Природно лечение на инфекциите

· 17.11.2015
За да подсилите имунната си система, консумирайте суров чесън, лук, джинджифил, лимон и мащерка

Патогенът, който превзема тялото ви, не е виновен за вашата болест. Виновни са по-скоро вашите слаби защитни сили, които позволяват на инфекциите по-лесно да се развиват и разпространяват.

Съществуват много видове инфекции и всяка една от тях си има лечение със съответните медикаменти. Но тялото ви винаги реагира по един и същ начин, когато се развие инфекция, независимо от вида. С други думи, със сигурност трябва да разберете какви са основните елементи на инфекциите, за да ги излекувате по естествен начин. В тази статия ще ви обясним как можем да лекуваме инфекциите само с няколко прости стъпки, които драстично ще подсилят имунната ви система.

Защо се случват инфекциите?

Когато получите инфекция, първата ви реакция вероятно е да обвините патогена, който е нахлул в тялото и е предизвикал вашата имунна система да отвърне на удара. Но истината е, че непрекъснато сме заобиколени от всякакви видове вируси, бактерии, гъбички и паразити, а тези патогени имат различно въздействие върху всеки човек, с когото влизат в контакт.
Природната медицина твърди, че причината за инфекциите не е всъщност самият патоген, а фактът, че защитата ни не е достатъчно силна, за да се пребори срещу него, като по този начин позволява на микроорганизмите да се развиват свободно.

Преди лечение помислете за предотвратяване

Ето защо първата стъпка в лечението на инфекция е да й се попречи да се развива. За да направите това, трябва да имате силна имунна система, която ще попречи на патогенните микроорганизми да се възпроизвеждат в тялото ви.

Как може да стане това?

 • Яжте добре балансирана храна и избягвайте захар, преработени храни, пържени храни и добавки.
 • Пийте много вода, сок и чайове между храненията.
 • Стойте далеч от стрес и негативни емоции.
 • Ограничете употребата на медикаменти.
Yoga-meditation

Чревната флора

Червата са пряко свързани с имунната ви система. Ако червата не функционират правилно, вие ще сте изложени на по-голям риск да се разболеете от най-различни инфекции.
Ето защо е необходимо да се предприемат следните стъпки, ако имате някой от тези проблеми:

 • Ако имате диария, пийте и яжте стипчиви храни и напитки: зелен чай, въглен, ябълка (без обелките), грозде.
 • Ако имате запек, консумирайте слабителни храни и напитки: ленено семе, сушени сини сливи, овесени ядки, солена вода, зехтин. Ако тези храни и напитки не ви помагат, можете да опитате по-интензивна терапия с лаксативи.
 • Ако сте нервни и това се отразява на функциите на червата, пробвайте релаксиращи чайове като маточина и пасифлора, както и терапия за емоционално лечение (цветя на Бах, хомеопатия) и релаксиращи упражнения (йога, тай чи, фитнес, разходки).
 • Ако се налага да възстановите чревната си флора, можете да вземете пробиотици, които се продават в аптеките или в магазини за естествени хранителни продукти.
oves

Укрепване на имунната система

Вече споменахме значимостта на това, да имате силна имунна система и да избегнете всичко, което може да я отслаби. Въпреки това има определени храни и добавки, които могат да ви помогнат да направите вашата имунна система още по-силна. Нека да разгледаме някои от тях:

 • Суров чесън
 • Глава лук
 • Риган: приготвя се на чай или като етерично масло и след това се разрежда с мед или зехтин. Етеричното масло е предназначено за перорално приложение, а не локално.
 • Eхинацея: като чай
 • Мащерка: като чай
 • Джинджифил: най-добре, ако се яде пресен корен
 • Лимон, включително кората

Опитайте да включите тези елементи в ежедневното си меню.
3-ginger

Какво означава температурата?

Много хора се страхуват, когато имат висока температура. Но ако не е много висока и не продължи прекалено дълго, това е само един от многото защитни механизми на организма. Телесната ви температура се покачва, за да убие вредните микроорганизми в тялото ви.
Ето защо, ако имате висока температура, не тичайте веднага към аптеката, за да я свалите. Вместо това поемете дълбоко дъх и се съсредоточете върху природното лечение. Какво може да е то? За да помогнете на тялото си да се поти, направете следното:

 • Пийте чай от билки, които вдигат телесната температура, като джинджифил или канела.
 • Завийте се с одеяла или вълнени завивки.
 • Ако сте гладни, изяжте една чиния със зеленчукова супа с малко лют червен пипер и пресен чесън.

Задължително следете температурата си с термометър.

Други добавки

Препоръчваме и следните специфични добавки, ако страдате от инфекция:

Екстракт от гроздови семки
Капсули с чесън
Витамин С
Прополис
Екстракт от ехинацея

Можете също да закупите натурални сиропи, които включват съставките по-горе.
Тази статия е предназначена да ви даде някои полезни съвети, но не трябва да замести ценната информация, която можете да получите от медицински специалист.