Стълбата на живота: как да се подобрявате ежедневно с 5 стъпки

· 06.12.2017
Научете се да цените хората и нещата, които ви правят щастливи и оставете миналото там, където му е мястото

За да се подобрявате ежедневно, вървейки по стълбата на живота, имате нужда само от едно нещо: решителност. Може би точно сега изпитвате серия от много необичайни емоции.

Чувствате се изчерпани умствено и физически. Виждате света, който сякаш се движи в една посока, а вие отивате в другата. Имате ясно изразено впечатление, че сте последният човек, който трябва да бъде взет под внимание, когато другите вземат решения, и по някакъв начин сте останали на заден план.

Всички тези лични измерения могат да ви заклещят в определено място. Всичко, което възприемате за ситуацията, в която се намирате, се дължи на околната среда около вас.

Без съмнение тези неща ви предпазват от растеж и продължават да се изкачват по стълбата на вашия живот.

Освен метафоричните аспекти има нещо много ясно: трябва да се подобрявате, за да бъдете щастливи. Днес искаме да споделим с вас 5 ключови моменти, за да подпомогнете собственото си развитие.

1. Първата стъпка, за да се подобрявате: спрете да бъдете пропускливи

Ако силно се засягате от критика, вие сте пропускливи. Когато се понесете от това, което другите ви казват, препоръчвате или предлагате, без най-напред да прецените собственото си мнение, вие сте пропускливи.

Освен това, ако сте човекът, който се чувства затрупан от негативността на хората около вас поради техните токсични или ограничени идеи, вие също сте пропускливи.

да се подобрявате и да вървите напред всеки ден

Тази характеристика на емоционална и лична пропускливост е нещо, което ни характеризира до известна степен.

 • За да го спрете, трябва да започнете като си представите една стена.
 • След това приемете една много проста концепция: никой няма да може да премине през тази стена. Това е мястото, където вашето достойнство и самоуважение се съхраняват и никой не може да наруши тази граница.
 • За да защитите тази граница, бъдете самоуверени. Научете се да казвате „НЕ.“

2. Втора стъпка: справете се с това, което ви наранява

Втората фаза, за да се подобрявате и да продължите с изкачването на стълбата на живота е да се справите с това, което ви наранява.

Чувствате разочарования, неуспехи и лъжи през целия си живот, които ви карат да се чувствате така, сякаш не сте постигнали нищо.

 • Трябва да излекувате тези рани и да ги спрете да се влачат след вас. Разочарованията болят, но те могат да бъдат преодолени, като осъзнаете, че целият свят и хората в него не могат да бъдат точно както искате вие.
 • Трябва да приемете, че хората се провалят и че от време на време това ще се случва и с вас. Разберете, че всичко това става част от вашето минало. Остава в изминалия ден и нищо, което се е случило можете да промените.
 • Сега можете само да промените себе си. Така че изкачете едно стъпало от стълбата, след като сте излекували тези рани.

3. Трета стъпка: не се съпротивлявайте

излезте извън зоната си на комфорт

 • Ако искате да превъзхождате другите, трябва да започнете да практикувате подхода „без съпротива“. Това, което продължава, се съпротивлява.
 • Ако сте нерешителен човек, оставете се на живота. Разкъсайте веригите и направете първата стъпка. Изкачете се по стълбата на живота и излезте извън зоната на комфорт. Всичко, което искате и мечтаете, е извън тази психологическа бариера.
 • Страхът е най-способният да те окове там, където се намираш.
 • Страхът от неуспех, страхът да не бъдете онова, което другите очакват от вас, или безпокойството, което идва от търсенето на вашите мечти може да ви донесе разочарование, което е често срещано явление сред човечеството.
 • Законът за несъпротивата може да се приложи по различни начини. Един от начините е да приемете другите такива, каквито са. Не очаквайте да можете да ги промените.

Друга полезна стратегия е практикуването на самоосъзнаване. Ако знаете кой сте и какво искате, трябва да се освободите от това, което ви държи на едно място и което ви принуждава да отстоявате в страдание или тъга.

4. Четвърта стъпка: личната свобода

Чрез личната свобода нямаме предвид да оставим всичко и да заминем – абсолютно не. В крайна сметка свободата изисква отговорност.

нужно е време, за да се научите да се развивате

Имате право да бъдете свободни и да изберете какво да правите и не в живота си. Можете също така да изберете кой да стои и кой не до вас. Вие заслужавате да се изкачите по стълбата на живота, свободни да се борите за мечтите си и това, което заслужавате.

Тази четвърта стъпка предполага най-вече да сте смели. Време е да оставим някои неща и да изкачим най-сложното стъпало от всички: това на решенията.

5. Стъпка пета: прегърнете любовта

Да прегърнете любовта е да се борите за това, което струва и да знаете как да го задържите. Върхът на стълбата на живота е да сте в състояние да задържите това, което ви прави щастливи.

 • Няма съмнение, че има хора до вас, които обичате. Те са върха на вашите преживявания: ценете ги.
 • По подобен начин в тази крайна цел на върха на стълбата на живота е вашето лично изпълнение. Тук е мястото, където любовта към вас самите заблестява и където светите със спокойното разбиране как се чувствате и осъзнавате истинското си аз.
 • Стигането до тук не е лесно. Както казахме в началото нуждаете се от решителност. Но вие винаги ще имате хора до вас, които ви тласкат нагоре и ще ви дават вятър, с който да раздвижите крилата.

Те са магическите същества, които успокояват душата и стават интимна част от вашето лично пътуване.