Защо трябва да ядете често яйца

Тяхното съдържание на витамин D помага да се абсорбира калция и да се предотвратят заболявания като остеопороза или други проблеми с костите
Защо трябва да ядете често яйца
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 30 септември, 2018

Яйца –  една от най-полезните храни, богати на протеини, полезни мазнини, витамини, минерали… Яйцата са лесни за сваряване и готвене и са харесвани по целия свят.

Ще ви разкажем за ползите от честото ядене на яйца в тази статия и ще ви докажем, че можете да ги ядете по-често, отколкото си мислите.

Какво ни дават яйцата?

Яйцата са малка като количество храна, която обаче осигурява много хранителни вещества. Вижте причините за тяхната голяма хранителна стойност:

  • Те са много богати на висококачествен протеин – притежават всички незаменими аминокиселини в правилните количества за тялото ви.
  • Те съдържат витамини B (B1, B3, B12, фолиева киселина, биотин и), A, E, и D.
  • Те съдържат минерали като селен, цинк, фосфор и желязо.

Повечето от компонентите се намират в жълтъка, но пък в белтъка се съдържа най-много протеин.

вкусна тортила с яйца и зеленчуци

Ползи за здравето

  • Благодарение на техните компоненти и особено на тяхното съдържание на протеин, те са страхотни за спортисти, бременни жени и деца.
  • Витамините ви помогат да получите енергия, балансират нервната ви система, и подобряват функционирането на мозъка.
  • Тяхното съдържание на витамин D помага да се абсорбира калция и да се предотвратят заболявания като остеопороза или други проблеми с костите.
  • Те подпомагат при състояние на анемия, благодарение на желязото и други минерали.
  • Те са сред основните храни в периоди на възстановяване след болест, защото освен че са много питателна храна, не са склонни да предизвикат проблеми с храносмилането.
  • Селена и цинка в  тях  ги правят силно антиоксидантно средство, което спомага за предотвратяване на стареенето на клетките.
  • Сред техните компоненти срещаме и лутеин, което подсказва, че яйцата помагат за предотвратяване на зрителни проблеми, причинени от стареенето – например макулна дегенерация или катаракта.
  • Можете да си направите много хидратиращи маски за кожата и косата със сурово яйце, смесено с други съставки като зехтин или бадемово масло, овесени ядки, или бирена  мая. Препоръчваме го специално за суха кожа, изтощена коса, или цъфнали краища.

 Колко яйца можете да ядете

Преди няколко години, се казваше, че не трябва да ядете повече от три яйца седмично, защото това би могло значително да повиши нивата на холестерола и триглицеридите. Твърдението обаче е загубило значение, тъй като е доказано, че причините се крият по-скоро в повишената консумация на транс-мазнини, в комбинация с други храни. Проблемът се появява и при хората, подложени на непрекъснат стрес.

Можете да ядете яйца почти всеки ден, като имате предвид, че трябва да ги комбинирате със зеленчуци. Бъдете наясно и, че те са животински протеини и по тази причина не е необходимо да ги комбинирате с месо или риба в едно и също хранене.

Също така, ако искате да отслабнете или да намалите триглицеридите, избягвайте бързите храни, сосовете, десертите и т.н.

Можете също така да заместите кокошите яйца с пъдпъдъчи, например.

Можете да ядете яйца почти всеки ден, като имате предвид, че трябва да ги комбинирате със зеленчуци

Как да ги готвим

Съществуват какви ли не възможности за приготвяне на яйца:

  • Пържени: За предпочитане в зехтин, с малко чесън и морска сол
  • Варени: Най-добре е да се варят за най-малко една минута. След това ги оставете във водата, докато са  топли, или пък ги оставете на слаб котлон, като ги изключите, преди да заврят отново. Така ще попречите на серните вещества, които им придават по-силна миризма и сив вид на жълтъка.
  • Преминало под вода: Варите за кратко едно яйце и веднага го слагате под студена вода, за да спрете процеса на варене. Така то остава  полусварено и е страхотно допълнение към сандвича.
  • Бъркани: Можете също така да се готвят в тиган, като ги пържите, докато  ги разбърквате с дървена лъжица. Стават вкусни, когато се комбинират с чесън, скариди, гъби, или сирене.
  • Испански омлет: Испанският омлет е направен от разбъркани яйца, изпържени в тиган. Можете да ги допълните с картофи, зеленчуци, гъби, грах и т.н.

Също така не трябва да забравяме, че много продукти включват яйца, като майонеза, тесто, пандишпан, целувки и т.н.

Ако често хапвате яйца, използвате техните  предимства по най-добрия начин. Не забравяйте да ги включите  в диетата си в умерени количества, както и всички останали храни.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.