12 здравословни закуски, които да дадете на детето си

Търсите здравословни закуски, които да дадете на детето си? Не търсете повече!
12 здравословни закуски, които да дадете на детето си
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 22 септември, 2023

Има голямо разнообразие от здравословни закуски за деца, които да им давате, когато се чувстват гладни между храненията. Децата трябва да ограничат консумацията на преработени храни, тъй като те увеличават риска от заболявания като наднормено тегло, затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Вместо това консумацията на пресни, пълнозърнени храни с висока хранителна стойност може да им помогне да покрият оптимално своите енергийни и хранителни нужди, за да поддържат здравето си и да осигурят правилното си физическо и умствено развитие. Ако нямате идея какви закуски можете да им предложите, прочетете и научете за някои опции.

12 здравословни закуски за деца

От хранителна гледна точка е препоръчително количеството захар да се намали до по-малко от 10%, а солта до по-малко от 5 грама на ден. Знаете ли колко захар и сол съдържат търговските продукти? Много! Затова е важно да се запознаете с тези здравословни закуски за деца, които да давате на детето си ежедневно.

1. Здравословни закуски за деца – кисело мляко

Киселото мляко е млечен продукт, получен чрез процес на ферментация. Съдържа минерали като калций, натрий, фосфор, магнезий и цинк, както и витамини А и D и тези, принадлежащи към В групата

Преглед, публикуван в International Journal of Food Sciences and Nutrition, гласи, че тази храна помага за регулирането на чревната микробиота на децата и подобрява техните вродени и адаптивни имунни реакции.

По този начин благоприятства превенцията на затлъстяването, кардиометаболитни нарушения и инфекциозни заболявания. Препоръчително е да се консумира в натурален вариант, без захари или изкуствени аромати.

2. Ядки

Малко ядки.
Има няколко вида ядки, които са вкусни и които децата могат да консумират между храненията.

Тази ядка съдържа повече полифеноли, антиоксиданти и протеини от другите видове ядки. 100 грама ядки съдържат 14 грама протеин, фитостероли, витамин Е и калций.

Ядките са включени в списъка на опасните храни за деца под четиригодишна възраст, тъй като увеличават риска от бронхиална аспирация. От тази възраст те могат да се дават под наблюдение на възрастен.

Добра идея е да ги натрошите – или да ги пулверизирате – и да ги добавите в други рецепти; например върху салати, смутита, парфе и т.н.

3. Резени круши със сирене рикота

Крушата съдържа витамин А, калций и витамин С. Междувременно сиренето рикота осигурява допълнителен протеин, мастни киселини и фенолни съединения, които са от полза за здравето на децата. Най-добрата част? Можете да приготвите тези закуски за минути. Просто нарежете плодовете и поръсете слой сирене рикота отгоре. Те ще го харесат!

4. Здравословни закуски за деца – овесени ядки

Както е описано подробно в изследване, съобщено в списание Foods, овесената каша е много пълноценна зърнена култура, която благоприятства баланса на чревната микробиота и функциите на имунната система. Консумацията му помага за предотвратяване на хронични незаразни заболявания, в допълнение към подобряването на когнитивното здраве.

Ако искате да го включите в закуските, които можете да давате на детето си, просто го пригответе в мляко (за предпочитане без добавена захар) или в купички с плодове, семена или какао на прах.

5. Плодово смути

Въпреки че се препоръчва консумацията на цели парчета плод, смутитата също са добър вариант за успокояване на глада на децата между храненията. Според друго проучване, споделено в списание Foods , тези видове напитки са богати на биоактивни фитохимикали, които са полезни за здравето.

Можете да ги направите с различни плодове, като ягоди, праскови, банани, ябълки, папая и др. Също така е възможно да се включат други здравословни храни като натурално кисело мляко, ядки или овесени ядки.

6. Варени яйца

Варените яйца съдържат големи количества витамин А, калций, витамин D и висококачествени протеини, защото имат всички незаменими за здравето аминокиселини. За да ги предложите като здравословна закуска, можете да ги придружите с филия хляб или пълнозърнести крекери.

7. Здравословни закуски за деца – стафиди

Стафидите са сушени плодове, получени от процеса на сушене на грозде. Поради високото си съдържание на желязо, те помагат за предотвратяване на анемия и намаляват риска от запек.

Изследванията в списание Nutrients посочват, че тяхното високо съдържание на фибри и фенолни съединения помагат за насърчаване на здравето. Въпреки че съдържат захари, те са здравословна закуска, идеална за подобряване на качеството на диетата.

8. Пуешко и авокадо

Пуешкото е добър източник на протеини, така че ако се изпече и нареже на парчета, придружено от авокадо, става отлична закуска. От своя страна авокадото съдържа качествени мазнини, витамин А, калций и витамин С.

9. Здравословни закуски за деца – печени сладки картофи

Сладки картофи.
Има няколко начина за приготвяне на сладки картофи, но печените са вкусен и здравословен метод.

Сладките картофи съдържат антиоксиданти, способни да противодействат на оксидативния стрес в тялото, да насърчават паметта и да се борят със заболявания като диабет и затлъстяване.

  • За да ги изпечете са ви необходими пресни сладки картофи, зехтин и сол.
  • Нарязват се и се обелват на филийки.
  • След това се поръсва със сол и олио.
  • Сложете в тава във фурната за 20 минути на 220 градуса С. Приятно изпичане!

10. Кейл

Поради съдържанието на витамини А, С и К и ниския на калориен, кейлът може да се превърне в добра алтернатива сред здравословните закуски, които да дадете на вашето дете. Най-добрата част? Можете да го добавите към много рецепти. Ето една идея за приготвянето му:

  • Вземете малко зеле, зехтин, чесън на прах и сол.
  • След това измийте и подсушете добре зелето.
  • Смесете го с олиото и подправките на вкус.
  • Печете го на 175 градуса по Целзий за 10 до 15 минути.

11. Морковени пръчици с хумус

Хумусът е крем от нахут и лимонов сок с високо съдържание на калций и витамин А. Морковите имат витамини A, B, C и D, както и минерали и антиоксиданти.

За да използвате тази здравословна алтернатива за закуска, просто пригответе хумуса у дома и нарежете моркова на пръчици. Просто и вкусно!

12. Здравословни закуски за деца – бисквити с овесени ядки и банан

Овесената каша е храна с богато съдържание на диетични фибри, ненаситени мастни киселини, протеини и микроелементи. Може да се комбинира с банан за приготвяне на вкусни и здравословни сладки за деца.

  • За приготвяне смесете две чаши натрошени овесени ядки, три зрели банана и 80 милилитра кокосово масло.
  • Печете в намазнена тава на 175 градуса за 15 минути.

Здравословни закуски, които да допълнят диетата на вашето дете

Изборът на здравословни закуски за деца е най-добрият начин да подобрите качеството на диетата на вашето дете. Въпреки че пазарът е завладян от преработени продукти, които се предлагат като опция за успокояване на глада на децата между храненията, истината е, че приемът им може да бъде вреден в дългосрочен план.

Обратното, изборът на пресни и натурални продукти допринася за доброто им хранене. Според проучване в Maternal & Child Nutrition , закуските са важен източник на енергия и хранителни вещества за диетите на децата. Изборът на правилните закуски е от решаващо значение за поддържането на тяхното здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • cessed foods bad for children? Study finds an association between consuming more ultraprocessed foods and lower levels of physical fitness in children. ScienceDaily. Retrieved January 10, 2023 from www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220614122611.htm
  • Organización Mundial de la Salud. Alimentación Sana. 2018. Disponible en https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet.
  • Federación de enseñanza de Andalucía. La importancia de la Alimentación en los Niños. 2011. Revista digital para profesionales de la enseñanza. Disponible en https://www.feandalucia.ccoo.es/docu/p5sd7889.pdf.
  • Babio N. Más allá del valor nutricional del yogur: ¿un indicador de la calidad de la dieta?. Nutr Hosp 2017; 34(Supl. 4):26-30. Disponible en https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v34s4/05_babio.pdf.
  • Fiore G, Di Profio E, Sculati M, Verduci E, Zuccotti GV. Health effects of yogurt consumption during paediatric age: a narrative review. Int J Food Sci Nutr. 2022 Sep;73(6):738-759. doi: 10.1080/09637486.2022.2065467. Epub 2022 Apr 22. PMID: 35450518.
  • Cuadros C. Actualidades en alimentación complementaria. Acta Pediatr Mex. 2017 may;38(3):182-201. Disponible en http://www.scielo.org.mx/pdf/apm/v38n3/2395-8235-apm-38-03-0182.pdf.
  • Bennato F, Ianni A, Grotta L, Martino G. Evaluation of Chemical-Nutritional Characteristics of Whey and Ricotta Obtained by Ewes Fed Red Grape Pomace Dietary Supplementation. Food Sci Anim Resour. 2022 May;42(3):504-516. doi: 10.5851/kosfa.2022.e20. Epub 2022 May 1. PMID: 35611081; PMCID: PMC9108957.
  • Paudel D, Dhungana B, Caffe M, Krishnan P. A Review of Health-Beneficial Properties of Oats. Foods. 2021 Oct 26;10(11):2591. doi: 10.3390/foods10112591. PMID: 34828872; PMCID: PMC8625765.
  • Bestwick C, Scobbie L, Milne L, Duncan G, Cantlay L, Russell W. Fruit-Based Beverages Contain a Wide Range of Phytochemicals and Intervention Targets Should Account for the Individual Compounds Present and Their Availability. Foods. 2020 Jul 7;9(7):891. doi: 10.3390/foods9070891. PMID: 32645879; PMCID: PMC7404635.
  • Olmo-Cunillera A, Escobar-Avello D, Pérez AJ, Marhuenda-Muñoz M, Lamuela-Raventós RM, Vallverdú-Queralt A. Is Eating Raisins Healthy? Nutrients. 2019 Dec 24;12(1):54. doi: 10.3390/nu12010054. PMID: 31878160; PMCID: PMC7019280.
  • Reister EJ, Belote LN, Leidy HJ. The Benefits of Including Hummus and Hummus Ingredients into the American Diet to Promote Diet Quality and Health: A Comprehensive Review. Nutrients. 2020 Nov 28;12(12):3678. doi: 10.3390/nu12123678. PMID: 33260594; PMCID: PMC7760696.
  • Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol. 2015 Feb;52(2):662-75. doi: 10.1007/s13197-013-1072-1. Epub 2013 Jun 25. PMID: 25694675; PMCID: PMC4325078.
  • Shriver LH, Marriage BJ, Bloch TD, Spees CK, Ramsay SA, Watowicz RP, Taylor CA. Contribution of snacks to dietary intakes of young children in the United States. Matern Child Nutr. 2018 Jan;14(1):e12454. doi: 10.1111/mcn.12454. Epub 2017 Mar 23. PMID: 28337856; PMCID: PMC6866248.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.