Излекувайте затлъстелия черен дроб с тези 6 алтернативни средства

· 31.08.2017
Страдате от затлъстял черен дроб? Опитайте тези лечебни средства! Ако имате предписано лечение за затлъстелия си черен дроб, първо се консултирайте с лекаря си, преди да започнете приема на тези средства, за да избегнете неприятните странични ефекти.

Затлъстелият черен дроб, познат и като чернодробна стеатоза в медицината, е все по-често срещано заболяване поради наситената с мазнини храна, която приемаме и уседналия ни начин на живот.

Това състояние се появява при натрупване на мастните киселини и триглицеридите в клетките на черния дроб, образуващи от 5 до 10% от общото тегло на този орган.

Появата му е директно свързана с метаболитния синдром, но може да се появи и в следствие на увреждане, причинено от прекомерната консумация на алкохол.

Затлъстелият черен дроб е обратимо заболяване, но ако излезе от контрол може да доведе до сериозни усложнения и да засегне и други системи на организма.

Проблемът се състои в това, че първоначално това заболяване протича без видими симптоми и се развива „тихомълком“.

За щастие има различни алтернативни средства, които при редовен прием помагат борбата с това заболяване, преди да е засегнало качеството ви на живот.

В следващите редове бихме искали да споделим с вас 4 от най-добрите натурални средства, които трябва да имате в предвид при лечението на това заболяване.

Внимание!

1.Чай от джинджифил

Коренът на джинджифила съдържа активни противовъзпалителни и детоксикиращи съставки, които са изключително полезни в лечението на затлъстелия черен дроб.

Гингеролът, веществото, което придава пикантността на джинджифила, действа като мощен антиоксидант и антилипидно средство, възпрепятстващо натрупването на мазнини в черния дроб.

Гингеролът се бори срещу частиците причиняващи оксидативен стрес, който предразполага развитието на това заболяване.

Какво трябва да направите?

 • Пригответе си чай от пресен джинджифил и след като го запарите, го приемайте 3 пъти дневно.
 • Пийте го непрекъснато в продължение на 2 седмици.

Прочетете и: 5 най-полезни плодове за черния дроб и бъбреците

2.Чай от болдо

Болдото е растение, ценено от векове заради способността си да спомага храносмилателния процес, както и функционирането на черния дроб.

Пречистващото му действие улеснява правилното функциониране на черния дроб и жлъчката, като същевременно им спомага да усвояват по-добре мазнините.

Препоръчва се за разтваряне на камъните в жлъчката и пречистване на каналите, пренасящи жлъчния сок до червата.

Какво трябва да направите?

 • Купете си листа от болдо от любимата си билкова аптека и ги използвайте за приготвянето на чай.
 • Пийте го два пъти дневно в продължение на една цяла седмица.

3.Сок от репички

Голямото количество антиоксиданти в репичките спомага разграждането на натрупаните мазнини в черния дроб, подобрявайки способността му да се детоксикира сам.

Консумацията на репички спомага контролирането нивата на холестерола и триглицеридите, два вида липиди, които затрудняват лечението му.

Какво трябва да направите?

 • Поставете няколко репички в блендера и ги разбъркайте с чаша вода, докато получите хомогенна смес.
 • Прецедете сместа и я пийте през ден.

4.Чай от манголд

Консумацията на манголд под формата на чай концентира антиоксидантите и детоксикиращите му съставки, които поддържат функционирането на черния дроб, особено по отношение разграждането на мастните съставки.

Активните съставки в манголда контролират възпаленията, причинени от затлъстелия черен дроб, като същевременно стимулират изчистването на токсините.

Какво трябва да направите?

 • Пуснете листата от манголд в тенджера с вода и ги оставете да поврат на слаб огън за около 5 минути, след това прецедете сместа.
 • Пийте по 2 – 3 чаши на ден в продължение на две седмици.

5.Сок от грейпфрут

Пресният сок от грейпфрут е страхотен помощник на хората със затлъстял черен дроб.

Една от съставките на грейпфрута, нарингенинът, действа като мощен антиоксидант. Той има диуретично действие, ускоряващо отделянето на задържаните течности и контролиращо възпалението.

Грейпфрутите помагат и в борбата срещу метаболитния синдром, заболяване свързано със затлъстелия черен дроб, водещо до напълняване, ако не се контролира.

Какво трябва да направите?

 • Изцедете шест грейпфрута и подсладете сока с една чаена лъжичка мед.
 • Пийте сока на гладно, без да приемате храна с него, в продължение на поне 2 седмици.

Препоръчваме ви да прочетете и: Отслабнете с чаша сок от грейпфрут след хранене

6.Чай от бял трън

Чаят от бял трън е едно от най-известните алтернативни лечебни средства при затлъстял черен дроб.

Той притежава предпазващо черния дроб и противовъзпалително действие, което се грижи за клетките на този орган, намалявайки натрупването на мазнини.

Какво трябва да направите?

 • Направете си чай от семена на бял трън или си купете хранителна добавка с бял трън от билковата аптека.
 • Пийте чая веднъж дневно или вземайте по едно хапче всеки ден.

Всички тези лечебни средства ще окажат положително въздействие върху чернодробната стеатоза. Но всяко едно от тях трябва да е съпроводено със здравословна диета с ниско съдържание на мазнини, за да се радвате на оптимални резултати.