Как и кога да приемате спирулина, за да бъде ефектът й максимален

Тъй като спирулината има странични ефекти заради пречистващото си действие като появата на главоболие и храносмилателни проблеми, е важно да започнете приема й в ниски дози и постепенно да ги увеличавате.
Как и кога да приемате спирулина, за да бъде ефектът й максимален
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 11 август, 2023

Спирулина е вид водорасло. През последните години се приема под формата на хранителна добавка или храна за повишаване приема на витамини и минерали по лесен и естествен начин.

Открийте невероятното й действие както и кога и как е най-добре да я приемате, ако искате да се радвате на максимален ефект.

Какво представлява спирулина?

Спирулина е синьо-зелено водорасло, обитаващо алкални, топли морски води с ниско съдържание на сол. Името му произхожда от интересната му спираловидна форма. Научното му име е Arthrospira.

Спирулина е една от най-пълноценните и полезни храни, които NASA демонстрира през 1988 година, когато включва водораслото в менюто на астронавтите.

Това водорасло е присъствало и на масата на ацтеките, когато са им предстояли тежки физически задачи. Днес се използва като добавка от спортистите.

Хранителна стойност
спирулина и здраве

Благодарение на чудесните си хранителни показатели спирулина е изключително ефикасно средство за справяне с различни видове дефицит в организма, както и за лечение на редица заболявания.

Нека да разгледаме състава на това водорасло:

  • То е един от най-добрите източници на растителни протеини с висока биологична стойност и лесно усвоими от организма. Съдържа около 65 – 70%  протеини.
  • Богато е на хлорофил, зеленият пигмент със силно детоксикиращо действие.
  • Спирулина съдържа и голямо количество витамини B, C, D и E.
  • В състава му откриваме калий, селен, мед, манган, магнезий, фосфор и цинк.
  • Освен изброеното това вълшебно водорасло съдържа и храносмилателни ензими.
  • Отличава се с антиоксидантното си действие (благодарение на натуралните пигменти): хлорофил, каротеноиди и фикоцианин.
  • Седем процента от съдържанието на това водорасло представляват есенциални мастни киселини.

Ползи за здравето
спирулина на прах

Спирулина е изключително полезна за здравето. Тя:

  • Спомага отслабването, затова се препоръчва като допълнение към здравословните диети. При консумация засища, тъй като активира метаболизма и изгарянето на мазнините.
  • Насърчава развитието на полезната флора, регулира и пречиства червата.
  • Контролира възпаленията.
  • Облекчава болката в ставите.
  • Предпазва от остеопороза.
  • Предпазва и се бори срещу анемията, без да е необходим приема на добавки с желязо.
  • Притежава мощно пречистващо действие, спомагащо естественото изхвърляне на токсините натрупани в организма и водещи до появата на редица заболявания.
  • Повишава нивото на енергия като същевременно намалява умората и стреса.
  • Подобрява концентрацията и паметта.
  • Спомага процеса на храносмилане.
  • Укрепва имунната система и ускорява процеса на възстановяване след боледуване.
  • Антиоксидантното й действие предотвратява появата на признаци на стареене и клетъчното увреждане причинени от свободните радикали, стреса и т.н..
  • Подобрява функционирането на бъбреците.

Как и кога да приемате спирулина?
витамини и спирулина

Как и кога да приемате спирулина зависи от това какво искате да постигнете:

  • Ако искате да отслабнете: Приемайте спирулина половин час преди всяко хранене с чаша вода. Така това водорасло естествено ви засища и помага да ядете по-малко, без да сте гладни.
  • Ако искате да напълнеете: Приемайте спирулина след като се нахраните, по време на десерта.
  • Като специфично лечение за определено заболяване: Приемайте спирулина половин час преди ядене на гладно.
  • Като хранителна добавка: Прибавяйте я към зелените смутита приготвени от плодове и зеленолистни зеленчуци.

Препоръчваме ви да си купувате висококачествена органична спирулина, за да сте сигурни, че не съдържа вредни съставки, тъй като водораслите притежават способността да поемат вредните вещества във водата.

Препоръчителна доза
зелено смути със спирулина

Можете да приемате спирулина на прах с вода или храна или под формата на капсули или таблетки.

Обичайната начална доза е 500 мг – или 1 г приемани 1 – 3 пъти дневно. Можете постепенно да увеличавате дозата като обръщате внимание на начина, по който реагира тялото ви (дори е добре да бъдете под лекарско наблюдение).

Важно е да започнете с малка доза заради силното диуретично действие на това водорасло, което може да доведе до неприятни странични ефекти водещи до дискомфорт (главоболие, храносмилателни смущения, т.н.).

Поради тази причина ви препоръчваме да пиете много вода по време на терапията, поне 6 – 8 чаши дневно, освен течностите, които приемате по време на хранене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • García-Ishimine, R., Rodríguez-Vega, J., & Mejía-Pinedo, D. (2020). Efecto hepatoprotector, antioxidante y anticancerígeno de la espirulina. Revista Habanera de Ciencias Médicas19(6).
  • Holman, B. W. B., & Malau-Aduli, A. E. O. (2013). Spirulina as a livestock supplement and animal feed. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. https://doi.org/10.1111/j.1439-0396.2012.01328.x
  • Tokuşoglu, Ö., & Ünal, M. K. (2003). Biomass nutrient profiles of three microalgae: Spirulina platensis, Chlorella vulgaris, and Isochrisis galbana. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2003.tb09615.x
  • Wan, D., Wu, Q., & Kuča, K. (2016). Spirulina. In Nutraceuticals: Efficacy, Safety and Toxicity. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802147-7.00042-5
  • Wu, Q., Liu, L., Miron, A., Klímová, B., Wan, D., & Kuča, K. (2016). The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview. Archives of Toxicology. https://doi.org/10.1007/s00204-016-1744-5

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.