Да намалим високото ниво на лошия холестерол (LDL)

Обезателно включете в менюто си ябълки, ленено семе и суров чесън
Да намалим високото ниво на лошия холестерол (LDL)

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Човешкото тяло съдържа два типа холестерол: добър и лош. Добрият холестерол, познат още като HDL, представлява тип мазнина, който подпомага процеса на прочистване на артериите и подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система. От друга страна, трябва да имаме предвид и лошия холестерол (LDL) в човешкото тяло, който представлява вид мазнина, която се натрупва по стените на артериите и след време води до блокирането им, както и до лошо кръвообращение.

Макар холестеролът да се произвежда от черния дроб, доказано е, че между 20% и 30% от съдържанието му в човешкото тяло идва от консумираните храни. Точно поради това е препоръчително да избягвате храните, богати на лош холестерол.

В допълнение към вече споменатия факт, можете да следвате няколко ефикасни съвета, които водят до понижаване на нивото му и го поддържат в здравословни норми.

Повишете приема на витамини в борбата с лошия холестерол

Повишете приема на витамини в борбата с лошия холестерол

Приемът на достатъчно витамини С, Е и В е ключов за поддържането на здрави артерии и предпазване от натрупването на лошия холестерол в тялото.
Тези важни витамини понижават нивото на лошия холестерол и предпазват човека от нездравословни последици.

  • Храни, богати на витамин С: Този витамин възпрепятства холестерола от отлагането му по стените на кръвоносните съдове. Сред храните, които съдържат високи дози витамин С, са:
  • Лимони
  • Портокали
  • Грейпфрут
  • Мандарини
  • Киви
  • Храни, богати на витамин Е: Този витамин подпомага процеса на извеждане на лошия холестерол от кръвообращението. Храните, съдържащи този витамин, са:
  • Ленено семе
  • Слънчогледови семки
  • Пшеничен зародиш
  • Храни, богати на витамини В-комплекс: Витамините В6 и В3 предпазват черния дроб от високото ниво на лошия холестерол.

Ограничете консумацията на яйца

Едно яйце съдържа 275 мг. холестерол. В този ред на мисли, умерената консумация на яйца не излага здравето на риск от повишаване на нивото на лошия холестерол. Всъщност, за да избегнете влошаване на здравословното състояние, препоръчително е да консумирате белтъците и да избягвате жълтъците (именно в тях се съдържа холестеролът).

Избягвайте наситените мазнини

наситените мазнини помагат на лошия холестерол

Важно е да редуцирате консумацията на наситени мазнини, защото те също са богати на холестерол. Тези мазнини се съдържат в говеждото и свинското месо, маслото, сирената, пълномасленото мляко и хидрогенираните мазнини. Като алтернатива препоръчваме консумацията на повече риба, домашни птици, растителни храни и зехтин.

Избягвайте затлъстяването и наднорменото тегло

Затлъстяването и наднорменото тегло са проблеми, които значително влияят върху здравето на човека по много начини. Те могат да доведат до завишен риск от сърдечно-съдови заболявания и са тясно свързани с високото ниво на лошия холестерол.

Ако сте затлъстели или страдате от наднормено тегло, важно е да се консултирате с нутриционист. Той ще помогне, като състави диетичен план, който ще доведе до свалянето на излишните килограми.

Избягвайте вредните навици

лошите навици помагат на лошия холестерол

Воденето на заседнал начин на живот, неумерената консумация на алкохол и употребата на тютюн са сред основните нездравословни навици, които водят до повишаване на нивото на лошия холестерол. Важно е да ги избягвате и да привикнете към по-здравословен начин на живот.

Консумирайте суров чесън

Консумацията на суров чесън представляват отличен начин за справяне с проблем като високо ниво на лошия холестерол. Чесънът съдържа антиоксиданти и други важни вещества, които прочистват кръвоносните съдове, стимулират еластичността им и възпрепятстват отлагането на холестерола по стените на артериите.

Консумирайте по 1 скилидка чесън на празен стомах – тя е напълно достатъчна като профилактично средство срещу високото ниво на лошия холестерол.

Консумирайте ленено семе

ленено семе срещу лошия холестерол

Лененото семе е богат източник на омега-3 мастни киселини, които подпомагат прочистването на артериите. Консумацията на шепа ленено семе всеки ден възпрепятства натрупването на холестерола по стените на артериите и блокирането им. Можете да добавяте ленено семе към ежедневно приготвяните салати, смутита и десерти.

Ябълки

Благодарение на високото съдържание на пектин ябълките са идеално средство за понижаване на нивото на лошия холестерол. Пектинът прочиства артериите и предпазва от последващо полепване на холестерола по стените.

Патладжанена вода с ленено масло

патладжан срещу лошия холестерол

Патладжанената вода представлява природно средство за отслабване и намаляване на нивото на лошия холестерол в организма. Необходими са 2 супени лъжици ленено масло и 1 среден по размер патладжан, който предварително сте нарязали на филийки.

Кипнете малко вода и потопете съставките в нея за 20 минути. Оставете сместа да престои. Добавете малко лимонов сок. Съветваме да консумирате патладжанената вода преди закуска.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Josué Gonzalez. (2013). Colesterol. 1. https://doi.org/10.1109/FCST.2015.28
  • Cenipalma, & Humana, S. Y. N. (2001). Metabolismo del Colesterol. Lípidos y Salud.
  • Clínica, G., Galega, S., & Interna, D. M. (2011). Lípidos , colesterol y lipoproteínas. Galicia Clínica | Socieda de Galega de Medicina Interna.
  • Maldonado Saavedra, O., Ramírez Sánchez, I., García Sánchez, J. R., Ceballos Reyes, G. M., & Méndez Bolaina, E. (2012). Colesterol: Función biológica e implicaciones médicas. Revista Mexicana de Ciencias Farmaceúticas.
  • Al-Rejaie, S. S., Abuohashish, H. M., Alkhamees, O. A. et al. (2012). Gender difference following high cholesterol diet induced renal injury and the protective role of rutin and ascorbic acid combination in Wistar albino rats. Lipids in Health and Disease, 11(41). https://doi.org/10.1186/1476-511X-11-41
  • Fernández, M. L. (2010). Effects of eggs on plasma lipoproteins in healthy populations. Food & Function, 1(2). http://dx.doi.org/10.1039/C0FO00088D
  • Leiva, A. M., Martínez, M. A., Cristi-Montero, C., Salas, C., Ramírez-Campillo, R., Díaz Martínez, X. et al. (2017). Sedentary lifestyle is associated with metabolic and cardiovascular risk factors independent of physical activity. Revista Médica de Chile, 145(4), 458-467. https://doi.org/10.4067/s0034-98872017000400006
  • Ebrahimi, T., Behdad, B., Abbasi, M.A. et al. (2015). RETRACTED ARTICLE: High doses of garlic extract significantly attenuated the ratio of serum LDL to HDL level in rat-fed with hypercholesterolemia diet. Diagnostic Pathology, 10(74). https://doi.org/10.1186/s13000-015-0322-0
  • Avelino, A., Oliveira, G. M., Ferreira, C., Luiz, R. y Glorimar, R. (2015). Additive effect of linseed oil supplementation on the lipid profiles of older adults. Clinical Interventions in Aging, 10, 1679–1685. https://doi.org/10.2147/CIA.S75538
  • Aprikian, O., Busserolles, J., Manach, C., Mazur, A., Morand, C., Davicco, M. J. et al. (2002). Lyophilized Apple Counteracts the Development of Hypercholesterolemia, Oxidative Stress, and Renal Dysfunction in Obese Zucker Rats, The Journal of Nutrition,132(7), 1969–1976. https://doi.org/10.1093/jn/132.7.1969
  • Magnuson, B. A., Patterson, C. A., Hucl, P., Newkirk, R. W. Ram, J. I. y Classen, H. L. (2014). Safety assessment of consumption of glabrous canary seed (Phalaris canariensis L.) in rats, Food and Chemical Toxicology, 63, 91-103. https://doi.org/10.1016/j.fct.2013.10.041

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.