5 напитки за понижаване на нивото на холестерола
Холестеролът представлява липид, от който тялото се нуждае в определени количества, за да функционира правилно. Заседналият начин на живот и нездравословната диета могат да доведат до значително повишаване на нивото на холестерола, а това води след себе си до развитието на сериозни здравословни проблеми и покачване на риска от заболявания на сърцето, мозъчно-съдови инциденти и т.н.
Холестеролът присъства в почти цялото ни тяло, особено в нервната система, кожата, мускулите, черния дроб, червата и сърцето. Той се дели на 2 категории, които позволяват, той да бъде идентифициран като “добър” или “лош”, съответно HDL или LDL.
Лошият холестерол се образува като резултат от редовната консумация на храни, богати на мазнини, захар, изкуствени подобрители и колбаси. Добрият холестерол (или HDL) е този, който изпълнява важната функция да извежда вредния холестерол от кръвта и да го транспортира в черния дроб, откъдето той изцяло бива елиминиран от тялото. Именно тази функция го прави “добър”, тъй като е отговорен за елиминирането на излишното количество лош холестерол, съдържащ се в организма на човека.
Ако при последния преглед при доктора сте били диагностицирани с високо ниво на лошия холестерол, горещо препоръчваме да обмислите възможността да включите в хранителното си меню домашни сокове и напитки, които ефикасно се справят с този здравословен проблем и предпазват от нежеланите последствия от него.
Сокове и напитки, които понижават нивото на холестерола
Сок от ябълки, магданоз и спанак
Този мощен сок е отличен избор за понижаване на нивото на холестерола и елиминирането на мазнините по естествен и бърз начин.
Съставки:
- 4 ябълки
- 1 чаша сурови листа спанак (30 гр.)
- 1 шепа магданоз
Приготовление:
Измийте и подгответе всички съставки. Сложете ги (поотделно) в сокоизстисквачка. Когато сте готови, блендирайте всички съставки в продължение на 1 минута. Консумирайте по 1 чаша от този великолепен сок всеки ден.
Сок от зеле и чесън
Зелето, както и чесънът, са известни с полезните си за здравето свойства. Те притежават способността да прочистват тялото. Рецептата, която предлагаме, представлява мощно оръжие в борбата с излишните мазнини и холестерола, който излага здравето ви на риск.
Съставки:
- 1/2 средна зелка
- 2 скилидки чесън
- 1/2 чаша вода (120 мл.)
Приготовление:
Рендосайте чесъна и го сложете в блендера заедно със зелето, което предварително сте измили, почистили и нарязали. След това добавете 1/2 чаша вода, за да улесните процеса на блендиране. Консумирайте по 1 чаша от този сок всеки ден, докато нивото на холестерола не влезе в здравословни норми. Препоръчваме да не прекалявате с употребата на този сок, тъй като неумерената консумация на зеле може да доведе до отслабване на функциите на щитовидната жлеза.
Сок от ягоди и цитруси
Този вкусен сок, в допълнение към прекрасния си аромат и способност да понижава нивото на лошия холестерол, също така притежава свойства да укрепва имунната система и да стимулира процеса на топене на излишните килограми.
Съставки:
- 1 чаша ягоди (100 гр.)
- 2 портокала
- 1 киви
Приготовление:
Изстискайте сока от портокалите; измийте и обелете кивито; подгответе ягодите. След това сложете всички съставки в блендер. Блендирайте в продължение на няколко минути. Консумирайте сока всеки ден в продължение на 2 седмици. Не е необходимо да го прецеждате.
Вижте още: 8 ползи за здравето от ягодите
Сок от моркови, магданоз и спанак
Зелените сокове са сред най-препоръчителните, когато искате да поддържате здравето си. Те предпазват организма от проблеми с холестерола. Този мощен сок ще елиминира излишеството от лош холестерол и мазнини, подобрявайки начина ви на живот.
Съставки:
- 4 моркова
- 3 стръка магданоз
- 2 листа спанак
Приготовление:
Сложете всички съставки в сокоизстисквачка. Консумирайте на празен стомах след всяко хранене в продължение на 15 последователни дни.
Прочетете и: Страхотни морковени смутита, които трябва да опитате
Сок с лимон, магданоз и сода бикарбонат
Тази мощна напитка е отличен избор за хората, които искат да се предпазят или да се справят с проблем като високото ниво на лош холестерол. В допълнение, този сок подобрява цялостното здравословно състояние.
Съставки:
- 2 л. филтрирана вода
- 3 стръка магданоз
- 3 лимона
- Сода бикарбонат
Приготовление:
- Почистете кората на лимона с помощта на сода бикарбонат – това се прави с цел дезинфекция. След това кипнете малко вода. Оставете я да се охлади.
- Докато водата изстива, нарежете на лимона на резени. Магданоза нарежете наситно и го сложете във водата.
- Покрийте напитката и я съхранете в рамките на 1 ден в хладилника. На следния ден смесете съставките. Консумирайте по 120 мл. от сока всеки ден.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Alim, A., Li, T., Nisar, T., Ren, D., Liu, Y., & Yang, X. (2020). Consumption of two whole kiwifruit (Actinide chinensis) per day improves lipid homeostasis, fatty acid metabolism and gut microbiota in healthy rats. International journal of biological macromolecules, 156(1), 186-195. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0141813020328828
- Armah, C., Derdemezis, C., Traka, M., Dainty, J., Doleman, J., Saha, S., Leung, W., Potter, J., Lovegrove, J., & Mithen, R. (2015). Diet rich in high glucoraphanin broccoli reduces plasma LDL cholesterol: Evidence from randomised controlled trials. Molecular nutrition & food research, 59(5), 918–926. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4692095/
- Aslani, N., Entezari, M., Askari, G., Maghsoudi, Z., & Maracy, M. (2016). Effect of Garlic and Lemon Juice Mixture on Lipid Profile and Some Cardiovascular Risk Factors in People 30-60 Years Old with Moderate Hyperlipidaemia: A Randomized Clinical Trial. International journal of preventive medicine, 7, 95. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4977979/
- Bahari, H., Rezaiian, F., Goudarzi, K., Nooshan Mirmohammadali, S., Asbaghi, O., sadat Hosseini kolbadi, K., Naderian, M., & Hosseini, A. (2023). The effects of pomegranate consumption on lipid profile in adults: A systematic review and meta-analysis. Journal of Functional Foods, 108(105727), 105727. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464623003274
- Blumberg, J., Camesano, T., Cassidy, A., Kris-Etherton, P., Howell, A., Manach, C., Ostertag, L., Sies, H., Skulas-Ray, A., & Vita, J. A. (2013). Cranberries and their bioactive constituents in human health. Advances in nutrition, 4(6), 618-632. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3823508/
- Champion, C. (19 de enero, 2022). Grapes can lower your cholesterol, and that’s just the start of their health benefits. Ucla Health. https://www.uclahealth.org/news/grapes-can-lower-your-cholesterol-and-thats-just-the-start-of-their-health-benefits
- Cheng, H., Koutsidis, G., Lodge, J., Ashor, A., Siervo, M., & Lara, J. (2017). Tomato and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis. Atherosclerosis, 257, 100–108. https://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(17)30010-2/fulltext
- Gao, Q., Qin, L. Q., Arafa, A., Eshak, E., & Dong, J. (2020). Effects of strawberry intervention on cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomised controlled trials. British Journal of Nutrition, 124(3), 241-246. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/effects-of-strawberry-intervention-on-cardiovascular-risk-factors-a-metaanalysis-of-randomized-controlled-trials/C2C297EDEE7CD8302C41DCEF84AD0C6D
- Kumari, S., Rakavi, R., & Mangaraj, M. (2016). Effect of Guava in Blood Glucose and Lipid Profile in Healthy Human Subjects: A Randomized Controlled Study. Journal of clinical and diagnostic research : JCDR, 10(9), BC04–BC07. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27790420/
- Manhattan, K. (22 de enero, 2021). Carrots may be good for your heart, too. K-state Reserach and Extension. Consultado el 29 de noviembre del 2023. https://www.ksre.k-state.edu/news/stories/2021/01/carrots-may-be-good-for-your-heart.html
- Namwong, A., Kumphune, S., Seenak, P., Chotima, R., Nernpermpisooth, N., & Malakul, W. (2022). Pineapple fruit improves vascular endothelial dysfunction, hepatic steatosis, and cholesterol metabolism in rats fed a high-cholesterol diet. Food & Function, 13(19), 9988–9998. https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2022/fo/d2fo01199a
- Odai, T., Terauchi, M., Okamoto, D., Hirose, A., & Miyasaka, N. (2019). Unsalted tomato juice intake improves blood pressure and serum low-density lipoprotein cholesterol level in local Japanese residents at risk of cardiovascular disease. Food science & nutrition, 7(7), 2271–2279. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6657743/
- Seenak, P., Kumphune, S., Malakul, W., Chotima, R., & Nernpermpisooth, N. (2021). Pineapple consumption reduced cardiac oxidative stress and inflammation in high cholesterol diet-fed rats. Nutrition & Metabolism, 18(1). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8028712/
- Cleveland Clinic (2 de septiembre, 2022). 8 health benefits of cabbage. Cleveland Clinic. Consultado el 29 de noviembre del 2023 https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-cabbage/