Лечение и предотвратяване на афтите

· 10.02.2016
Един от начините е да си набавите достатъчно витамини и желязо, които се намират в храни, богати на животински и растителни протеини

Когато говорим за този проблем, едно от най-важните неща, които трябва да знаем, е, че афтите са вид язва или отворена рана в устата. Афтите могат да бъдат бели или жълти и обикновено са оградени от ярка червена зона. Възможно е да се появят заради вирусни инфекции, но в някои случаи точната причина остава неизвестна.

Тези язви могат да бъдат свързани с проблеми на имунната система и отслабени защитни сили на на организма, тъй като обикновено се появяват след нараняване на устата, например стоматологична намеса или ухапване на вътрешната страна на бузата или езика. Продължавайте да четете, за да разберете кои са причините, както и как да лекувате и предотвратите появата на афтите.

Защо се появяват афтите?

 • Емоционален стрес.
 • Липсата на витамини и минерали в хранителния режим. Те включват: желязо, фолиева киселина или витамин B12.
 • Хормонални промени.
 • Менструация.

Всеки може да страда от афти, както мъжете, така и жените, въпреки че те по-често се наблюдават при жените, а в някои случаи може да бъдат наследствени.

Симптомите са…

 • Червена, болезнена точка, която се превръща в язва.
 • Язвата е жълтеникава на цвят.
 • Дискомфорт, а понякога и повишена температура.

Болката, причинена от афтите, може да продължи между 7 до 10 дни, дори до около 3 седмици, в зависимост от размера на язвата.

Как да се предпазим от афтите?

2-afta

Един от начините за предотвратяване на афтите в устата е да си набавите достатъчно витамини и желязо, които се намират в храни, богати на животински и растителни протеини.

 • Витамин В2. Недостигът на този витамин води до напуквания в ъгълчетата на устата и кожата. Той може да бъде намерен в хляб, пълнозърнести храни, зелени листни зеленчуци и мляко.
 • Витамин В3. Този витамин помага за предотвратяване на орални заболявания. Той се намира в червени и бели меса, мляко, млечни продукти и яйца.
 • Фолиева киселина. Липсата й се свързва с рани в устата, както и наличието на анемия. Въпреки това, поглъщането на фолиева киселина във високи дози може да бъде вредно, затова приемът й трябва да се определи от лекар.
 • Витамин В12. За да получите необходимото количество на този витамин, се препоръчва консумацията на животински продукти като морски дарове, месо и млечни продукти.
 • Витамин С. Недостигът на този витамин не предизвиква язви в устата, но може да доведе до кървене на венците. Храните, които са богати на витамин С, са цитрусовите плодове и други плодове и зеленчуци.

Съществуват два вида храни, които са много полезни; първата група е пробиотици, а другата включва храни, които съдържат омега-3. И двете имат противовъзпалителни ефекти и, в допълнение, проучване, направено от Университета на Кентъки, показа, че те имат антибактериален потенциал. Възползвайте се от храни, които доставят полезни вещества, когато се консумират самостоятелно, и да избягвайте обогатени или модифицирани. Храните, съдържащи естествени пробиотици, са прясно кисело мляко и млечнокисели продукти. Храни, богати на омега-3, са риба, слънчогледово олио и ядки.

Запомнете…

Ако ежедневната ви диета е бедна на хранителни вещества, много е вероятно да получите афти, така че ще ви разкрием някои начини за облекчаване на болката или дискомфорта, които те причиняват.

Въпреки че Американската стоматологична асоциация казва, че в повечето случаи афтите изчезват от само себе си, има възможности за ускоряване на процеса на оздравяване и облекчаване на симптомите.

 • Продават се определени видове вода за уста срещу афти; препоръчителни са по-леките.
 • Използвайте домашно приготвена вода за изплакване на устата, която се приготвя лесно – с вода, смесена със сол или сода за хляб.
 • Друг вариант е да се смеси вода с водороден пероксид и да се прилага директно върху афтата с памучен тампон.

Всички тези неща могат да се правят толкова често, колкото е необходимо, за да се подпомогне по-бързото оздравяване.