10 ползи за здравето на патладжаните

Патладжаните са много полезни за здравето. Те съдържат малко количество калории, което ги прави идеалната храна, ако сте решили да отслабвате. Освен това подобряват кръвообращението и са перфектната антиоксидантна храна.
10 ползи за здравето на патладжаните
Eliana Delgado Villanueva

Прегледано и одобрено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Ползите на патладжаните за здравето са безбройни.

Благодарение на високото си съдържание на вода те съдържат много малко калории. Това ги прави идеалният зеленчук в режима ви за отслабване. Освен това подобряват кръвообращението и са отличен антиоксидант.

В днешната статия ще ви разкажем за някои от най-важните факти за патладжаните, както и за причините да ги включите в менюто си.

Невероятните качества на патладжаните

1. Грижат се за здравето на сърдечно-съдовата система

Тъй като този зеленчук е богат на калий, той спомага стабилизирането на сърдечния ритъм.

Патладжаните съдържат флавоноиди, които намаляват нивото на лошия холестерол и стимулират повишаването на добрия холестерол.

Това качество на патладжаните е изключително важно за намаляване риска от появата на сърдечни заболявания.

2. Борят се срещу свободните радикали

патладжаните са полезни в борбата срещу свободните радикали

Тъй като са отличен антиоксидант патладжаните са истинско богатство в борбата срещу свободните радикали.

Те защитават клетките като забавят процеса на стареене.

Освен това действат като пречистващо средство спомагащо прочистването на голямо количество токсини.

3. Подобряват функционирането на мозъка

Фитохранителните съставки в патладжаните са полезни за действието на нервната система и здравето на мозъка.

Пречистват мозъка ви от токсините и подобряват кръвообращението в този орган, като така стимулират паметта и способността за анализиране.

4. Спомагат отслабването

патладжаните ускоряват отслабването

Патладжаните съдържат много разтворими фибри, балансиращи действието на храносмилателната система.

Съдържат малко калории и както вече споменахме – много вода, което удължава усещането за ситост.

5. Предпазват от анемия

Една от основните причини за появата на анемия е недостигът на желязо в кръвта. Желязото в патладжаните е повече от достатъчно, за да избегнете появата от анемия.

Желязото играе важна роля в образуването на червените кръвни телца, което спомага усвояването на протеините.

6. Подобряват зрението

Патладжаните съдържат антоцианин (разтворима съставка подобряваща действието на централната нервна система), поддържащ зрението и предотвратяващ образуването на катаракта.

7. Грижат се за здравето на костите

Патладжаните съдържат феноли, укрепващи костите и понижаващи риска от появата на остеопороза.

Както вече споменахме те са богати на желязо и калций, два елемента, които стоят в основата на здравите кости.

8. Поддържат здравето на косата

патладжаните се грижат за здравето на косата

Благодарение на съдържанието си на витамин B3 патладжаните стимулират растежа на косата.

Освен това в тях откриваме и витамин А. Той повишава образуването на себум, хидратиращ косата и предотвратяващ появата на косопад.

9. Борят се срещу задържането на течности

Задържането на течности се появява в резултат на действието на редица фактори, като менструацията, менопаузата, бременността, сърдечни и бъбречни заболявания.

Добре е да пиете вода от патладжани. Тя е чудесно диуретично средство и спомага на организма да изхвърли задържаните течности.

Задържането на течности може да е причината да напълнеете или да се чувствате подути. Ако се опитвате да отслабнете е добре да добавите водата от патладжани в ежедневното си меню.

Препоръчваме ви да прочетете и: Избягвайте тези храни, ако задържате течности

10. Лекуват изгарянията

Ако сте изгорили кожата си можете да използвате като лекарство пюре от патладжани.

То има лечебно и успокояващо действие, облекчаващи болката и омекотяващи кожата.

Ежедневната консумация на патладжани е полезна за здравето

Както разбрахте тези зеленчуци съдържат разнообразни хранителни вещества грижещи се за здравето на тялото ви. За да се възползвате максимално от действието им ето един от най-лесните и практични начини за приготвяне на патладжаните:

Съставки

  • Един средно голям патладжан (160 г)
  • 1 литър вода
  • Един лимон (100 г)

Приготвяне

  • Измийте патладжана и го нарежете.
  • Изцедете лимоновия сок.
  • Кипнете водата и добавете нарязания патладжан.
  • Оставете зеленчука да поври 25 минути докато омекне.
  • Дръпнете съда от котлона и го оставете да изстине за час.
  • Прецедете течността и я съхранявайте в съд от тъмно стъкло.
  • Добавете лимоновия сок и разбъркайте течността.
  • Тази вода от патладжани е чудесна напитка, на която да се наслаждавате през деня.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Aguilera-Otíz M, del Carmen Reza-Vargas M, Chew-Madinaveita RG, Meza-Velázquez JA. Propiedades funcionales de las antocianinas. Biotecnia 2011; 13 (2): 16-22.
  • García E, Hernández E, De Paula CD, Tatis HA. Caracterización bromatologíca de la berenjena (Solanum melongenaL.) en el Departamento de Córdoba. Temas Agrarios 2003; 8 (1): 27-32.
  • Rodríguez G. Ácido fólico y vitamina B12 en la nutrición humana. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición 1998; 12 (2): 107-119.
  • Das S, Raychaudhuri U, Falchi M, Bertelli A, Braga PC, Das DK. Cardioprotective properties of raw and cooked eggplant (Solanum melongena L). Food Funct. 2011 Jul;2(7):395-9. doi: 10.1039/c1fo10048c. Epub 2011 Jun 10. PMID: 21894326.
  • Sukprasansap M, Sridonpai P, Phiboonchaiyanan PP. Eggplant fruits protect against DNA damage and mutations. Mutat Res. 2019 Jan;813:39-45. doi: 10.1016/j.mrfmmm.2018.12.004. Epub 2018 Dec 21. PMID: 30594791.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.