Първата трансплантация на глава в света ще бъде извършена след по-малко от 10 месеца

· 18.03.2018
След като първият избран пациент реши да заложи на по-традиционни методи, името на новия пациент, на когото ще бъде извършена трансплантация на глава все още не е съобщено. Без значение кой ще бъде той няма съмнение, че тази операция ще бъде сензационен пробив за медицината.

Първата трансплантация на глава в света ще бъде извършена в Китай след по-малко от 10 месеца.

Тази информация бе споделена от неврохирурга Серджо Канаверо в интервю за немския вестник Ooom през април миналата година.

Преминавайки противоречията и етичните предразсъдъци – които са много – тази революционна операция се очаква с небивал интерес от научната общност.

Само преди няколко месеца името на Валери Спиридонов бе спрягано като първия пациент, който ще се подложи на тази трансплантация. Но младият човек реши да заложи на по-традиционни методи. Сега човекът познат като “Франкенщайн на 21-ви век” ще бъде китайски пациент, чието име се пази в тайна.

През следващите месеци този човек ще се подложи на първата трансплантация на глава в света.

Мечта на неврохирургията, предизвикателство, с което науката все още не се е срещала мечтата му като учен е да стане първият лекар направил успешна трансплантация на глава.

Серджо Канаверо е член на Групата за напреднала невромодулация в Торино, Италия.

Както той обяснява в интервюто мечтата му като учен е да стане първият лекар направил успешна трансплантация на глава.

“Успешна”е ключовата дума тук. До момента всички опити направени с животни са се оказали неуспешни.

Д-р Канаверо обяснява, че технологията не била готова за такова предизвикателство. В момента технологичните препятствия са много по-малко, има много повече професионалисти и много по-сложни средства. Всичко това повишава шанса за успех.

От друга страна въпреки че голяма част от научната общност е против това, “Франкенщайн на 21-ви век”  се базира на работата на единствения човек трансплантирал глава на примат върху друго тяло. Този голям успех бе постигнат от д-р Робърт Уайт през 70-те години на миналия век. Но той не успява да свърже най-важната част: нервната система.

През 2013г. неврохирургът Серджо Канаверо пише статия, в която обяснява успешното осъществяване на трансплантацията на глава с поредица очевидни факти. А именно – че вече съществува технология за правилно свързване на главата с гръбначния стълб.

Проектът – както изглежда – е повече от надежден.

Препоръчваме ви да прочетете: Учените откриха ново лечение за болестта на Алцхаймер

Трансплатацията на глава: скорошна реалност?

Ако плановете не бъдат променени първата трансплантация на глава трябва да бъде извършена в Китай през 2017г. Според д-р Канаверо това означава няколко неща.

  • Способност за възстановяване на подвижността на парализираните хора.
  • Получателят на “новото тяло” ще може да избегне болести като рак, нервни заболявания и много други сериозни заболявания.

Независимо от всичко човекът преследващ тази мечта ще бъде следван от етичните последици и етично-религиозни спорове.

Не пропускайте да прочетете и: Учените откриха физическия източник на депресията

Нов пациент, нова дата и нов етап за първата трансплантация на главадоктор Канаверо е част от екипа на първата трансплантация на глава

Валери Спиридонов бе пациент “0” до момента. Този човек страда от атрофия на мускулите, а шансът му да оцелее е много малък.

След две години работа с д-р Канаверо, лекарят не успява да му обещае това, което този човек иска: да може да ходи отново, да има нормален живот и че ще оцелее след операцията.

Затова младият руснак решава да се подложи на много по-консервативна операция. Тя ще му позволи да посрещне оставащите му дни с по-малко болка и с повече достойнство.

Междувременно д-р Серджо Канаверо открива друг обездвижен пациент със сериозни проблеми, с когото продължава да работи по проекта си.

Страната предложила най-голяма подкрепа на проекта е Китай. В скорошна конференция в Китай бе обявено, че революционната операция ще бъде извършена в специално подготвена болница за целта.

Точната дата все още не е обявена. Но се знае, че операцията ще трае поне 72 часа.

Към момента всичко е в сферата на очакванията. Рискът от отхвърляне не съществува, защото мозъкът е “неутрален” орган за разлика от сърцето, черния дроб и бъбреците.

За щастие д-р Канаверо разполага с най-добрия екип и с най-съвременното оборудване.

Очакванията и надеждите са много високи и всички очакват с нетърпение датата на проекта. Колкото невероятен, противоречив и вълнуващ да е той, може да преобърне света на науката и медицината.

А на нас ни остава да чакаме новините …