Само днес – оставете всичко „да тече“

· 17.12.2017
Когато оставите нещата около вас „да текат “и спрете да се вкопчвате в невъзможното, ще осъзнаете, че животът е много по-лесен. Наслаждавайте се на всеки момент от него!

Само днес – оставете всичко „да тече“. Оставете лошото да премине и бъдете готови да посрещнете доброто.

Ако никога не сте пробвали тази стратегия за личностно развитие – започнете да го правите възможно най-скоро.

Потокът е състояние на ума, което може да подобри качеството на живота ви и освен това да ви позволи да управлявате енергията си по по-ефикасен и продуктивен начин.

Възможно е вече да сте чули термина “поток” или нещо подобно. Много хора често придават духовно и дори абстрактно значение на тази идея, а всъщност тя има психологична и научна основа от години.

Концепцията за потока е изложена през 1975 г. от психолога Михай Чиксентмихай и бива използвана в редица приложения свързани с личностното развитие и дори работната етика.

Тази концепция е изключително отпускаща и полезна в ежедневния ни живот. С днешната статия искаме да ви научим как „да потечете“, как да се отделите от настоящето и да бъдете по-концентрирани и осведомени. Дори ще ви помогнем да повишите продуктивността си.

Оставете всичко „да тече“ и не позволявайте на нищо да ви разсейва

Михай Чиксентмихай определя потока като състояние на хармония, когато човек може да се концентрира напълно върху нещата, които прави.

Прочетете и: Ползите от 30 минутна сутрешна разходка

Можете да оставите всичко „да тече“ докато се разхождате, четете книга, почивате си или работите. Просто се концентрирайте над това, което правите и му се наслаждавайте.Оставете всичко „да тече“ и бъдете щастливи.

  • Психолозите обясняват, че много хора се намират под влиянието на непостоянното мислене. Те преминават от една мисъл към друга, скачат от тревога в тревога, докато не попаднат в капана на собствената си мрежа от мисли.
  • Малко по малко се появяват разочарованията и нещастието, защото мислите ви пропадат в дълбоките бездни на “Ако бях…” “Ако другите бяха…” и “Ако можех…”.
  • Този вид мисли пречат на потока. Те ви възпират, парализирайки ви в разочарованието и дискомфорта. Те създават единствено негативна енергия.

„Потокът“ не е бягство, той е живот в настоящето

За да може всичко „да тече“ трябва да знаете, че опитите ви да избягате от дадена ситуация няма да решат проблемите ви. “Потокът“ означава да преодолеете това, което ви пречи да продължите напред. Но трябва да бъдете и достатъчно смели, за да се срещнете с това, което ви наранява в момента.

  • Освен това е важно да приемете, че има определени неща, които не могат да бъдат променени. Не можете да промените характера на хората.  Не можете да принудите някой да ви обича.
  • Има определени неща, които трябва да приемете, а самото приемане е част от „потока“.

Препоръчваме ви да прочетете: 6 начина за справяне с живота, когато се чувствате претоварени

Вие сте движение, бъдете част от него

Вероятно в повече от една ситуация сте се чувствали в капан, напълно изоставени. Това състояние на ума е нещо съвсем нормално за хората и е важно да се научите да го контролирате.танцуваща жена

  • Разберете че „потокът“  е най-вече движение. До такава степен, че идеята за щастието е тясно свързана с факта, че всичко „тече“ и нищо и никой не може да ви задържа или спре.
  • За да разберете по-добре казаното, ще ви дадем един пример.

Да кажем, че нямате много работа напоследък, а връзката ви е сложна и не ви прави щастливи.

Знаете, че в града, в който живеете няма друг вариант за работа и решавате да направите първата крачка. Така си позволявате „да потечете“.  Ставате по-възприемчиви и започвате да се ослушвате за нови възможности. Ставате по-информирани, разширявате обхвата на търсенето и един ден просто решавате: готови сте за промяна.

Решавате да напуснете града и да прекратите връзката, която ви прави нещастни и да опитате късмета си другаде. Тази промяна, това движение ще ви подтикнат към следващи, нови движения.

Ще си намерите нова работа и ще срещнете някой специален човек. Някой, който наистина ще ви цени и обича.

Само когато позволите на всичко „да тече“ и забраните на лошите мисли да ви влияят можете да бъдете напълно свободни, за да поемете по собствения си път. Опитайте това още днес и вижте какви положителни резултати ще постигнете.

Търсете “оптимални” преживявания

Ако никога не сте чували някой да говори за оптимални преживявания, ще ви кажем, че много лесно можете да ги разпознаете; но не винаги лесно ще ги приложите на практика.

Прочетете и 5 неизвестни факта за депресията, невидимата болест

  • Оптималното преживяване е удоволствието, което получавате от правенето на нещо, което ви харесва: прегръдка, ястие, разходка, вземане на вана, водене на разговор, ваканция …
  • Запомнете, че оптималните преживявания не са програмирани. Много хора мислят така: “Ще си почина, когато съм на ваканция” или “Ще бъда щастлив през уикенда” или “Ще открия какво означава любовта с правилния партньор”.
  • Запомнете, че най-подходящото време в живота ви е точно сега, в настоящия момент. Затова оставете всичко „да тече“ и нека нищо да не ви задържа. Не попадайте в капана на собствените си тревоги и мисли като: “Не мога днес” или “Не си струва”.

Просто живейте в настоящето и се развивайте хармонично според собственото си съзнание, в свобода, цялост и дълбок вътрешен мир, които ще ми позволят да се насладите на “тук и сега”.