Невероятни вегетариански рецепти за отслабване
Аз не мога да гладувам. Наистина няма как да се справя с тези стриктни диети, за които е нужно дъвченето на стрък целина и пиене на сокове без захар по цял ден. Имам нужда да отслабна, не само поради естетически цели, но и защото това е много важно за здравето ми. Наднорменото тегло е един от основните фактори, водещи до заболявания като диабет и хипертония. То причинява умора, недостиг на въздух, както и проблеми с колената и глезените, и дори увеличава риска от злокачествени тумори и от разрастването им. Е, има решение! Ако сте готови да загубите тези излишни килограми, като в същото време се наслаждавате на нови и вкусни аромати, продължавайте да четете. Можете да намерите идеалните вегетариански рецепти за отслабване в тази статия.
Защо зеленчуци?
Зеленчуците и плодовете се характеризират с високо ниво на антиоксиданти, витамини, и минерално съдържание. Техните прочистващи свойства и ниско количество калории ги правят чудесни, когато опитваме да загубим тегло.
Някои мощни и естествени антиоксиданти в тях са витамините Е и С, каротеноиди, олигоелементи като селен и цинк и фитохимикали като полифеноли и флавоноиди.
Според Световната здравна организация трябва да се ядат между 600 и 800 грама плодове и зеленчуци на ден в продължение на цяла година.
Идеални вегетариански рецепти за отслабване
Рецепта # 1 – Два пречистващи сока
Започнете деня си пречистени и леки с един от тези пречистващи сокове. Винаги ги пийте на празен стомах и буквално ще почувствате как започвате да отслабвате.
Цитрусовите плодове с ананас
Съставки
- 3 резена ананас
- 1 мандарина
- 2 портокала
Начин на приготвяне
Обелете портокалите и мандарините и нарежете двата резена ананас на парчета. Смесете всичко в кухненски робот или пасатор. Сервирайте веднага и украсете вашите чаши с останалите резена ананас. Супер вкусно!
Отлична детоксикираща смес
Съставки
- 3 моркова
- 2 ябълки
- 2 стръка целина
Начин на приготвяне
Измийте и обелете плодовете и зеленчуците. Сложете всичко в кухненски робот и сервирайте този вкусен сок веднага след като е готов.
Рецепта # 2 – Магическа супа
Следващото ни предложение от тези невероятни вегетариански рецепти, е най-доброто решение, за да се отървете от няколко допълнителни килограма. Именно диуретичните свойства на целината, комбинирани с праз, моркови, цвекло и швейцарско зеле, правят тази рецепта магически начин за отслабване.
Можете да го пиете като предястие към вашата храна, последвано от богата салата от плодове и зеленчуци.
Съставки
- 2 литра вода
- 1/2 стрък целина
- 2 глави лук
- 3 репи
- 1 средно голяма зелка
- 5 стръка праз
- 6 домата
- 2 моркова
- 1 зелена чушка
- 1/4 килограм швейцарско зеле
- сол на вкус
Начин на приготвяне
Измийте и нарежете всички зеленчуци. Загрейте двата литра вода при висока температура и когато тя заври, добавете зеленчуците и ги варете в продължение на 20 минути.
Добавете сол, черен пипер, куркума, и ако искате, малко бульон, за по-силен аромат. Нека супата ври в продължение на 20 минути, след което я сервирайте гореща.
Рецепта # 3 – Крем от карфиол
Вкусният карфиол съдържа голямо количество селен, витамин C и глюкозинолати. Последните са важни, защото се метаболизират от микробната флора на дебелото черво и се дава път на субпродуктите, които помагат за детоксикацията на организма.
Съставки
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 средно голяма глава лук, нарязана на кубчета
- 6-8 глави див лук нарязани на кубчета
- 1 ситно нарязана скилидка чесън
- 2 средни карфиола
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка къри
- щипка смлян черен пипер
- 1/2 чаена лъжичка изсушена мащерка
- 1 чаена лъжичка изсушен босилек
- 1 чаена лъжичка риган за суши
- 6 чаши вода
- 2 супени лъжици бяло Мисо
Начин на приготвяне
Премахнете стъблото на карфиола и го нарежете. Загрейте олиото в тиган и запържете лука, дивия лук и чесъна. Когато стане прозрачен, добавете целината и карфиола.
Добавете подправките, като смесвате всичко добре, и така да се готви на слаб огън за няколко минути, като често го разбърквате.
Добавете водата и Мисо-то и когато тя започне да ври, покрийте тенджерата, докато карфиолът омекне.
Извадете от огъня – нека изстине малко, и сложете в миксера на малки порции, докато всичко стане на кремообразно пюре. Наслаждавайте се!
Рецепта # 4 – Салата от портокали и маслини
Трябва да знаете, че свойствата на цитрусовите плодове са много ефективни в борбата срещу затлъстяването. Когато се комбинират с особения вкус на маслините в тази рецепта, това се превръща в една особена и изискана салата.
Съставки
- 6 големи портокала, обелени и нарязани на тънки филийки
- 1/3 чаша зехтин
- 1/4 чаена лъжичка черен пипер
- 1/4 чаена лъжичка куркума
- 1/4 чаена лъжичка изсушена мащерка
- 1 чаша черни маслини
- Сол на вкус
Начин на приготвяне
Обелете портокалите, нарежете ги на тънки филийки и украсете една чиния с тях. Наръсете маслините, така че те да направят добър контраст с портокала. Смесете зехтин, черен пипер, куркума, мащерка,сол и декорирайте салатата с този сос. Сервирайте при стайна температура и се наслаждавайте.
Препоръчваме: Ползите от консумацията на цитруси за закуска
Рецепта # 5 – Пресен зеленчуков сок
Това е един от тези тонизиращи вегетариански рецепти, които намаляват апетита и ви дават много хранителни вещества. Можете да го пиете 10 минути преди обяд или вечеря.
Съставки
- 8 големи моркова
- 1 стрък целина
- 1/4 от малко цвекло
- 1 средно голям домат
- 1 малка чушка, червена или зелена
- 1 малка шепа спанак или пресен магданоз
Начин на приготвяне
Отрежете краищата на морковите, защото те са горчиви. Махнете листата от целината. Измийте всички зеленчуци и ги поставете в блендера. Сервирайте веднага.
Рецепта # 6 – Енергийна салата
Ще бъдете много доволни от тези вегетариански съставки, описани по-долу. Свежестта на зеленчуците и съдържанието на протеин в семената ще помогнат за премахване на мазнините от вас завинаги.
Съставки
- 3 чаши маруля
- 1 чаша нарязан суров спанак
- 1 малка краставица
- 2 чаши зелен боб мунг, люцерна, леща
- всякакви сурови зеленчуци, които бихте искали да добавите (моркови, целина, гъби, бяло или червено зеле, ряпа, цвекло, тиквички, карфиол, броколи и т.н.).
- 1 авокадо
- 1/2 чаша боб
- 1 намачкана скилидка чесън
- 3 супени лъжици зехтин
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 1/4 супена лъжица сол
- щипка смлян черен пипер
Начин на приготвяне
Измийте и подсушете марулите, след което ги нарежете на малки парченца. Обелете и нарежете краставицата и авокадото на филийки. Комбинирайте всички зеленчуци в чиния и им придайте артистичен вид.
Направете лек дресинг чрез смесване на чесън, масло, лимонов сок, сол, черен пипер в чаша и оставете сместа в продължение на 15 минути, за да се смесят добре вкусовете.
Залейте салатата с дресинга и яжте, докато не се нахраните.
Рецепта # 7 – Зеленчукова лазаня
Ако искате да изживеете ураган от вкусове, това е вашата рецепта. Заместете обяда си с описаните по-долу вегетариански предложения и се наслаждавайте.
Съставки
- 250 грама кори за лазаня или паста
- 4 супени лъжици от нерафинирано олио
- 1 нарязан на кубчета лук
- 2 нарязани на кубчета тиквички
- 500 грама нарязани на кубчета домати
- 1 патладжан
- 1 супена лъжица смлян риган
- 2 супени лъжици масло
- 2 супени лъжици брашно
- 1 чаша зеленчуков бульон
- 1 чаша мляко
- 3 супени лъжици настърган кашкавал Грюер
- 5 начукани на ситно орехи
- 1 супена лъжица нарязан на кубчета кантарион
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Загрейте олиото в тиган и запържете лука, докато стане прозрачен. Добавете зеленчуците и ги варете на слаб огън за 30 минути. Подправете със сол и черен пипер, добавете риган и разбъркайте добре. Намалете огъня и отцедете излишната течност.
В отделен тиган загрейте маслото, добавете брашното и разбърквайте в продължение на няколко минути с лъжица. Добавете зеленчуковия бульон и млякото. Гответе на слаб огън, докато не получите бял сос. Подправя се със сол и черен пипер.
Сгответе макароните в подсолена вода. Когато са ал денте, се охлаждат със студена вода. Подгответе лазанята в тиган с редуване на паста, сос и зеленчуци. Поръсете последния слой от паста със сирене, орехи, и кориандър. Сложете лазанята в предварително загрята фурна на умерен огън, докато не покафенее леко.
Няколко последни съвета
Сега вече сте наясно с най-вкусните вегетариански неща, които биха могли да направите в кухнята си с плодове и зеленчуци. Ако ги ядете всеки ден, ще бъдете в състояние да отслабнете, без да се лишавате от удоволствието на добрата кухня. За режима ви, за да бъде по-ефективен, ето още някои съвети:
- Ще трябва да пиете два или повече литра вода на ден. Водата е чудесна за активиране на кръвообращението, премахване на токсините и поддържане на тялото хидратирано.
- Избягвайте консумацията на алкохол и тютюневи изделия. Това са част от вредните навици за вашето здраве.
- Правете физически упражнения всеки ден, независимо дали това е ходене, бягане, аеробика. Важното е да поддържате тялото си и да се движите.
- Избягвайте излишната мазнина във вашите ястия, както и сладкиши и рафинирано брашно, защото те са вредни.
- Избирайте пълнозърнести храни, които са с ниско съдържание на калории.
Като следвате описаните съвети, и включите тези вегетариански рецепти в диетата си, ще имате възможността да водите здравословен начин на живот и да контролирате теглото си.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Pilis, W., Stec, K., Zych, M., & Pilis, A. (2014). Health benefits and risk associated with adopting a vegetarian diet. Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny.
- Turner-McGrievy, G. M., Davidson, C. R., & Wilcox, S. (2014). Does the type of weight loss diet affect who participates in a behavioral weight loss intervention? A comparison of participants for a plant-based diet versus a standard diet trial. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2013.11.008
- Sabaté, J., & Wien, M. (2010). Vegetarian diets and childhood obesity prevention. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.2010.28701F