Синдромът на празния стол

· 05.09.2016
Трябва да се научите да приемате, че нещата се случват в живота по определен начин и не разполагате със способността да ги контролирате

Синдромът на празния стол се отнася до онова чувство, което се заражда, когато изгубим някой скъп за нас човек. Може да става дума за партньор, приятел, брат, сестра и т.н.

То често се бърка с тъгата по загубата на близък човек по принцип. Нарича се синдром на празния стол, тъй като се характеризира със специфичен интензитет, когато би трябвало да празнувате или да се забавлявате. Продължете да четете и ще разберете какво имаме предвид.

Този синдром често се проявява по време на почивни периоди или важни дати, например Коледа, рожден ден или друг период от годината, който е изключително важен за един човек.

Ще забележите този празен стол сред останалите хора и ще почувствате огромна липса. В този момент мъката и страданието  връхлитат отново със същата сила, както в мига на загубата.

Празният стол е тих свидетел,

и продължава да бъде манифестация на онзи човек, който сте били преди. Той е най-вече забележим, когато сте заобиколени от други хора, но изведнъж осъзнавате, че някой липсва.

samota

Това силно усещане е част от процеса на скърбене – нещо, което сте изпитвали и преди.

Когато се сблъскате със загубата на любим човек, преминавате през период, когато трябва да се научите да живеете без него. Това е време на интензивна болка.

Скръбта ще продължи, докато не станете способни да се справите със загубата и не се върнете към обичайния начин на живот, без да усещате ужасната празнота.

Синдромът на празния стол може да се прояви, дори когато човекът, който липсва на някого, е все още жив. Възможно е да се съотнесе и към други типове ситуации, например самотата.

Когато някой ви напусне или изостави, е възможно също да изпитате синдрома на празния стол. Най-вече, обаче, това състояние е характерно, когато е налице смърт.

Трябва да знаете, че когато се чувствате сами или самотни, и за вас няма значение колко хора в момента се намират наоколо – това е синдромът на празния стол.

Преживявате толкова много, но ще го преодолеете

Макар да е възможно да възприемате света само през болката от скръбта, все още се изправяте лице в лице с важните моменти от живота ( ваканции или Коледа, например). Няма начин да изтриете болката. Трябва да преживеете случващото се, а то ще премине.

osvobozhdavane

За да започнете да преодолявате това чувство, опитайте със следващите препоръки. Те могат да бъдат от полза в бъдеще:

Не се изолирайте и не бъдете тихи

Когато страдате от синдрома на празния стол, вероятно изобщо не ви се говори. Нормално е да искате да бъдете далеч от хората, които най-много искат да помогнат. Предпочитате да страдате на тишина.

Това е нездравословен развой на нещата. Направете всичко възможно и общувайте с другите, дори и да не искате. Не се страхувайте да потърсите помощ. Понякога се нуждаем от подкрепата на друг човек, който да ни изслуша и да ни обърне внимание.

Променете значението на празния стол

Нещата в живота винаги ще имат значението, което им предопределяте. Ако празният стол е синоним на тъга и загуба, защо да не му дадете ново значение?

Вгледайте се и се опитайте да елиминирате негативните чувства, които сте позволили да победят. Превърнете стола в приятел, не – във враг.

Ако е необходимо, потърсете помощ

Възможно е да мислите, че можете да се справите с всичко, и че ако не разрешите някой свой проблем, то никой друг не може. Понякога се нуждаем от допълнителен тласък или подкрепа, за да продължим напред.

Не се самолекувайте, за да облекчите парещата болка отвътре. Лекувайте се според препоръките на своя лекар. Опитайте да намерите начин, по който да изцерите тъгата.

Защо не отидете на психолог? Той е човек експерт, професионалист, занимаващ се с ума. Той ще помогне повече, от който и да е друг човек. Не се бойте и потърсете помощта му.

peperudi i lodka

Важно е да приемете факта, че хората ще идват и ще си отиват от живота, по един или друг начин.

Някои ще умират, други ще ви напускат, трети – да наранят. Нямате избор, освен да приемете ситуацията.

Не позволявайте на празния стол да елиминира радостта, която ви кара да се чувствате живи.

Без съмнение тези моменти от живота ще носят болка, но сте човек – имате чувства! Трябва да се научите да приемате, че нещата се случват в живота по определен начин и не разполагате със способността да ги контролирате.