Всичко, което трябва да знаете за менструалната чашка

· 03.04.2018
Чували ли сте за менструалната чашка? Научете всичко по темата в тази статия!

Въпреки че все още не е станала известна в Америка, менструалната чашка се радва на все по-голяма популярност в другите страни по света.

В тази статия ще ви разкажем за нов начин за справяне по време на “женските дни” като същевременно ще се погрижите и за околната среда. Ще ви опишем предимствата и недостатъците му.

Описание на менструалната чашка

Тя представлява контейнер с формата на чашка. Поставяте я във влагалището си по време на менструацията за събиране на течението. Тя не попива кръвта както правят тампоните. Събира я докато не извадите чашката и не я изхвърлите и почистите.

Това “изобретение” ви се струва ново, нали? Истината е, че първите такива чашки датират от 1876 година.

Промишленото производство на менструалната чашка започва през 30-те години на миналия век. Продажбата й е забранена на някои места по света заради културни ограничения. Тъй като вагиналните течения, менструацията и въпросите свързани с женската полова култура са тема табу там.

През 1987 година тези чашки се произвеждат от латекс. Предлагат се в два размера.

През последните години менструалната чашка се произвежда от силикон, с който се избягват алергичните реакции. А самите чашки са с различни цветове, форми, модели и цени.

 • За да я използвате трябва да я поставите във влагалището си докато държите чашката сгъната.
 • Веднъж поставена чашката приема формата си и започва да събира менструалното течение.
 • Поставя се “по-ниско” от тампоните. Казано с други думи – в по-ниската част на влагалището, а не в горната част близо до маточната шийка.
 • Трябва да я почиствате на всеки осем часа. И въобще не трябва да променяте ежедневните си навици.

Сред предимствата на менструалната чашка трябва да споменем:

Тя е изгоднаМенструалната чашка е удобна.

Въпреки че цената за закупуването й може да е по-висока от тази на традиционните превръзки и тампони след два – три месеца тя ще си върне парите. Освен това можете да я използвате в продължение на 10 години, ако се грижите за нея.

Удобна е

 • Можете да използвате менструалната чашка както през деня, така и през нощта. Като тя не допуска изцапване и не причинява дискомфорт.
 • Няма значение колко обилна е менструацията ви и с какви дейности се занимавате. Тя не се мести и „цапа“.
 • Можете да я използвате дори когато тренирате интензивно – например докато карате колело.

Грижи се за околната среда

Тя не е свързана с изхвърлянето на отпадъци както превръзките и тампоните. Това я прави идеална за еко любителите.

Менструалната чашка може да бъде използвана в продължение на месеци. Така ще предотвратите изхвърлянето на небиоразградими пластмасови и химични замърсители в околната среда.

Практична еменструалната чашка е все по-популярна

Този вариант за справяне с „онези“ дни ви гарантира дискретност. Можете да държите менструалната си чашка в чантата и да я носите навсякъде с вас. И тъй като не трябва да я изпразвате често, тя ще ви служи без проблем и на работното място.

Идеална е за пътуване

Един от проблемите, с който жените се сблъскват по време на пътуванията си, е че трудно намират марката тампони или дамски превръзки, които обикновено използват. Затова повечето жени носят тези неща с багажа си.

Ако използвате менструална чашка ще се уверите, че тя е много по-практична, тъй като почти не заема място в багажа ви.

Бори се срещу гъбичките и инфекциитеменструалната чашка трбва да бъде измита преди всяко ползване

Много жени са алергични към химическите вещества в тампоните или превръзките. Тъй като менструалните чашки се правят от силикон, те ви предпазват от инфекциите. Освен това не позволяват на бактериите да се натрупват по тях.

Сред недостатъците на менструалната чашка трябва да споменем:

 • Може да доведе до неудобство, ако трябва да я почиствате на обществено място.
 • В началото може да ви е трудно, докато свикнете къде точно да поставяте чашката.
 • Ако не я измиете добре и не я стерилизирате след употреба, менструалната чашка след време ще изглежда захабена.
 • Може да излезе, ако не използвате точния размер.

Менструалната чашка: табута, предразсъдъци и самопознание

Прекарваме години използвайки тампони и превръзки. Затова този “революционен” продукт може би ни изглежда странен и дори неестествен.

Може би това са част от причините менструалната чашка да не бъде приета добре в редица страни.

Това нововъведение бе създадено от жени за жени. Но все още се възприема и използва от много малък процент от представителките на нежния пол.

Според създателите на менструалната чашка това се дължи на липсата на познание и информация за половите органи. И трябва да бъде направен обстоен преглед на цялата репродуктивна система.

Менструалното кървене е неприятно за много хора. А мнозина не искат да го пипат. Както и всички други неща свързани с месечния ви цикъл и това си има своите плюсове и минуси.

Например “да забравите, че сте в месечен цикъл” може да бъде полезно, но и може да не е.

 • Ако сте свикнали да използвате тампони може би ще ви е по-лесно да свикнете с менструалната чашка, отколкото ако използвате дамски превръзки. Защото принципът им е един и същ.
 • Разликата е в това, че менструалната чашка влиза в контакт с месечното ви кървене. И трябва да бъде измита преди всяко ползване.

Най-честите оплаквания сред ползващите чашката са че тя пропуска. Но за това си има решение: трябва да използвате точния размер. (Има различни опции в зависимост от възрастта ви, дали сте раждали по естествен начин, колко обилно е кървенето ви и т.н.).

Ако използвате дамски превръзки ви се струва че течението ви е обилно. Но ако изберете менструалната чашка ще определите по-точно количеството на кръвта и съответно капацитета на контейнера. Освен това чашката не предизвиква дразнене като тампоните.

Препоръчва се да я вадите и почиствате на всеки няколко часа, въпреки че няма ограничение колко време можете да я държите във вас. Най-трудната част е изпразването и измиването й.

Ако сте си вкъщи е много по-лесно. Но ако трябва да направите това в обществена тоалетна нещата стават малко по-трудни.

 • Освен че трябва да изхвърлите кръвта, трябва и да измиете чашката и отново да си я поставите.
 • Някои жени решават да я стерилизират. Някои я почистват със специални продукти.
 • А можете да решите да я миете с масло от чаено дърво. То е натурален дезинфектант и антисептик.