12 чудесни ползи от лимоните

Регулират телесната температура, спират преждевременното стареене, помагат при зъбобол и прочистват кръвта
12 чудесни ползи от лимоните

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Лимоните са кисели плодове, които присъстват на трапезата на хора от цялото земно кълбо. Те притежават уникален аромат, който ги прави предпочитани за приготвянето на храни и напитки. Освен това лимоните са богати на ценни хранителни вещества и допринасят за цялостното добро здраве.

Тези плодове са популярни заради високото съдържание на витамин С в състава си. Освен това съдържат още витамини В-комплекс, калций, желязо, магнезий, калий и фибри. Те са били на почит заради лечебните си свойства от древни времена. В следващите редове ще разкажем за 12 чудесни ползи от лимоните.

Едно от основните свойства на лимоните е способността им да алкализират тялото и да регулират pH. В наши дни много хора приемат киселинна храна. Именно за тях редовното присъствие на лимоните на трапезата им е изключително важно, тъй като този плод се бори с киселинността на тялото. Запознати ли сте с всичките ползи от консумацията на жълтите цитрусови плодове?

12 чудесни ползи от лимоните

Действат диуретично

Ползи от лимоните

Лимоните съдържат много антиоксиданти, витамини и минерали. Това ги прави храна с диуретични свойства, т.е. извеждат задържаните течности и токсичните вещества от тялото. Благодарение на това им свойство консумацията на лимони се препоръчва с цел прочистване на организма и предпазване от развитието на различни заболявания.

Прочистват кръвта

Антиоксидантите в състава на лимоните прочистват артериите и кръвта. Това ги прави много достъпен и натурален метод за извеждане на отпадните вещества и токсините от кръвообращението, за предпазване на сърдечно-съдовата система и т.н. В някои медицински практики лимоните се прилагат от години за лечението на холера и малария.

Намаляват треската

Консумацията на топла вода с лимон е отличен начин да контролирате симптомите на настинка и грип. Това средство засилва съпротивителните сили на организма и понижава телесната температура, тъй като стимулира процеса на потоотделяне.

Борят се с високото кръвно налягане

Кръвно налягане

Хората, които страдат от високо кръвно налягане, но пият редовно вода с лимон, понижават значително рисковете, съпровождащи това състояние. Тази полза от лимоните се дължи на съдържанието на калий – елемент, който се бори със задържаните течности в тялото и понижава кръвното налягане.

Лекуват инфекции на гърлото

Лимоните са популярни със своите антиобиотични и противовирусни свойства, които третират различни типове инфекции. При инфекция на гърлото лимоните могат да бъдат използвани по различни начини – например като комбинация от чай и лимонов сок. Друг вариант е да изстискате сока от 1 лимон и да го използвате като течност за гаргара. Препоръчително е да прилагате това средство няколко пъти дневно, за да постигнете максимален ефект.

Искате ли да научите повече? Сокове и чайове срещу възпаленото гърло

Лекуват респираторни проблеми

Поради високото съдържание на витамин С, антиобиотичните и противовирусните си свойства, лимоните са познати като едни от най-добрите съюзници на здравето на дихателната система. Те успешно прочистват дихателните пътища и укрепват имунната система. Подходящи са за лечение на заболявания като астма, бронхит и други респираторни проблеми.

Богати са на антиоксиданти

Лимонов чай

Лимоните съдържат витамин С и други важни антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и предпазват от сериозни заболявания като рак. Консумацията на лимони е препоръчителна, ако искате да спрете процеса на преждевременно стареене.

Лекуват стомашни проблеми

Още едно ценно свойство на лимоните е, че те регулират киселинността на тялото. Това ги прави отлично натурално средство за лечение на стомашни проблеми:

  • Подуване
  • Запек
  • Лошо храносмилане
  • Паразити
  • Гадене
  • Киселини

Помагат в борбата с излишните килограми

Кантар

Всеки човек, който се стреми да спазва диетичен план, за да отслабне, ще спечели, включвайки лимоните в хранителното меню. Тези плодове спомагат за топенето на подкожните мазнини, елиминират токсините от тялото и създават усещане за ситост. Препоръчваме да консумирате топла вода с лимон на празен стомах.

Грижат се за здравето на зъбите

Лимоновият сок идва на помощ, когато ви боли зъб. За целта нанесете сока директно върху болезнената зона. Сокът от лимон е полезен и при кървящи венци, притежава способността да избелва зъбите и да елиминира неприятния дъх.

Подобряват състоянието на кожата

Ежедневната консумация на лимони допринася за по-здравия, млад и жизнен вид на кожата. Лимоновият сок може да бъде прилаган външно с цел туширане на кожни инфекции, акне, белези и старчески петна. Препоръчваме да използвате сока от лимон като средство за кожата само вечер, тъй като излагането му на пряка слънчева светлина е противопоказно.

Изсветляват цвета на косата

Коса

Лимоните са отличен натурален лек за косата и скалпа. Сокът им прочиства скалпа и предпазва от пърхот. Той действа като натурален прочистващ агент, подобрява текстурата на косата и я прави привлекателно блестяща.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Amorim, J. L., Simas, D. L., Pinheiro, M. M., Moreno, D. S., Alviano, C. S., da Silva, A. J., & Fernandes, P. D. (2016). Anti-Inflammatory Properties and Chemical Characterization of the Essential Oils of Four Citrus Species. PloS one11(4), 1-18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4835072/
  • Aras, B., Kalfazade, N., Tuğcu, V., Kemahli, E., Ozbay, B., Polat, H., & Taşçi, A. I. (2008). Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study. Urological research36(6), 313–317. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18946667/
  • Aslani, N., Entezari, M. H., Askari, G., Maghsoudi, Z., & Maracy, M. R. (2016). Effect of Garlic and Lemon Juice Mixture on Lipid Profile and Some Cardiovascular Risk Factors in People 30-60 Years Old with Moderate Hyperlipidaemia: A Randomized Clinical Trial. International journal of preventive medicine7, 1-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27563431/
  • Departamento de Agricultura de los Estados Unidos. (2020, 30 de octubre). Lemon, raw. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102594/nutrients
  • Evans, J. A., Mendonca, P., & Soliman, K. F. A. (2022). Neuroprotective Effects and Therapeutic Potential of the Citrus Flavonoid Hesperetin in Neurodegenerative Diseases. Nutrients14(11), 1-25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9183194/
  • Fukuchi, Y., Hiramitsu, M., Okada, M., Hayashi, S., Nabeno, Y., Osawa, T., & Naito, M. (2008). Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in beta-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue. Journal of clinical biochemistry and nutrition43(3), 201–209. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2581754/
  • Freitas, D., Boué, F., Benallaoua, M., Airinei, G., Benamouzig, R., & Le Feunteun, S. (2021). Lemon juice, but not tea, reduces the glycemic response to bread in healthy volunteers: a randomized crossover trial. European journal of nutrition60(1), 113–122. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32201919/
  • Galati, E. M., Cavallaro, A., Ainis, T., Tripodo, M. M., Bonaccorsi, I., Contartese, G., Taviano, M. F., & Fimiani, V. (2005). Anti-inflammatory effect of lemon mucilage: in vivo and in vitro studies. Immunopharmacology and immunotoxicology27(4), 661–670. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16435583/
  • Kato, Y., Domoto, T., Hiramitsu, M., Katagiri, T., Sato, K., Miyake, Y., Aoi, S., Ishihara, K., Ikeda, H., Umei, N., Takigawa, A., & Harada, T. (2014). Effect on blood pressure of daily lemon ingestion and walking. Journal of nutrition and metabolism2014, 1-6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003767/
  • Kim, M. J., Hwang, J. H., Ko, H. J., Na, H. B., & Kim, J. H. (2015). Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition research35(5), 409–420. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25912765/
  • Komiya, M., Takeuchi, T., & Harada, E. (2006). Lemon oil vapor causes an anti-stress effect via modulating the 5-HT and DA activities in mice. Behavioural brain research172(2), 240–249. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16780969/
  • Klimek-Szczykutowicz, M., Szopa, A., & Ekiert, H. (2020). Citrus limon (Lemon) Phenomenon-A Review of the Chemistry, Pharmacological Properties, Applications in the Modern Pharmaceutical, Food, and Cosmetics Industries, and Biotechnological Studies. Plants (Basel, Switzerland), 9(1), 119. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020168/
  • Nuzzo, D., Picone, P., Giardina, C., Scordino, M., Mudò, G., Pagliaro, M., Scurria, A., Meneguzzo, F., Ilharco, L. M., Fidalgo, A., Alduina, R., Presentato, A., Ciriminna, R., & Di Liberto, V. (2021). New Neuroprotective Effect of Lemon IntegroPectin on Neuronal Cellular Model. Antioxidants (Basel, Switzerland)10(5), 1-18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8145755/
  • Oussama, A., Touhami, M., & Mbarki, M. (2005). In vitro and in vivo study of effect of lemon juice on urinary lithogenesis. Archivos Españoles de Urología58(10), 1-087.https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06142005001000019&lng=es&nrm=iso&tlng=en
  • Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. (s. f.). Citrus. Consultado el 26 de abril de 2023. https://www.fao.org/markets-and-trade/commodities/citrus/en/
  • Presentato, A., Scurria, A., Albanese, L., Lino, C., Sciortino, M., Pagliaro, M., Zabini, F., Meneguzzo, F., Alduina, R., Nuzzo, D., & Ciriminna, R. (2020). Superior Antibacterial Activity of Integral Lemon Pectin Extracted via Hydrodynamic Cavitation. ChemistryOpen9(5), 628–630. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7254935/
  • Prezioso, D., Strazzullo, P., Lotti, T., Bianchi, G., Borghi, L., Caione, P., Carini, M., Caudarella, R., Ferraro, M., Gambaro, G., Gelosa, M., Guttilla, A., Illiano, E., Martino, M., Meschi, T., Messa, P., Miano, R., Napodano, G., Nouvenne, A., Rendina, D., … CLU Working Group (2015). Dietary treatment of urinary risk factors for renal stone formation. A review of CLU Working Group. Archivio italiano di urologia, andrologia : organo ufficiale [di] Societa italiana di ecografia urologica e nefrologica87(2), 105–120. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26150027/
  • Raimondo, S., Urzì, O., Meraviglia, S., Di Simone, M., Corsale, A. M., Rabienezhad Ganji, N., Palumbo Piccionello, A., Polito, G., Lo Presti, E., Dieli, F., Conigliaro, A., & Alessandro, R. (2022). Anti-inflammatory properties of lemon-derived extracellular vesicles are achieved through the inhibition of ERK/NF-κB signalling pathways. Journal of cellular and molecular medicine26(15), 4195–4209. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35789531/
  • Ruggenenti, P., Caruso, M. R., Cortinovis, M., Perna, A., Peracchi, T., Giuliano, G. A., Rota, S., Brambilla, P., Invernici, G., Villa, D., Diadei, O., Trillini, M., Natali, G., & Remuzzi, G. (2021). Fresh lemon juice supplementation for the prevention of recurrent stones in calcium oxalate nephrolithiasis: A pragmatic, prospective, randomised, open, blinded endpoint (PROBE) trial. EClinicalMedicine43, 1-12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8683665/
  • Sadjjadi, S. M., Rostami, J., & Azadbakht, M. (2006). Giardiacidal activity of lemon juice, vinifer and vinegar on Giardia intestinalis cysts. The Southeast Asian journal of tropical medicine and public health37 Suppl 3, 24–27. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17547046/
  • Singh, N., Yarla, N. S., Siddiqi, N. J., de Lourdes Pereira, M., & Sharma, B. (2021). Features, Pharmacological Chemistry, Molecular Mechanism and Health Benefits of Lemon. Medicinal chemistry (Shariqah (United Arab Emirates))17(3), 187–202. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32901586/
  • Shija, K. M., Nondo, R. S. O., Mloka, D., Sangeda, R. Z., & Bwire, G. M. (2020). Effects of lemon decoction on malaria parasite clearance and selected hematological parameters in Plasmodium berghei ANKA infected mice. BMC complementary medicine and therapies20(1), 1-12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7076818/
  • Tomotake, H., Koga, T., Yamato, M., Kassu, A., & Ota, F. (2006). Antibacterial activity of citrus fruit juices against Vibrio species. Journal of nutritional science and vitaminology52(2), 157–160. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16802698/
  • Viana, M. D. M., Silva Neto, G. J. D., Lima, A. A. D., Leite, A. B., Souza, I. T., Santana, A. E. G., … & Moreira, M. S. A. (2020). Citrus limon (L.) Burm f. Essential oil has anxiolytic and sedative properties by modulating GABAA-receptors. Brazilian Archives of Biology and Technology63. https://www.scielo.br/j/babt/a/nRk58V8pvShh34bv5VRrqPt/?lang=en&format=html
  • Wang, X., Li, D., Liu, F., Cui, Y., & Li, X. (2020). Dietary citrus and/or its extracts intake contributed to weight control: Evidence from a systematic review and meta-analysis of 13 randomized clinical trials. Phytotherapy research34(8), 2006–2022. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32182635/
  • Yamada, T., Hayasaka, S., Shibata, Y., Ojima, T., Saegusa, T., Gotoh, T., Ishikawa, S., Nakamura, Y., Kayaba, K., & Jichi Medical School Cohort Study Group (2011). Frequency of citrus fruit intake is associated with the incidence of cardiovascular disease: the Jichi Medical School cohort study. Journal of epidemiology21(3), 169–175. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21389640/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.