Предотвратете болката и възпалението от артрита с тези 17 храни

За да контролирате проблемите свързани с артрита, трябва да консумирате повече храни, които спомагат да се прекрати болката и възпалението по естествен начин. Научете за някои от тях в тази статия!
Предотвратете болката и възпалението от артрита с тези 17 храни

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Страдате ли от болка и възпаление причинени от артрита?

Артритът е автоимунно заболяване, което причинява възпаление на ставите.

То засяга няколко стави по едно и също време. Ако не се лекува навреме или по ефикасен начин, може да причини силна болка, скованост и неподвижност в тази част от тялото. Още полезна информация за артрита можете да научите от сайта UCB.bg.

В този тип заболяване клетките реагират. Те имат за задача да защитят честите и внезапни възпаления, които блокират болката.

Те създават и антитела, които реагират срещу собствените си телесни тъкани.

За да се преборите с това, необходимо е да потърсите ефикасна медицинска помощ и да започнете да консумирате някои храни, които блокират болката и намаляват възпалението.

Тук ще ви представим списък с храните, които ще ви помогнат.

1. Джинджифил срещу артрита

Аналгетичните и противовъзпалителните свойства на джинджифила са сравними с тези в ибупрофена и кортизона.

Може да получите ефектите от него, като го консумирате суров или не, под формата на чай или като го дъвчете директно.

Под каквато и да е форма, болката ще намалее, все едно сте взели аналгетик.

2. Лют червен пипер

Лютият червен пипер съдържа вещество, наречено капсиацин. Освен че помага да се произведат ендорфини, той позволява да се облекчи първоначалната болка от нараняванията.

Добавете го към храната, която ядете или консумирайте една чаена лъжица лют червен пипер, разтворен във вода. Това ще ви даде чувство за добро физическо състояние на тялото и ще ви помогне да прекратите болката.

3. Череши

череши срещу болката от артрита

Рубиненочервеният цвят на черешите се дължи на химическо съединение, наречено антоцианин.

Това съединение също потушава болката като противовъзпалително лекарство и без стероиди.

Ежедневната консумация на череши може да редуцира болката до 25%.

4. Чесън

Чесънът е друга храна, която блокира болката, благодарение на противовъзпалителните си свойства. В допълнение към това, той спомага за правилното функциониране на имунната система.

Най-много ползи от чесъна се извличат, когато се яде суров, накълцан в салата или сос, но без да бъде сготвен.

5. Червено цвекло срещу артрита

Червеното цвекло е мощен антиоксидант със сладък вкус, след като веднъж бъде сготвено. Освен че помага да се премахне болката, той допринася и за подобряването на начина на функциониране на имунната система.

Препоръчваме да го ядете в салати или да го добавяте към вкусни напитки.

6. Сьомга

сьомга срещу болката от артрита

Тъй като е богата на омега-3 мастни киселини, сьомгата спомага да се намали възпалението и понижава болката и подуването.

Би било идеално да го включвате в диетата си поне веднъж седмично.

7. Броколи

Броколите са неверояна храна, поради антиоксидантните и противовъзпалителните си свойства.

Затова за хората с артритни ставни болки е добро решение да ги включват често в диетата си.

8. Зехтин екстра върджин срещу артрита

Освен че съдържа полезни за сърцето мазнини, зехтинът притежава и съединения, които го правят една от най-добрите храни за премахване на болката.

Той действа на тялото по сходен начин с ибупрофена.

9. Червена боровинка

сок от нар срещу артрита

Този плод е богат на каротин, който е мощно противовъзпалително вещество.

Червената боровинка не действа като болкоуспокояващо средство само при случаите на артрит, но се препоръчва и при други заболявания, като например сърдечни болести, хронична умора и алергии.

 10. Портокали и грейпфрути

Тези два плода са богати на витамин С и спомагат да се намали риска от артрит.

Най-добре е да консумирате плодовете цели, тъй като соковете съдържат твърде много захар.

11. Зелен чай

Зеленият чай е познат като естествен източник на антиоксиданти. Като допълнение към това му полезно качество, той съдържа и вещество, наречено епигалокатехин галат.

Тази субстанция възпрепятства производството на молекули, които причиняват възпаления в ставите и разрушаване на хрущяла.

12. Моркови

Благодарение на бета каротина и бета криптоксантина в тях, морковите са идеално средство за предотвратяване на появата на артрит.

Добавете ги в диетата си по начина, по който ги харесвате и ги консумирайте между 3 и 5 пъти седмично.

13. Брюкселско зеле

Брюкселското зеле редуцира израждането на хрущяла. Ако обаче не е сред зеленчуците, които консумирате редовно, възможно е да ви отнеме известно време да привикнете към вкуса му.

Въпреки това е добра идея да го включите постепенно в менюто си, ако болката и възпалението са започнали да се появяват.

14. Куркума срещу артрита

Куркумата е невероятно кореноплодно растение. Ако болката и възпалението ви създават неприятности, време е да я включите в диетата си.

Най-лесният начин да направите това е като лека полека добавите куркумата към зелените си смутита.

15. Ананас

ананас срещу болката и възпалението от артрита

Бромелаинът в ананаса спомага да се намали възпалението и да се регулира автоимунната система на тялото. Точно това е, което провокира прекомерното възпаление.

16. Спанак

Благодарение на високото си съдържание на флавоноиди спанакът редуцира възпалението. 

Той е богат и на витамин К, който също допринася да се подобри реакцията на тялото към възпаленията.

17. Домати

В този случай, ликопенът в доматите е отговорен за намаляването на болката, свързана с възпалението.

За да се възползвате от ползите им, трябва да ги консумирате сготвени. Само по този начин се освобождава ликопенът.

Какво чакате още? Прибавете тези храни към диетата си още днес!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.