7 неща, които трябва да знаете за закуската

Знаете ли, че закуската трябва да бъде като останалите хранения - с разнообразие на различни хранителни групи? Опитайте да включите протеини, фибри и витамини.
7 неща, които трябва да знаете за закуската
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Закуската е едно от трите основни хранения на деня и макар повечето хора да я пренебрегват, тя е съществен елемент за продуктивното и щастливо начало на деня.

Закусването всеки ден наваксва енергията, която тялото губи през нощта, давайки му хранителните вещества, от които се нуждае, за да функционира както трябва.

Нещо повече, доказано е, че е решаващ фактор в заработването на метаболизма и подобряването на физическата и интелектуалната производителност.

Въпреки това, хората тръгват от домовете си с празни стомаси или закусват, но неподходящи за сутринта храни.

Ето затова е съществено да се знае какво върши закуската за вас, как да направите добра закуска и защо е важно да се превърне това в ежедневен навик.

Тук ще споделим 7 интересни факта за закуската.

1. Предотвратява затлъстяването

Какво трябва да знаете за закуската

Хората, които имат навика да се хранят със солидна закуска, са склонни към по-малко апетит през останалата част от деня.

Същевременно съществува по-голям риск от наднормено тегло и затлъстяване, когато закуската е минимална или изобщо липсва такава.

Това е така, защото хранителните вещества, съдържащи се в закуската са от съществено значение за запазване активността на метаболизма, което е определящ фактор в изгарянето на калории.

Също така закусването предотвратява допълнителните междинни хранения, които водят до консумация на прекалено много калории, мазнини и въглехидрати.

2. Трябва да е разнообразна

И въпреки, че не е необходимо ежедневно да планирате в детайли храненията си, диетолозите съветват да се избягва еднообразното хранене.

Хората обикновено разнообразяват обедите и вечерите, но закусват с едни и същи неща всеки ден.

Проблемът е, че това намалява хранителната им стойност и понякога е причината хората да я пропускат.

В идеалния случай трябва да включвате различни източници на:

  • Протеини
  • Фибри
  • Антиоксиданти
  • Витамини и минерали
  • Омега 3 мастни киселини

3. Отделете поне 20 минути за закуската

Отделете поне 20 минути за закуската

Храненето набързо може да повлияе отрицателно на закуската ви, както и на всяко друго хранене.

Пиенето на кафе и похапването на тестени изделия, докато бързате на излизане за работа не се счита за закуска.

Целта е подбирането на пълноценна питателна порция и отделянето на 20 до 30 минути за изяждането й.

Бързането не само довежда често до лош подбор на храна, но може и да причини храносмилателни проблеми.

4. Не е проблем да разпределите закуската на 2 части

Счита се, че висококачествената закуска се равнява на 25% от дневния прием на калории.

Това обаче не означава, че трябва да я приемате цялата наведнъж.

Може да я разпределите на две по-малки хранения, например едното вкъщи, а другото – на работа няколко часа след това.

Това означава, че първото ядене трябва да е по-обилно, а второто не трябва да надвишава 10% от дневния прием на калории.

5. Помага при стрес

Недостатъчните хранителни вещества в закуска е причина за стрес

Много хора не го осъзнават, но да бъдеш под стрес или в лошо настроение през деня може да се дължи на бедна откъм хранителни вещества закуска.

Прекалено дългото време без храна намалява нивата на глюкозата, основния източник на гориво за тялото ви.

Това означава, че не само ще спадне физическата ви енергия, но и ще доведе до раздразнителност, проблеми с концентрацията и емоционални проблеми.

Тялото ви ще търси други източници на енергия и когато ги намери, ще възникнат серия от симптоми, които могат да повлияят на качеството ви на живот.

Препоръчваме да прочетете също: Как да направим закуската по-здравословна

6. Това трябва да е първото нещо, което правите сутрин

Късното закусване може да доведе до гастрит и други храносмилателни проблеми.

Колкото повече се отлага закуската след събуждането, толкова повече нараства апетитът и стомашните киселини, които тялото произвежда.

Затова най-добре е закуската да бъде до час след ставане от сън.

Ако имате проблем с ранното хранене, приучете тялото си към него постепенно.

7. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Закуската намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

При различни случаи е доказано, че балансираната питателна закуска намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Пренебрегването й често води до проблеми с кръвната захар, кръвното налягане и нивата на холестерол.

В заключение, важно е да захвърлите оправданията за ежедневната липса на обилна закуска.

Тя е незаменима храна за тялото ви и за най-важните му функции.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gibney, M. J., Barr, S. I., Bellisle, F., Drewnowski, A., Fagt, S., Livingstone, B., … Hopkins, S. (2018). Breakfast in Human Nutrition: The International Breakfast Research Initiative. Nutrients, 10(5). https://doi.org/10.3390/nu10050559
    Ferrer-Cascales, R., Sánchez-SanSegundo, M., Ruiz-Robledillo, N., Albaladejo-Blázquez, N., Laguna-Pérez, A., & Zaragoza-Martí, A. (2018). Eat or Skip Breakfast? The Important Role of Breakfast Quality for Health-Related Quality of Life, Stress and Depression in Spanish Adolescents. International Journal of Environmental Research and Public Health, 15(8). https://doi.org/10.3390/ijerph15081781
    Betts, J. A., Richardson, J. D., Chowdhury, E. A., Holman, G. D., Tsintzas, K., & Thompson, D. (2014). The causal role of breakfast in energy balance and health: a randomized controlled trial in lean adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 100(2), 539–547. Retrieved from http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.114.083402


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.