10 храни за прочистване на артерии и вени

Според редица изследвания атеросклерозата е една от болестите, които причиняват най-много смъртни случаи по света всяка година.
10 храни за прочистване на артерии и вени

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Храненето е важно за здравето. С течение на времето някои вещества и съставки могат да предизвикат запушвания в артериите, което да доведе до проблеми с кръвообръщението и сърдечно-съдови заболявания, които имат фатален изход в някои случаи. Съществуват храни, които помагат за прочистването на артерии и вени. Ако ги включите в диетата, ще предотвратите появата или задълбочаването на редица здравословни проблеми.

Според редица изследвания атеросклерозата е една от болестите, които причиняват най-много смъртни случаи по света всяка година. Това е много сериозно заболяване, тъй като имунната система отслабва и се развиват инфекции. Възможно е запушване на артерии и вени, развиване на хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.

Тъй като диетата играе важна роля в превенцията им, в тази статия ще  разкажем за десет полезни храни, които помагат за прочистването на артерии и вени.

Чесън

Чесън за прочистване на артерии и вени

Той е номер едно, когато става въпрос за храни, прочистващи артериите.Притежава мощни антиоксидантни свойства, които са в състояние да се преборят със свободните радикали в тялото. Чесънът понижава нивото на лошия холестерол и увеличава добрия. Тази огромна полза се състои в това, че се подобрява притока на кръв. Той спомага борбата с хипертонията.

Овес

Горещо препоръчваме тази храна, като част от закуската, защото не само подпомага доброто храносмилане, но и дава енергия през целия ден. Той затруднява натрупването на  холестерол по стените на артериите. По този начин овесът предотвратява развитието на атеросклероза и други сърдечни проблеми.

Ябълки

Ябълките помагат за прочистването на артерии и вени

Съдържат вещество, наречено пектин. Според д-р Лиз Апългейт, член на факултета в университета на Калифорния в Дейвис и експерт по здравословното хранене, пектинът се съединява с холестерола. Ябълките съдържат флавоноиди, намаляващи вероятността от сърдечни заболявания с до 50%.

Риба

Мазната риба е чудесен източник на омега-3 мастни киселини. Те са известни още, като “добри мазнини”, от които тялото се нуждае, за да функционира добре и артериите да бъдат в добро състояние. Най-подходящите видове риба за тази цел са сьомга, скумрия, риба тон, пъстърва, херинга и сардини.

Куркума профилактично за артерии и вени

Куркумата може да предотврати увреждане на артерии и вени.

Нейната основна съставка е куркумин – изключително полезен за сърцето. Проучвания показват, че благодарение на този елемент, куркумата може да предотврати увреждане на артерии и запушвания.

Спанак

Зеленолистният зеленчук е богат на витамини A и C. Според редица изследвания те спомагат за предотвратяване на холестеролно окисление и болести като атеросклероза.

Ядки

Предотвратяват запушването на артерии, стимулират процеса на пречистване на вените

Предотвратяват запушването на артерии, стимулират процеса на пречистване на вените. Предимствата на ядките са резултат от мононенаситените мазнини, както и Омега 3 мастни киселини,които съдържат. Тези вещества са от решаващо значение за артериалното здраве. Измежду най-добрите ядки са: лешници, бадеми, печен (американски орех) и фъстъци.

Зехтин

Предлага широка гама от полезни свойства за здравето. Сред тях е способността му да предотврати сърдечно-съдови заболявания. Този продукт съдържа мононенаситени мазнини, които подлежат на окисляване в по-малка степен, а това не позволява на холестерола да залепне по стените на артериите.

Домати

Ежедневната консумация на домати намалява значително риска от натрупване на плака.

Важен източник на ликопен – антиоксидант, който пречи на лошия холестерол да залепне по стените на артериите. Според проучвания, ежедневната консумация на домати намалява значително риска от натрупване на плака.

Сок от нар

Научно е доказано, че той притежава по-високи нива на антиоксиданти, в сравнение с другите плодови сокове, включително – от къпини, боровинки и портокал. Изследванията показват, че благодарение на тези свойства, нарът е много удачен за лечение на увредени артерии и други последствия на атеросклерозата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Pérez-Jiménez, F., Ros, E., Solá, R., Godás, G., Pérez-Heras, A., Serra, M., … nombre del Grupo de Unidades de Lípidos de la Sociedad Española de Arteriosclerosis, E. (2006). Consejos para ayudar a controlar el colesterol con una alimentación saludable. Clin Invest Arterioscl. http://doi.org/10.1016/S0214-9168(06)73670-1
  • Avci A1, Atli T, Ergüder IB, Varli M, Devrim E, Aras S, Durak I. Effects of garlic consumption on plasma and erythrocyte antioxidant parameters in elderly subjects. Gerontology. 2008;54(3):173-6. doi: 10.1159/000130426. Epub 2008 May 7.
  • Kapil, V., Milsom, A. B., Okorie, M., Maleki-Toyserkani, S., Akram, F., Rehman, F., … Ahluwalia, A. (2010). Inorganic nitrate supplementation lowers blood pressure in humans: Role for nitrite-derived no. Hypertension. http://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.110.153536
  • Periago, M. J., Martinez-Valverde, I., & Ros, G. (2001). Propiedades químicas, biológicas y valor nutritivo del licopeno. Anales de Veterinaria.
  • Covas, M.-I., De La Torre, R., & Fitó, M. (2014). Scientific evidence of the benefits of virgin olive oil for human health. Medicina Balear. http://doi.org/10.3306/MEDICINABALEAR.29.02.39
  • Lavie, C. J., Milani, R. V., Mehra, M. R., & Ventura, H. O. (2009). Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Diseases. Journal of the American College of Cardiology. http://doi.org/10.1016/j.jacc.2009.02.084
  • Srivastava, G., & Mehta, J. L. (2009). Currying the heart: Curcumin and cardioprotection. Journal of Cardiovascular Pharmacology and Therapeutics. http://doi.org/10.1177/1074248408329608
  • Meydani, M. (2009). Potential health benefits of avenanthramides of oats. Nutrition Reviews. http://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00256.x

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.