9 научно доказани начина да ви харесат другите

· 08.12.2017
Не прекалявайте с комплиментите, в противен случай ще ви вземат за „фалшиви”. Интересувайте се от живота на тези около вас и бъдете искрени

Ние всички сме социални същества, които трябва да се харесат от хората около нас, да се „свързват“ и да растат емоционално, за да изпитват по-успешни взаимоотношения.

Човешкият мозък е програмиран да установи връзки с другите поради различни причини, а не само заради оцеляване.

Търсим положителни емоции, чрез които да растем, успокояваме страховете си и да продължаваме да се учим ден след ден.

Вероятно знаете, че „угаждането“ или свързването с хората около вас не винаги е лесно.

Понякога се изолирате в самота и никога не развивате адекватни социални умения за създаване на приятели и за иницииране на нови романтични взаимоотношения.

Ето някои прости съвети, научно доказани като полезни.

Не забравяйте обаче, да опитате само онези, които отговарят на вашата индивидуалност и винаги да сте СЕБЕ СИ.

1. Не прекалявайте с комплиментите, за да накарате хората да ви харесат повече

Не правете това. Никога не попадайте в капана да хвалите някого толкова много, че да измисляте добродетели, само за да изглеждате по-приятни. Това никога не действа.

Внимавайте, когато става дума за ласкателство, защото понякога „по-малкото е повече“. Този принцип се подкрепя от теорията за печалбата и загубата в междуличностното привличане.

Коментарите имат смисъл само когато са спонтанни и се правят в точния момент.

Ако прекалите, другите може да загубят доверие във вас.

бъдете приятели с другите около вас

2. Показвайте вашите недостатъци, но само понякога

Няма съмнение, че и вие сте забелязали това поведение. Когато някой обяснява колко е невнимателен, тромав или разсеян, това създава определена близост между хората около него.

Лесно е да се идентифицирате с този тип поведение. Хората, които са „безгрешни“ по някакъв начин изглеждат по-човешки, така че почти се отъждествяваме с тези поведения и хора.

Има много експерименти, които доказват този факт. Някой, който изпуска кафето си, когато влиза в стая, който пътува или често бърка обикновено се харесва много повече.

3. Бъдете близки, докосвайте се от време на време, но по „фин“ начин

За да бъдете харесвани последното нещо, което трябва да направите, е да нахлуете в личното пространство на другите. Не бъдете твърде близки или „залепени“ към тях, в противен случай само ще създадете дискомфорт и отхвърляне.

 • Умереното поведение на доверие и близост обаче може да „остави впечатление“.
 • Потупване на рамото или меко, почти незабележимо погалване на ръката може да създаде бърза емоционална връзка.

4. Вижте другите както виждат себе си

Трябва да сте интуитивни. Всеки има определен образ за себе си. Ако другите ви третират по начин, който е противоположен на начина, по който виждате себе си, ще бъдете изпълнени с чувство на отхвърляне.

Ако човек е уверен, смел и екстроверен, не го карайте да мисли, че го виждате като плах и самосъзнателен. Бъдете умни, спазвайте и прилагайте това, което е известно като „теория на самоувереността“.

покажете интерес към това, което се казва

5. Оставете ги да говорят за себе си и най-вече СЛУШАЙТЕ

Осигурете достатъчно пространство за комуникация. Оставете другите да говорят за себе си и бъдете възприемчиви, проявявайте интерес към тях.

 • За да ви харесат другите, трябва да сте съпричастни и да знаете как да практикувате емоционална отвореност. Една от най-добрите стратегии за свързване с друг човек е да му позволите да се чувства достатъчно комфортно, за да говори за неговия живот.

Университетът в Харвард е публикувал интересно проучване за това поведение. Областите на мозъка, които са свързани с мотивация и награда се активират, когато споделяте информация за себе си.

Това е много положително и емоционално.

6. „Копирайте“ нещо от този човек

Това не означава да поставите личността си настрана, за да поемете другата. Това е много по-лесно.

 • За да ви харесат трябва да правите връзки и да се свързвате. Няма нищо по-добро от установяването на афинитети и прилики.
 • Нюйоркският университет определи това поведение като хамелеонов ефект. Ако имитирате някои жестове, думи или поведения, това може да ви помогне да се „свържете“ много по-добре с другия човек.

7. Разкрийте тайна

Какъв по-добър начин да създадете връзка, отколкото чрез споделяне на тайна? Този тип откритост може да установи интимните основи на вашата емоционална тъкан, която е от съществено значение за тестване и укрепване на връзката.

 • Хората правят това със своите приятели и романтични партньори.
 • Техниката на „самооткровение“ трябва да се практикува внимателно. Трябва да сте интуитивни, когато решавате с кого да споделяте тайната си.
 • Бъдете внимателни и следвайте не само сърцето си, но и вашата интуиция и ум.

8. Станете приятели с приятелите на другите

Искаме още веднъж да подчертаем, че не става въпрос да оставим настрана вас или вашата личност. За да ви харесат другите, трябва да проявявате интерес към нещата, които обкръжават един човек.

 • Нещо толкова полезно като установяването на връзки с приятелите на този човек винаги може да гарантира успех в тези ситуации.
 • Помислете колко утешително е ако партньорът ви се разбира с приятелите ви. Всички ние имаме важни хора, които ни заобикалят.
 • Ако тези връзки са в хармония, ще се радваме на по-пълноценен и по-щастлив живот.

Учените описват това измерение като „триадична ос“. Ако имате няколко общи познати, вероятността да станете по-интимни нараства.

триадична ос

9. Винаги проявявайте добър хумор

Положителните емоции са мощни. Усмивката и смехът могат да освежат сърцето и да генерират положително отношение или дори любов.

Трябва да помните този факт: ако искате някой да ви харесва, не се съсредоточавайте само върху това да говорите за вашите проблеми и страхове. Не привличайте облаците над онези, които се опитвате да заслепите.

Практикувайте изкуството на заразните емоции, защото това винаги действа: накарайте този човек да се смее и да ви види като някой, който знае как да извлече най-доброто от всеки миг.

Емоциите са силни, когато става въпрос за създаването на връзки. Генерирайте добра енергия, правете трудното по-лесно и се научете да се свързвате от сърцето си, но винаги като защитавате самочувствието си.