Вода плюс оцет и сода за хляб: чудо за здравето

Ябълковият оцет е чудесна лекарствена храна, способна да прочиства тялото, а също и да го съживи, благодарение на своите изобилни хранителни стойности.
Вода плюс оцет и сода за хляб: чудо за здравето
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

По традиция, оцет и сода за хляб се използват в много различни здравни и козметични средства. Тези два продукта са много ефективни, евтини и лесни за откриване, затова всеки трябва да ги има у дома си.

Освен използването на оцет и сода за хляб за почистване на вашия дом или измиване на косата ви с натурални продукти, в тази статия ще ви обясним как тази комбинация е мощно лечебно средство за здравето, за предотвратяване на всякакви видове заболявания и поддържане на идеалното тегло. Невероятно, нали?

Защо да комбинирате оцет и сода за хляб?

Това лекарствено средство дава всички предимства на ябълков оцет и сода за хляб, които ще изброим по-долу. Содата за хляб и оцетът имат противоположно рН, с други думи, алкално и киселинно съответно, което ви позволява да го пиете, без да си навредите. В резултат на това вие ще получите всички от свойствата на лечебното средство без подкиселяване на тялото ви.

От друга страна, въпреки че много хора консумират сода за хляб, за да се преборят със стомашните киселини, не е добре тя да се приема за дълъг период, защото може да промени естественото рН на стомашната киселина. Хлорната киселина в стомаха ви трябва да се балансира, за да смели храната добре.

Лекарство с оцет и сода за хляб, приготвено в домашни условия.

Характеристики на ябълков оцет

Ябълковият оцет е чудесна лекарствена храна, способна да прочиства тялото, а също и да го съживи, благодарение на своите изобилни хранителни стойности. Той съдържа витамини А и Б, есенциални мастни киселини, ензими и множество минерали като калций, фосфор, калий, магнезий, сяра, цинк, желязо и силиций, както и много други.

Най-важни свойства на ябълковия оцет

  • Помага да изчистите токсините, благодарение на съдържанието на сяра, а също така действа директно върху черния дроб, като помага за метаболизма на мазнините по-добре.
  • Предотвратява инфекции на пикочните пътища и се грижи за бъбреците, като помага да запазите пикочните пътища чисти и вашата урина да е кисела.
  • Подобрява метаболизма и премахва излишните мазнини от тялото ви, което ще ви помогне да отслабнете.
  • Той е чудесен диуретик, който ви позволява да елиминирате излишните течности от тялото.
  • Предотвратява сухота на очите, благодарение на своето съдържание на витамин А.
  • Подобрява храносмилателните процеси, тъй като е богат на ензими. Той е много полезен в случаите на газове, киселинност, подуване и т.н.
  • Бори се със запека, като подобрява състоянието на чревната флора.
  • Намалява възпалението на венците. Препоръчваме ви да го задържите малко в устата си, преди да го преглътнете.
  • Изчиства слузта в случаи на настинки и синузити.
  • Намалява нивата на холестерол, триглицериди и пикочна киселина.
  • Облекчава кашлица и болки в гърлото.
  • Предотвратява мускулни крампи, благодарение на минералното си съдържание.
  • Подобрява състоянието на кожата и косата, благодарение на съдържанието на витамини и минерали.
  • Намалява риска от поява на всякакъв вид камъни, независимо дали са в жлъчния мехур, черния дроб или бъбреците.
  • Бори се със стомашна свръх киселинност и я облекчава незабавно. Той също така лекува и предпазва от стомашни язви, които се получават, когато има прекалено много киселина.
  • Предотвратява образуването на бъбречни камъни от пикочна киселина.
  • Успокоява инфекции на пикочните пътища.
  • Подобрява здравето на зъбите и предотвратява проблеми като кариеси, гингивит или плака.

Как да го приготвим?

Ябълковият оцет е чудесна храна, способна да прочиства тялото.

Идеалното съотношение е следното:

  • Една чаша топла или гореща вода, защото студената вода може да бъде вредна за черния дроб.
  • Една супена лъжица ябълков оцет.
  • Щипка сода за хляб

Опитайте се да си набавите органична и сода за хляб с високо качество. За да бъде наистина ефективна, тя трябва да бъде сурова, с други думи непастьоризирана – направена по начин, както се е правела в миналото. В резултат на това ще се възползвате повече от всички нейни свойства.

Как да се пие?

Можете да пиете една до три чаши на ден, но е важно винаги да е на празен стомах, най-малко един час преди началото на следващото хранене.

Ако искате да направите прочистване на тялото, изпийте чаша ябълков оцет един час преди всяко едно от трите хранения. След като прочистването свърши, можете да продължите да пиете чаша ябълков оцет на празен стомах най-малко един час преди закуска.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Buronzo, A. (2011). Las increíbles propiedades del bicarbonato de sodio. Obelisco.
  • Sabatini, S., & Kurtzman, N. A. (2009). Bicarbonate Therapy in Severe Metabolic Acidosis. Journal of the American Society of Nephrology. https://doi.org/10.1681/ASN.2007121329
  • Budak, N. H., Aykin, E., Seydim, A. C., Greene, A. K., & Guzel-Seydim, Z. B. (2014). Functional Properties of Vinegar. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/1750-3841.12434

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.