6 природни средства срещу домашните мухи

Време е да отстраните неприятните насекоми от дома си без химикали и токсини
6 природни средства срещу домашните мухи

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Домашните мухи са отвратителни насекоми, които пренасят множество болести по повърхностите, в които влязат в контакт, включително и храната. Виреят почти навсякъде по света, като изключим полюсите и големите надморски височини. За щастие, съществуват няколко природни трика, които със завиден успех ще ви помогнат да прогоните домашните мухи и дори ще ги държат надалеч от дома ви.

В днешната статия ще ви споделим няколко формули за елиминиране на домашните мухи без продукти, съдържащи химикали или токсини.

Торби с вода

Чистите найлонови торби, пълни с вода, представляват реално средство за борба с домашните мухи. От вас се иска да напълните найлонова тобра с 3/4 вода от обема й и да я завържете, за да не изтича течността. Поставете торбата от външната страна на дома си, в близост до прозорците и вратите.

Това естествен трик е страхотен, тъй като водата във вътрешността на торбата отразява слънчевата светлина, подобно на призма. Този оптически ефект дразни насекомите и те го отбягват.

Капани с оцет срещу мухите

ocet

Оцетът съдържа оцетна киселина – активната съставка, която, прилагана върху насекоми, ги забавя и ги прави лесни за улавяне. Ние обаче ще съчетаем мощта на оцета с няколко други съставки, за да направим природното средство още по-ефикасно с цел окончателно елиминиране на мухите.

Необходими са ви:

  • Вода
  • Тиксо
  • 4 супени лъжици ябълков оцет
  • 1 супена лъжица течен сапун
  • 1 пластмасова бутилка
  • Ножица

Упътване:

  • Отрежете гърлото на бутилката. Обърнете изрязаната част с гърлото надолу и я използвайте като фуния.
  • Залепете получената конструкция с помощта на тиксото. Напълнете 1/5 от бутилката с вода. Добавете сапуна и оцета. Разбъркайте добре.
  • Използвайте капана в тези зони от дома си, където мухите са най-често явление. Те ще бъдат привлечени от оцета и ще попаднат в него, без да могат да се измъкнат повече оттам.

Ароматни билки

Някои ароматни билки притежават свойства, които ги правят отлично оръжие срещу домашните мухи.

Можете да направите у дома различни комбинации от ароматни растения – мента, мащерка, розмарин и камфор. Когато сте готови, сложете получената смес на няколко места у дома – край прозорците и вратите. Те са идеални, когато искате да се отървете от тези неканени гости – домашните мухи.

Карамфил

karamfil

Макар карамфилът да не убива мухите, миризмата му ще ги прогони. За да си послужите с този трик, са ви необходими 20-30 пъпки карамфил. Боднете ги в една ябълка или друг плод. Сложете ябълката там, където най-често се появяват мухите. По този начин не само ще ги отблъснете , но и ще създадете ароматизатор за въздуха у дома.

Царевично брашно с мед

Следващото средство за борба с домашните мухи залага на царевичното брашно. Този метод е ефикасен и ги държи далеч от храната ви.

Просто смесете мед или кленов сироп с царевично брашно. Сложете малко от получената смес в контейнер и го поставете на място, което искате да защитите от мухите. Захарта привлича мухите, но и служи като капан.

Поддържайте къщата си чиста

Поддържането на чиста къща е основополагащо за елиминиране на неканените гости. Започнете, като изчистите дома си основно и се погрижите да не остане нещо, което може да привлече домашните мухи. Използвайте кофа за боклук с капак, който задържа миризмите.

Щом приключите с почистването на дома, намокрете кърпа с оцет и почистете всички зони, където се събират мухите. Минете с кърпата дори вратите и прозорците.

Миризмата на оцет прогонва домашните мухи. Можете да прилагате оцета винаги, когато решите. Съветваме ви да напълните спрей бутилка с оцет и от време на време да почиствате само с него. Пръскането във въздуха също е начин да държите домашните мухи настрана.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.