Кои храни подобряват паметта и съвети за стимулиране на мозъка

Психическото ви здраве е тясно свързано с начина ви на хранене. Яжте храни, които стимулират мозъка и обръщайте внимание на начина си на живот и нещата, които правите всеки ден.
Кои храни подобряват паметта и съвети за стимулиране на мозъка

Последна актуализация: 13 февруари, 2019

Загубата на паметта може да се появи във всяка една възраст. Затова трябва да предприемете отрано необходимите действия за стимулиране на мозъка. Консумацията на храни, които подобряват паметта и действието на мозъка са само част от нещата, които можете да направите.

Но какво причинява загубата на памет?

Загубата на памет се причинява от липсата на витамини, особено на В комплекс, както и на аминокиселини.

Начинът ви на хранене е много важен, когато става въпрос за загуба на паметта и нарушаване функционирането на мозъка. Трябва да приемате храни богати на антиоксиданти, протеини и есенциални мазнини.

Как работи мозъкът и начина, по който храната му влияе

Мозъкът ви съдържа близо един милиард неврони на кубичен милиметър.

Той се променя постоянно и създава нови връзки. Мозъкът ви представлява свързани помежду си неврони, функциониращи с определени химически вещества.

Неправилният начин на хранене ви прави по-предразположени към психически болести, както и към дегенеративни заболявания на нервната система.

Балансираният начин на хранене подобрява мозъчната дейност, засилва концентрацията и помага при депресия и тревожност.

Кои храни подобряват паметта

Глюкозата, съдържаща се в храните, които консумирате, действа като гориво за мозъка, докато протеините играят ролята на строителни блокчета и невротрансмитери.

От друга страна мастните киселини (липидите) спомагат изграждането на нови мембрани, защитаващи невроните.

Разнообразното хранене е важно, както и яденето 4 – 5 пъти дневно, без да пропускате основните хранения. Не трябва да забравяте и приемането на достатъчно течности.

Но най-вече е важно да включвате в менюто си храни, съдържащи:

1. Омега-3 киселини
омега-3 киселините подобряват паметта и работата на мозъка

Омега-3 киселините представляват полиненаситени мазнини, необходими на организма ви, които той не може да си произведе сам. Редовната им консумация е полезна за мозъка.

Те действат като защитен слой на мембраните на клетките на мозъка ви. Можете да си ги набавите от следните храни, подобряващи паметта:

  • Пъстърва
  • Сардини
  • Риба тон
  • Миди
  • Ядки
  • Соя
  • Растителни масла

Не пропускайте да прочетете и: Мощна напитка за стимулиране на мозъка

2. Антиоксиданти

Антиоксидантите се съдържат основно в храните от растителен произход.

Задачата им е да намаляват уврежданията причинени от клетъчното окисляване, както и да подобряват концентрацията. Организмът ви може сам да образува антиоксиданти, но включването на продукти богати на тези вещества в менюто ви също е много полезно.

Част от храните съдържащи антиоксиданти са:

  • Боровинки
  • Броколи
  • Ядки
  • Зелен чай
  • Чесън
  • Моркови

3. Витамин E
Витамини, които подобряват паметта

Витамин E принадлежи към групата на мастноразтворимите витамини, борещи се срещу оксидативния стрес.

Някои от храните, които съдържат витамин Е и подобряват паметта са:

  • Фъстъци
  • Домати
  • Аспержи
  • Киви
  • Тиква

4. Полифеноли

Полифенолите са съставки с антиоксидантно действие. Съдържат се в храните от растителен произход.

Част от храните богати на полифеноли са:

5. Витамин B
Ядките подобряват паметта

По-известен като фолиева киселина витамин В понижава нивото на хомоцистеина, който може да доведе до сърдечни проблеми. Освен това помага на организма ви да образува нови клетки, включително неврони.

Дефицитът на витамин B може да доведе до появата на тревожност, смущения в нервната система и загуба на памет.

Ето няколко храни, които подобряват паметта, тъй като са с високо съдържание на витамин В:

Храни ускоряващи загубата на памет

Ако искате да се радвате на добра памет и да се предпазите от редица заболявания трябва да избягвате следните храни и продукти в менюто си:

  • Захар, бяло брашно, бял ориз. Те могат да навредят на нервната ви система и да причинят хиперактивност.
  • Наситени мазнини. Освен че се отразяват на паметта, те забавят храносмилането.
  • Готови храни. Постепенно се отразяват на способността ви да разбирате и планирате, както и на паметта ви.

Съвети за стимулиране на мозъка

  • Хранете се балансирано и пълноценно.
  • Спазвайте режим на хранене.
  • Разхождайте се сред природата.
  • Спортувайте поне 30 минути, 3 пъти седмично.
  • Следете кръвното си налягане и нивото на холестерола си.
  • Научете се да се справяте със стреса.
  • Внимавайте да не напълнеете, тъй като това може да доведе до увреждане на мозъка и деменция.
  • Излизайте и се забавлявайте, общувайте с хората; „пречиствайте мозъка си“.
  • Спете поне 8 часа всяка нощ. Така ще се погрижите за здравето на нервната си система.
  • Пийте поне по 8 чаши вода дневно.

Грижете се за мозъка си. Започнете още сега — подобрете начина си на хранене и променете навиците си. Струва си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.
  • Hatziagapiou K, Kakouri E, Lambrou GI, Bethanis K, Tarantilis PA. Antioxidant Properties of Crocus Sativus L. and Its Constituents and Relevance to Neurodegenerative Diseases; Focus on Alzheimer’s and Parkinson’s Disease. Curr Neuropharmacol. 2019;17(4):377-402. doi: 10.2174/1570159X16666180321095705. PMID: 29564976; PMCID: PMC6482475.
  • Gugliandolo A, Bramanti P, Mazzon E. Role of Vitamin E in the Treatment of Alzheimer’s Disease: Evidence from Animal Models. Int J Mol Sci. 2017 Nov 23;18(12):2504. doi: 10.3390/ijms18122504. PMID: 29168797; PMCID: PMC5751107.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.