Открийте прости трикове, за да запазите тиганите като нови

Имате стар картоф в кухнята и не знаете какво да го правите? В комбинация с едра сол ще направи чудеса!
Открийте прости трикове, за да запазите тиганите като нови

Последна актуализация: 30 януари, 2019

Тиганите са може би най-добрите ви приятели в кухнята, но редовната им употреба може малко по малко да ги увреди.

Храните изгарят и се залепват, тавите се драскат, и всичко това се отразява на качеството на храната, която приготвяте.

Няма значение, ако те са изработени от глина, керамика, тефлон или чугун. Всички тигани имат срок на годност в зависимост от начина, по който ги използвате и как се грижете за тях.

Също така трябва да помните, че ако тиганите са силно повредени, могат да изпускат токсини в храната, която готвите.

Важно е да им обърнете внимание докато ги използвате, но винаги е полезно да знаете няколко трика, които може да използвате, за да ги поддържате в добра форма.

Не е голям проблем, ако малко сос загори или забележите след варене на ориз, че част от него е залепнал.

С добро почистване и адекватна грижа може да съхраните тиганите да изглеждат като нови. Сега ще ви обясним.

Тиганите като нови със сол и картофи

Това може да изненада много от вас, но за да почистите изгорен тиган всичко, което ви е нужно е сол и картофи.

Говорили сме и преди за многото приложения на солта за почистване на домакински уреди. Това е един невероятен продукт.

Освен че е евтина, тя е в състояние да премахне праха и влагата, докато дезинфектира и подновява различни видове повърхности.

Когато става въпрос за картофи и почистване на съдове, това не е случайно. Картофите, когато се комбинират със сол, действат като отлични “ексфолианти”, способни за подновяване на повърхността на самите съдове. Мазнината се почиства и всичко остава чисто.

Как да запазите тиганите като нови?

Обърнете внимание на това, което трябва да направите.

Какво ви е нужно?

  • 1 супена лъжица груба сол (12 гр.)
  • 1 чаена лъжичка масло (5 гр.)
  • 1 картоф

Какво да направим?

  • Най-напред изберете картоф (такъв, който започва да “остарява” в шкафа) и го нарежете наполовина.
  • Избършете тавата, за да отстраните храната или соса и добавете супена лъжица едра сол.
  • Сега, с помощта на ½ картоф започнете да търкате по цялата повърхност на съда с кръгови движения.
  • След това изплакнете съда или тигана и оставете да изсъхне.
  • Накрая използвайте чаена лъжичка зехтин за предпазване на повърхността до следващата му употреба. Този трик винаги действа!

Как да почистите чугунен тиган

Експертите в готвенето ни казват, че колкото повече използвате чугунения тиган, толкова по-вкусна ще става храната.

Продължителната употреба обаче в крайна сметка ще накара храната да започне да се залепва. Дори по-лошо, това е вид прибор, за който почистването със сапун и вода обикновено няма да върши работа.

Влагата, останала в съда след обикновеното миене премахва обичайния вкус на храната.

Ще споделим един добър трик за почистване на благородния чугунен тиган, който използвате за любимите си ястия.

Почистване на тиганите от чугун

Какво ви е нужно?

  • фолио
  • 1 супена лъжица сол (12 гр.)

Какво да направим?

  • Процедурата е подобна на предишната с картофа. Този път фолиото ще ви помогне да поставите по-голяма сила на повърхността на съда, без да я увредите по никакъв начин.
  • Просто почистете повърхността с помощта на фолиото и солта за няколко минути, докато не се покрият напълно. Накрая изплакнете тигана и премахнете всички следи от солта.

Резултатите са невероятни.

Почистете тиганите с оцет и сода за хляб

Това е един стар класически трик. Както знаете, когато става дума за почистване на жилища, както оцета, така и содата за хляб са основни елементи.

Те могат да дезинфекцират, премахват мазнини, мръсотия и сода за хляб, дори помагат за абсорбиране на влагата.

Обърнете внимание на това как изпълнявате този прост трик.

Почистете тиганите с оцет

Какво ви е нужно?

  • 1 супена лъжица сода (10 гр.)
  • 2 супени лъжици бял оцет (20 мл.)
  • 1 чаша топла вода (200 мл.)

Какво да направим?

  • Първото нещо, което трябва да направите, е да загреете чаша вода. Количеството, което използвате, ще зависи от размера на тигана.
  • След като е горещ, изсипете я в тенджерата, последвано от 2 супени лъжици бял оцет. Оставете да престои 5 минути.
  • През това време премахнете малко от водата, като оставяте по-малко от половината.
  • След това добавете содата и използвайте четка, за да изтъркате най-упоритите мазнини.
  • Накрая излейте мръсната вода и содата и измийте тигана както обикновено със сапун и вода.

Ще видите, че ще стане перфектно чист.

В заключение, не забравяйте, че ако тавите и тиганите са силно загорели или увредени, най-добре да се отървете от тях и си купите нови.

В противен случай рискувате да прехвърляте токсини и други опасни елементи към храната, която готвите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Miyamoto, M., Ueyama, S., Hinomoto, N., Saitoh, T., Maekawa, S., & Hirotsuji, J. (2007). Degreasing of solid surfaces by microbubble cleaning. Japanese Journal of Applied Physics, Part 1: Regular Papers and Short Notes and Review Papers. https://doi.org/10.1143/JJAP.46.1236
  • Yildirim, A., Budunoglu, H., Daglar, B., Deniz, H., & Bayindir, M. (2011). One-pot preparation of fluorinated mesoporous silica nanoparticles for liquid marble formation and superhydrophobic surfaces. ACS Applied Materials and Interfaces. https://doi.org/10.1021/am200359e
  • Anding, A. L., & Baehrecke, E. H. (2017). Cleaning House: Selective Autophagy of Organelles. Developmental Cell. https://doi.org/10.1016/j.devcel.2017.02.016
  • Folbre, N. (1986). Cleaning house. New perspectives on Households and Economic Development. Journal of Development Economics. https://doi.org/10.1016/0304-3878(86)90051-9
  • Lee, S., & Elimelech, M. (2007). Salt cleaning of organic-fouled reverse osmosis membranes. Water Research. https://doi.org/10.1016/j.watres.2006.11.043

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.