7 храни, които засищат глада, без да дебелеем
За много хора чувството на глад е истинско проклятие. Липсата на усещане за ситост ги провокира да се хранят отново и отново, а крайната цел изглежда все така далечна. Всъщност съществуват храни, които могат наистина да засищат глада, без да се налага да приемаме огромни количества от тях.
Причините за този глад могат да бъдат много: напредване на възрастта, нарушен метаболизъм, забързано ежедневие и работа под стрес… Отнема време, докато човек обърне сериозно внимание на този проблем.
Неоспорим факт е, че една добре балансирана диета е много по-ефикасна за човешкото тялото от диетите, базирани на основата на мазнини и захари. Добре е акцентът в менюто на един хранителен режим да падне върху продуктите, които засищат глада. Те са основното оръжие в борбата с глада и натрупаните излишни килограми по талията и дупето.
Плодове и зеленчуци
Ако не ви се ядат цели плодове, можете да си приготвите от тях шейкове, или т. нар. „смутита“. За целта смесете няколко парченца от избрания плод и ги блендирайте с малко вода. Ако продуктът, който сте избрали, не е достатъчно сладък, е позволено да добавите и подсладител, например стевия. Сокът от зеленчуци е друг избор, на който можете да се спрете, но трябва да знаете, че той не е така засищащ. Причината се крие в липсата на фибри, които при плодовете присъстват в изобилие.
Здравословна възможност за шейк, приготвен от зеленчуци, е гаспачото. Този сок е комбинация от домат, чушка, краставица и др. Положителното при приема му е, че не е натоварващ за организма и може да се изпие на един дъх.
Пълнозърнести храни
Повечето зърнени храни, които консумираме в ежедневието, са лишени от типичните за тях фибри. Това се дължи на преработката на продуктите от производителя. Отдайте предпочитание на ориза, пълнозърнестия хляб и други пълнозърнести храни, тъй като те са богати на фибри и засищат глада.
Агар-агар
Агар-агар е чист, растителен и желиращ агент. Използва се за супи, плодови жeлета, плодови кремове и кремове за торти. Той представлява екстракт от червени морски водорасли, а употребата му спомага за стягането на храните. Веднъж щом достигне стомаха и се смеси със стомашните сокове, той повишава обема си и създава усещане за ситост. Свойството на агар-агар да прочиства човешкото тяло, като извежда токсините и подобрява стомашните функции, го прави още по-ценен елемент от здравословното меню.
Бобовите растения засищат глада
Ако в древността, бобовите растения са били консумирани масово, то в наши дни може да се каже, че те са почти забравени. Това е истинска загуба за менюто на съвременния човек, тъй като този вид храни са изключително богати на протеини. Това позволява да бъдат сервирани под формата на основно ястие, гарнирано с порция зеленчуци или зърнена храна. За разлика от животинските протеини, тези на бобовите растения са богати на фибри. Колкото по-редовно ги консумирате, толкова по-вкусни ще ви се струват и ще се уверите, че действително засищат глада.
Ако страдате от лошо храносмилане, гответе бобовите растения с малко кимион, къри и копър. Не ги смесвайте с други храни. Можете да ги консумирате и под формата на пюре.
Едно древно средство
Като възможност за силно засищащо ястие, приготвено в домашни условия, можете да използвате комбинацията от еднакво количество смлени и смесени ленено семе, пшеничен зародиш и псилиум (медицинско растение, което се използва като естествен лаксатив). Вземете 1 или 2 лъжици от приготвения микс и ги сложете в чаша вода. Поемайте от течността 10 или 15 минути преди всяко хранене. Със сигурност ще забележете, че апетитът ви намалява.
Вода
Жаждата често бива бъркана с глад. В наши дни често изпитваме „емоционален глад“ или просто потребност да сложим нещо в устата си. За тези моменти няма по-вълшебно решение от 1 или 2 чаши вода. Всъщност всеки път, щом усетите глад, първо изпийте чаша вода. Ако след 5 минути все още чувствате глад, значи наистина е време да похапнете.
Съветваме ви да заложите на топла вода и да избягвате пиенето на много студена вода. Във втория случай можете да навредите на храносмилателната си система, като я охладите. Понижаването на температурата въздейства неблагоприятно върху храносмилането.
Дъвчете добре храната
Не можем да избегнем и темата за дъвченето на храната. То е основен елемент в борбата с глада, който обикновено продължава около 20 минути, след като сте започнали да се храните. Ако дъвчете достатъчно дълго и внимателно обяда или вечерята си, ще заситите апетита си по-добре. Това ще бъде резултат от добре сдъвканата храна, което, от своя страна, ще ограничи количеството ѝ в организма. Това ще позволи на стомаха да работи оптимално и ще сведе приема на калории до минимум.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- American Heart Association News. (2019). Popcorn as a snack: healthy hit or dietary horror? https://www.heart.org/en/news/2019/06/18/popcorn-as-a-snack-healthy-hit-or-dietary-horror-show
- Flood, J. E., Rolls, B. J. (2007). Soup preloads in a variety of forms reduce meal energy intake. Appetite. 49 (3): 626 – 634. https://www.cochranelibrary.com/es/central/doi/10.1002/central/CN-00627376/full
- Godwin, N., Roberts, T., Hooshmand, S., Kern, M., & Young Hong, M. (2019). Mixed nuts may promote satiety while maintaining stable blood glucose and insulin in healthy, obese and overweight adults in a two-arm randomized controlled trial. Journal of Medicinal Food. 22 (4): 427-432. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30897012/
- Keogh, J. B., Clifton, P. M. (2020). Energy intake and satiety responses of eggs for breakfast in overweight and obese adults. A crossover study. International Journal of Environmental Research and Public Health. 17 (15): 5583. https://www.mdpi.com/1660-4601/17/15/5583
- Marsset-Baglieri, A., Fromentin G., Nau, F., Airinei, G., Piedcoq, J., Rémond, D., Barbillon, P., Benamouzig, R., Tomé, D., & Gaudichon, C. (2015). The satiating effects of eggs or cottage cheese are similar in healthy subjects despite the differences in postprandial kinetics. Appetite. 90: 136-43. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25772196/
- Nurshabani Salleh, S., Adli Hamizi Fairus, A., Nizam Zahary, M., Bhaskar Raj, N., & Maleyki Mhd Jalil, A. (2019). Unravelling the effects of soluble dietary fiber supplementation on energy intake and perceived satiety in healthy adults: evidence from systematic review and meta-analysis of randomised-controlled trials. Foods. 8 (1): 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6352252/
- Roe, L. S., Meengs, J. S., Rolls, B. J. (2012). Salad and satiety: the effect of timing of salad consumption on meal energy intake. Appetite. 58 (1): 242-248. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3264798/
- Stelmach-Mardas, M., Rodacki, T., Dobrowolska-Iwanek, J., Bzozowska, A., Walkowiak, J., Wojtanowska-Krosniak, A., Zagrodzki, P., Bechthold, A., Mardas, M., & Boeing, H. (2016). Link between food energy density and body weight changes in obese adults. Nutrients. 8 (4): 229. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848697/
- Streed, J., (1 de abril de 2014). Perder peso: sentirse lleno con menos calorías. Mayo Clinic. https://newsnetwork.mayoclinic.org/es/2014/04/01/perder-peso-sentirse-lleno-con-menos-calorias/
- Tremblay, A., Doyon, C., & Sanchez, M. (2015). Impact of yogurt on appetite control, energy balance and body composition. Nutrition Reviews. 73 (Suppl 1): 23-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26175486/
- Zhang, Z., Venn, B. J., Monro, J., & Mishra, S. (2018). Subjective satiety following meals incorporating rice, pasta and potato. Nutrients. 10 (11): 1739. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267283/