5 смутита за контролиране нивата на кръвната захар

Може да помогнете на панкреаса, който е отговорен за процеса с тези напитки
5 смутита за контролиране нивата на кръвната захар

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Повишаването на нивата на кръвната захар е една от реакциите на организма, при когато не произвеждате достатъчно инсулин. Това може да се случи и когато имате инсулинова резистентност.

Панкреасът е органът, който отговаря за освобождаването на този хормон. Макар да го прави естествено, понякога се нуждае от външна помощ, за да противодейства на някои от проблемите, които има при функциониране.

Това може да се случи поради генетични проблеми. Въпреки това, причината може да са и лоши хранителни навици, затлъстяване и застоял начин на живот.

Проблемът е, че много хора пренебрегват ефектите от диабета в тялото си. В края на краищата, той обикновено няма явни симптоми в началните етапи.

Най-лошият проблем е, че с течение на времето може да се отрази на други системи в тялото. Това може да доведе до сърдечно-съдови, когнитивни и дори бъбречни проблеми.

За щастие това е състояние, което може да се лекува естествено. Можете да го управлявате, ако приемете здравословни навици и консумирате храни, които ви помагат.

В тази статия искаме да споделим 5 домашни напитки, които са от голяма помощ за борба с този проблем.

Опитайте ги!

1. Смути от портокал, боровинка и джинджифил

боровинките допринасят за стабилизирането на нивата на кръвната захар

Това вкусно смути е източник на антиоксидантни съединения. Те допринасят за стабилизирането на нивата на кръвната захар.

Техните основни хранителни вещества оптимизират функцията на панкреаса. Те също така помагат на тялото да използва инсулина правилно.

Съставки

  • Сока от 2 портокала
  • 1/2 чаша боровинки
  • 1 супена лъжица настърган джинджифил
  • 1/2 чаша соево мляко

Приготовление

  • Изцедете двата портокала. След това ги смесете в блендера с боровинките, джинджифила и соевото мляко.
  • Смесете го докато стане гладка смес. Не трябва да има никакви бучки.
  • Пийте преди закуска и в средата на следобеда.

2. Смути от папая и ягоди за контрол на нивата на кръвната захар

Ензимите в това вкусно смути са голяма помощ за ускоряване на метаболизма. Плюс това, функциите, които извършва в панкреаса, помагат за контролиране на кръвната захар.

Неговите витамини и минерали подобряват процесите, които регулират нивата на кръвната захар. В същото време, напитката насърчава премахването на токсините.

Съставки

  • 3 парчета папая
  • 6 зрели ягоди
  • 5 супени лъжици натурално кисело мляко
  • 1/2 чаша вода

Приготовление

  • Добавете всички съставки към блендера. След това ги смесете за няколко минути, докато получите хомогенна смес.
  • Пийте смутито сутрин или като част от закуската.
  • Приемайте 3 пъти седмично.

3. Зелена напитка от спанак и краставица

фибрите в спанака са голяма помощ за намаляване на нивата на кръвната захар

Антиоксидантите и фибрите в тази зелена напитка са голяма помощ за намаляване на нивата на кръвната захар. Тя помага и при проблеми като холестерола и хипертонията.

Пиенето насърчава отстраняването на токсините. Напитката също така намалява възпалението.

Съставки

  • 6 листа спанак
  • 1/2 краставица
  • 1 зелена ябълка
  • 1 чаша вода

Приготовление

  • Измийте всички съставки. След това ги нарежете на малки парченца, за да ги направите по-лесни за смесване.
  • Когато са готови, ги поставете в блендера и не забравяйте да добавите вода.
  • Смесвайте, докато получите гладка смес. Пийте сутрин.
  • Приготвяйте това смути 2 до 3 пъти седмично.

4. Смути от домати, магданоз и зехтин

Тази напитка е пълна с антиоксиданти, фибри и есенциални мастни киселини. Това я прави голяма помощ при контролиране на кръвната захар.

Консумирането й редовно също така намалява риска от диабет и помага при проблеми с кръвообращението.

Съставки

  • 3 домата
  • 3 стръка магданоз
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 зелена ябълка
  • 1/2 чаша вода

Приготовление

  • Измийте и нарежете всички съставки. След това ги поставете в блендера.
  • Смесете добре.
  • Сервирайте веднага и пийте колкото е възможно по-скоро.
  • Пийте това за закуска 3 пъти седмично.

5. Смути от киви, ябълка и спанак

антиоксидантите в кивито помагат за контролиране нивата на кръвната захар

Това смути комбинира съставки, които са богати на фибри, антиоксиданти и есенциални витамини. Те помагат за контролиране нивата на кръвната захар.

Приемът им помага да се подобри храносмилането и успокои възпалението. Това също така активира метаболитните функции за предотвратяване на диабета.

Съставки

  • 4 узрели кивита
  • 2 зелени ябълки
  • 6 листа спанак
  • 3 чаши вода

Приготовление

  • Обелете кивитата и измийте ябълките и спанака. След това добавете всички съставки в блендера и ги смесете добре.
  • Уверете се, че сте получили гладка консистенция и сервирайте.
  • Пийте тази напитка 3 пъти на ден.
  • Приготвяйте 2 или 3 пъти седмично.

Имали ли сте проблеми с контрола на нивото на кръвната захар? Ако е така, пригответе у дома една от тези напитки. Добавете ги към редовната си диета като превантивно лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • American Diabetes Association. (s.f.). What superstar foods are good for diabetes? Consultado el 19 de enero de 2024. https://diabetes.org/food-nutrition/food-and-blood-sugar/diabetes-superstar-foods
  • Brouns, F. (2018). Is Consumption of 100% Orange Juice a Risk Factor for Overweight and Diabetes? Preprints, 2018090453. https://www.preprints.org/manuscript/201809.0453/v1
  • Gazwi, H.S., Hassan, M.S., Ismail, H.A., El-Naem, G. F. A., & Tony, S. K. (2023). The Hypoglycemic and Hypolipidemic Effects of Polyphenol-Rich Strawberry Juice on Diabetic Rats. Plant Foods for Human Nutrition, 78(3), 512-519. https://link.springer.com/article/10.1007/s11130-023-01079-1
  • Huang, F. Y., Deng, T., Meng, L. X., & Ma, X. L. (2019). Dietary ginger as a traditional therapy for blood sugar control in patients with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis. Medicine (Baltimore), 98(13), e15054. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6455977/
  • Ismawanti, Z., Suparyatmo, J. B., & Wiboworini, B. (2019). The Effects of Papaya Fruit as Anti Diabetes: A Review. International Journal of Nutrition Sciences, 4(2), 65-70. https://ijns.sums.ac.ir/article_45312.html
  • Lotfi, M., Behpoor, N., Rahimi, M., & Jafari, A. (2023). Separate and Combined Effects of Resistance Training and Cucumber (Cucumis sativus) Juice Consumption on the Diabetic Indicators and Lipid Profile in Women with Type 2 Diabetes. Journal Of Kermanshah University Of Medical Sciences, 27(2), e137856. https://brieflands.com/articles/jkums-137856
  • Novotny, J. A., Baer, D. J., Khoo, C., Gebauer, S. K., & Charron, C. S. (2015). Cranberry juice consumption lowers markers of cardiometabolic risk, including blood pressure and circulating C-reactive protein, triglyceride, and glucose concentrations in adults. The Journal of Nutrition, 145(6), 1185-1193. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316622087430
  • Olvera-Sandoval, C., Fabela-Illescas, H. E., Fernández-Martínez, E., Ortiz-Rodríguez, M. A., Cariño-Cortés, R., Ariza-Ortega, J. A., Hernández-González, J. C., Olivo, D., Valadez-Vega, C., Belefant-Miller, H., & Betanzos-Cabrera, G. (2022). Potential Mechanisms of the Improvement of Glucose Homeostasis in Type 2 Diabetes by Pomegranate Juice. Antioxidants, 11(3), 553. https://www.mdpi.com/2076-3921/11/3/553
  • Scheffers, F. R., Wijga, A. H., Verschuren, W. M. M., van der Schouw, Y. T., Sluijs, I., Smit, H. A., & Boer, J. M. A. (2020). Pure Fruit Juice and Fruit Consumption Are Not Associated with Incidence of Type 2 Diabetes after Adjustment for Overall Dietary Quality in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Netherlands (EPIC-NL) Study. The Journal of Nutrition, 150(6), 1470-1477. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7269751/
  • Shidfar, F., Rajab, A., Rahideh, T., Khandouzi, N., Hosseini, S., & Shidfar, S. (2015). The effect of ginger (Zingiber officinale) on glycemic markers in patients with type 2 diabetes. Journal of Complementary and Integrative Medicine, 12(2), 165-170. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25719344/
  • Vallée Marcotte, B., Verheyde, M., Pomerleau, S., Doyen, A., & Couillard, C. (2022). Health Benefits of Apple Juice Consumption: A Review of Interventional Trials on Humans. Nutrients, 14(4), 821. https://www.mdpi.com/2072-6643/14/4/821
  • Visvanathan, R., & Williamson, G. (2021). Effect of citrus fruit and juice consumption on risk of developing type 2 diabetes: Evidence on polyphenols from epidemiological and intervention studies. Trends in Food Science and Technology, 115, 133-146. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S092422442100412X
  • López-Romero, P., Pichardo-Ontiveros, E., Avila-Nava, A., Vázquez-Manjarrez, N., Tovar, A. R., Pedraza-Chaverri, J., & Torres, N. (2014). The effect of Nopal (Opuntia ficus Indica) on postprandial blood glucose, incretins, and antioxidant activity in Mexican patients with type 2 diabetes after consumption of two different composition breakfasts. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics114(11), 1811–1818. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212267214010211
  • Cressey, R., Kumsaiyai, W., & Mangklabruks, A. (2014). Daily consumption of banana marginally improves blood glucose and lipid profile in hypercholesterolemic subjects and increases serum adiponectin in type 2 diabetic patients. Indian journal of experimental biology52(12), 1173–1181. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25651610/
  • Richardson, D. P., Ansell, J., & Drummond, L. N. (2018). The nutritional and health attributes of kiwifruit: a review. European Journal of Nutrition57(8), 2659–2676. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-018-1627-z
  • Saleem A. (2018). Tomato (Solanum lycopersicum L.) and type 2 diabetes, International Journal of Food Properties, 21:1, 99-105. https://www.tandfonline.com/action/showCitFormats?doi=10.1080%2F10942912.2018.1439959

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.