9 лечебни растения, които помагат за отслабване

· 14.08.2016
Алоето има пречистващи свойства, подобрява храносмилането и помага за изгарянето на мазнините

Прекрасна фигура и идеално тегло — това е мечтата на всеки. Много хора изпробват различни начини, за да постигнат идеалното тегло. В крайна сметка харчат само пари, без да постигнат добри резултати. В магазините се предлагат продукти за отслабване и всички обещават идеалната фигура, но много от тях изобщо не помагат или са абсолютно недостъпни (заради високата цена).

Добре е да знаете, че освен скъпите продукти, съществуват и лечебни растения, които спомагат ефективното отслабване и са на приемлива цена. Преди да пристъпите към употребата им, обаче, не забравяйте! Те са само допълнение към правилното хранене. Съчетавайте ги с добър хранителен режим и редовни упражненияСлед тази уговорка, нека преминем към описание на деветте лечебни растения за отслабване.

Зелен чай

zelen-chai

Най-известната напитка за отслабване! Действието на зеления чай се дължи на съдържащите се в него антиоксиданти, които помагат за по-бързото изгаряне на мазнините. Можете да го консумирате по няколко пъти на ден, дори – вместо други напитки. Важно е да пиете зелен чай всеки ден, да го съчетавате с балансиран хранителен режим и с физически упражнения (поне 30 минути).

Алое вера

Алоето има пречистващи свойства, подобрява храносмилането и помага за изгарянето на мазнините. То е едно от най-често препоръчваните растения, защото дава резултати само за няколко седмици и не е скъпо. Най-често един кристал алое вера се пие разтворен в цитрусов сок и подсладен с мед.

Канела

kanela

Канелата също е известна със свойството си да подобрява метаболизма и с ползите, които носи, като регулира нивата на кръвната захар. Консумацията ѝ помага за намаляване на триглицеридите и холестерола, и подобрява метаболизма на глюкозата. Благодарение на това ще се се чувствате по-малко притеснени за това с какво се храните и ще контролирате по-добре теглото си.

Известна е със свойството да подобрява метаболизма и да регулира нивата на кръвната захар. Консумацията ѝ спомага намаляването на триглицеридите и холестерола, подобрява и метаболизма на глюкозата. Благодарение на канелата, ще се  чувствате по-малко притеснени за това с какво се храните. А и ще контролирате по-добре килограмите.

Синап

Това кръстоцветно растение е ефикасно, като броколите, карфиола и зелето. Доказано е, че семената му ускоряват метаболизма с 25 %, което спомага изгарянето на повече калории. Препоръчваме консумацията по 3/5 супени лъжици на ден. Семената на синапа изгарят 45 калории на час.

Много е важно да не превишавате препоръчваната доза, защото може да се появят странични ефекти, отразяващи се зле на здравето.

Кимион

kimion

Много полезен за храносмилането, за производството на енергия и за контролирането на гликемичния индекс при хора с диабет тип 2! Благодарение на тези качества, кимионът е едно добро допълнение към храната. Ще помогне да сложите край на тревогите, да премахнете токсините от тялото и да отслабнете. 

Артишок

Притежава прочистващо, диуретично и слабително действие. Той е едно от най-препоръчваните растения за намаляване на теглото и много от продуктите за отслабване са на основата на артишока. Препоръчваме да го консумирате под формата на отвара от свежи листа.

Бреза

Тя е с диуретични свойства и се препоръчва срещу затлъстяване. Помага за изхвърляне на токсините от тялото и за предотвратяване натрупването на мазнини. Препоръчваме запарка с 1-2 чаени лъжички листа от бреза в чаша вода.

Целина

Това растение с множество полезни за здравето качества. Спомага отслабването и прочиства организма. Ежедневната ѝ консумация няма да се отрази зле на здравето, напротив — ще съдейства свалянето на килограми само за няколко дни. Нарежете стъблото на суровата целина и го варете 30 минути във вода. Прецедете и пийте от отварата поне по три пъти на ден.

Лют червен пипер

Съдържа съставка, наречена капсаицин, която му придава пикантния и лют вкус. Тя подпомага отслабването, защото редуцира приема на калории ( което  пък намалява количеството на мастните тъкани и нивата на мазнините в кръвта. Тази съставка активира определени протеини, благодарение на които се предотвратява натрупването на мазнини.