Направете смелия избор и кажете “Да” или “Не”

19.12.2017
Ако сами не се погрижим за себе си, никой друг няма да направи това вместо нас. Затова трябва смело да изразявате мнението си и винаги да се осмелявате да заявявате избора си.

Не е ли време да направите смелия избор и да бъдете най-накрая себе си?

Да живеете без страх, че ще бъдете осъдени или отхвърлени не е нещо, което можете да постигнете за един ден.

Страхуваме се, че ще ни бъде поставен етикет за начина, по който мислим; че ще бъдем отхвърлени заради това, което сме или заради решенията, които сме взели.

Няма по-лош страх от това, в което ние самите вярваме и не трябва никога да забравяме това.  Това се отнася за ограничаването на поведението ни, несигурността ни и натрапчивите ни мисли и идеи.

Освобождаването от всичко това е като свалянето на кожата на една отегчена, „изхабена“ стара змия. Отхвърлянето на страха в полза на смелостта е без съмнение най-доброто, което можем да направим в живота си.

Независимо дали ви се вярва или не, винаги идва това време, когато правим смелия избор и казваме “да” без страх и “не” без чувство за вина.

В тази статия ви каним да помислите върху темата, за да можете да станете по-смели и да се развивате като личности на основата на подобието между това как се чувстваме и какво правим.  

Всички живеем в свят на различни ценностни и културни системи. Например домът и семейството ни са основната ни социална система. А това ограничава избора и личните ни потребности.

  • Трябва да казваме и правим определени неща, страхувайки се от възможната реакция на другите.
  •  Ако поемем по определен път се страхуваме да не разочароваме родителите си.
  • Тревожим се дали ще изпълним очакванията, които другите имат за нас.

Както видяхте от тези примери повечето от нас са изпитвали страх в определен етап от живота си. А това са лесно разбираеми ситуации, които не би трябвало да възникват.

Прочетете и: Трудността да продължите след раздялата

Никога не трябва да стигаме до тази крайна точка да служим на другите, пренебрегвайки себе си.направете смелия избор и преборете собствените си страхове

Предлагаме ви да запомните следните простички съвети и да живеете без страх. Това ще ви помогне да сте по-уверени и честни към вътрешното си аз.

Да казвате “да ” , когато искате да изкрещите “не”

Защо правим това?  Някой ви моли да отидете да му помогнете вкъщи, да изпълните някоя задача на работа или да излезете навън с приятели. Въпреки че не искате, казвате “да”.

  •  Понякога се съгласяваме да направим нещо, защото харесваме и държим на този човек. Страхуваме се да не нараним хората, които обичаме и да не загубим приятелството си, засягайки ги ако отговорим с “не”.
  • Казваме “да”, когато искаме да бъдем част от определена група. Това ни дава чувство, че сме част от нещо и не сме отхвърлени.
  • Този вид поведение води до безпомощност. Преставаме да бъдем себе си. Казвайки “да”постоянно другите виждат в наше лице една загрижена и всеотдайна личност без собствени нужди.

Не пропускайте и: 5 причини, поради които си истинска жена

Колкото и да не ви се вярва отказът от време на време ни позволява да поддържаме здравословния баланс в отношенията си.

Направете смелия избор и казвайте мнението си без вина.Направете смелия избор: да казвате “не” без чувство за вина

Ще направим малко нагледно упражнение, с което да ви покажем изключителната полза от казването на “не”. Ще върнем времето назад до момента, в който сме действали против собствените си желания.

Нека ви дадем няколко прости примера, които да следвате и да разберете защо е правилно да казвате “не” без чувство за вина:

  • Спомнете си онзи ден, в който се съгласихте да помогнете на даден човек.

Докато обяснявате решението си, си представете как отказвате убедително. „Ще откажа, защото молбата ти е егоистична, защото не се отнасяш добре с мен и защото е единствено в твоя полза“.

  • Представете си и един от многото моменти, когато партньорът ви пита: “Имаш ли нещо против да ми помогнеш с нещо?” , а вие отговаряте: “Не, нямам нищо против”.

А сега си представете, че сте малко по-разумни. И че отговаряте, че не сте съгласни и че повечето отговорности и задължения са на вашите плещи. Обяснете, че според вас една двойка е отбор, в който двамата партньори трябва да се уважават.

Смелия избор да бъдеш себе сиНаучете се да казвате “да” без страх.

Да казвате ” да ”, когато е необходимо и искате това е начин за самооценка.  Всяко потвърждение идващо от сърцето ви помага да разберете и заявите пред останалите що за личност сте, за да могат те да ви опознаят по-добре.

  • Научете се да казвате “да” на мечтите и целите си без страх.
  • Много хора могат и да не харесат вашето “да”, но вие знаете и разбирате защо сте го казали. Тези, които ви приемат такива, каквито сте с всичките ви идеи, желания и решения ви уважават и искат да бъдете верни на себе си.

Не пропускайте и: Раздаването на любов не вреди, за разлика от разочарованието

Още днес направете смелия избор и казвайте “да” без страх и  “не” без чувство за вина, за да поддържате баланса в живота си.  

Животът заедно с другите означава да се уважаваме и приемаме такива каквито сме.

които искали