако влязат в контакт с храната.

Ето защо трябва да намерите начин да се преборите с тях ефикасно, използвайки естествени продукти, с цел избягване на негативните последици от агресивните химикали.

Днес искаме да ви споделим седем интересни натурални решения, които да опитате следващия път, щом мухите налетят в дома ви.

1. Торбички с водка

няколко торбички, пълни с водка в дома ви е интересен начин за прогонване на мухите

Закачането на няколко торбички, пълни с водка в дома ви е интересен начин за прогонване на мухите, които често се събират на определени места.

Освен, че ще се сдобиете с неприятен за мухите аромат, прозрачните торбички ще отразяват слънчевата светлина, формирайки призми.

Този оптичен ефект пречи на полета на мухите, които ще предпочетат да избягат от източника на светлина.

А ако кацат по кожата ви, можете да се намажете с малко водка за да ги отблъснете.

2. Босилек

Що става въпрос за контролиране инвазиите на мухите, босилекът притежава някои интересни свойства.

Това медицинско растение се характеризира с аромат, неприятен за насекомите. Щом го усетят, те моментално отлитат.

Въпреки, че е най-лесно да засадите босилек в саксия или в градината си, можете също така да си приготвите чай, използвайки листата, като пръскате директно срещу насекомите с него.

Вижте и: Освежете дома си с цветя и билки

3. Етерично масло от лавандула

лавандулата е чудесно средство срещу мухите

Етеричното масло от лавандула притежава остър аромат, който действа успокояващо на хората, но отблъсква насекомите.

По принцип се използва като алтернативна терапия срещу стрес и безпокойство, но вие можете спокойно да се възползвате от свойството му да спира инвазиите на насекоми.

Когато го използвате под формата на спрей или мазило, то ще ви помогне в борбата с насекомите, като същевременно ще придаде на дома ви изключително приятен аромат.

4. Етерично масло от евкалипт

Етеричното масло от евкалипт е ценен продукт, благодарение на медицинските си приложения. Известен е най-вече с ползите, които притежава върху респираторната система.

Силният му мирис спомага за пречистването на дихателните пътища в случаи на настинка, астма и бронхит.

Освен това е и отлична съставка за дезинфекциране на дома, тъй като елиминира микроорганизмите и предотвратява размножаването на насекоми като мухи и мравки.

Просто изсипете малко от него в буркан с топла вода и приложете разтвора върху зоните, които често биват атакувани.

5. Чесън

чесновите скилидки са ефикасни срещу мухите

Чесновите скилидки освобождават летливи съединения, предотвратяващи присъствието на мухи в дома, като същевременно излъчва онзи добре познат на всички аромат.

Поставете няколко скилидки чесън в трапезарията или поръсете с чесън на прах храната си. Това ще попречи на мухите да кацат върху нея.

Можете дори да смачкате няколко скилидки, като намажете с пастата всички стратегически места.

Препоръчваме: Спете по-добре с чесън под възглавницата

6. Ябълков оцет

Киселинните съставки в ябълковия оцет са алтернативно решение на химикалите и инсектицидите за борба с вредителите, които се продават по магазините.

Неговите свойства, както и характерният му аромат отблъскват буболечките и дезинфекцират повърхностите от мръсотията, която остава след тях.

Въпреки, че впръскването на ябълков оцет директно върху мухите води до чудесни резултати, добра идея е да го разлеете в малки чинийки и да ги оставите из цялата къща, като превантивна мярка.

7. Карамфил и портокал

карамфил и портокал като средство срещу мухите

Естественият аромат на портокалите служи както като средство срещу мухите, така и като домашен ароматизатор.

Острата миризма на карамфила в комбинация с тази на цитрус е много дразнеща за тези насекоми и улеснява тяхното прогонване.

Забучете няколко карамфила в сърцевината на портокал и го поставете в трапезарията или на място, на което се предполага, че бива често атакувано от мухи.

Изберете решението, което най-много ви допада за да прогоните тези нежелани нарушители. Опитайте ги!

Frances, S. P., Rigby, L. M., & Chow, W. K. (2014, March). “Comparative laboratory and field evaluation of repellent formulations containing DEET and lemon eucalyptus oil against mosquitoes in Queensland, Australia”. Journal of the American Mosquito Control Association, 30(1), 65-67 Maiia, M. F., & Moore, S. J. (2011, March 15). “Plant-based insect repellents: A review of their efficacy development and testing”. Malaria Journal,10(1), S11 Choi, W. S., Park, B. S., Ku, S. K., & Lee, S. E. (2002). “Repellent activities of essential oils and monoterpenes against Culex pipiens pallens”. Journal of the American Mosquito Control Association, 18(4), 348-351