5 рецепти с цвекло с грижа за здравето

Знаете ли, че има много рецепти с цвекло, които можете да използвате, за да се погрижите за здравето си? Този зеленчук не се използва единствено за приготвянето на салати и супи – лесно може да стане част от редица ястия.
5 рецепти с цвекло с грижа за здравето
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Прегледано и одобрено от диетолог Renata Sylwia Kosierb Fernández.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Цвеклото принадлежи към семейство Лободови, към което спадат около 1400 растителни вида. Повечето от тях са тревисти и са типични за крайбрежните, топли райони. Цвеклото води началото си от Европа. Има много рецепти с цвекло, с които можете да се погрижите за здравето си.

Наричано и червено цвекло, това растение образува дълбок, голям корен. Той може да бъде консумиран в сурово състояние или да бъде сготвен, въпреки че качествата му се запазват максимално, когато не е обработен. Когато го готвите, най-добре е да оставите цвеклото необелено и след това да махнете коричката. Това е перфектният зеленчук за приготвянето на салати и сокове.

Цветът на цвеклото варира от червен до лилав. Листата му също са ядливи и имат вкус сходен с този на спанака.

Наситеният пигмент в цвеклото обикновено се използва за оцветяване на други храни като сладолед, смутита, супи и дори някои алкохолни напитки. Червеният му цвят е привлекателен и засилва апетита.

Ползи на цвеклото

  • Цвеклото съдържа съставки, образуващи азотен оксид в стомаха, понижаващ високото кръвно налягане.
  • Освен това в състава му откриваме голяма количество фолат и фолиева киселина, предпазващи плода от вродени дефекти, както и от сърдечни заболявания.
  • Цвеклото е богато и на фибри – разтворими и неразтворими.
  • Този зеленчук е беден на калории, тъй като съдържа основно вода и въглехидрати.
  • Действа като натурално разхлабващо средство и спомага борбата със запека.
  • Цвеклото се счита за диуретик, благодарение на високото си количество калий.
  • И не на последно място съдържанието му на натрий е ниско, което спомага изхвърлянето на задържаните течности.

Рецепти с цвекло

1.При високо кръвно налягане
рецепти с цвекло при високо кръвно

Цвеклото е богато на антиоксиданти, подобряващи кръвообращението. Едно от най-ефикасните рецепти при този проблем е следната:

Съставки

  • 3 средно големи цвекла
  • 1 чаша минерална вода (125 мл)

Приготвяне

  • Измийте добре цвеклото. Нарежете го на малки парченца и ги поставете в блендера. Добавете минералната вода и разбъркайте всичко докато получите хомогенен сок. Сервирайте веднага и се насладете на напитката.

2.При анемия

Този зеленчук е чудесен източник на витамин С, желязо и фолиева киселина. Те спомагат укрепването на имунната система.

Съставки

  • 1 средно голямо цвекло
  • Един голям домат
  • 1 морков
  • 1/2 червена пиперка (50 г)
  • 1 чаша вода (125 мл)

Приготвяне

  • Първо измийте добре всички продукти. Нарежете ги на малки парченца. Сложете всичко в блендера. Разбъркайте за минута и сервирайте.

3.Рецепти с цвекло при ринит
рецепти с цвекло при ринит

Това широко използван домашен лек с цвекло съдържа и листа от евкалипт. Полезен е за ринита, тъй като съдържа бетаин. Това хранително вещество предпазва клетките, ензимите и протеините. Освен това този лек притежава и отхрачващо действие.

Съставки

  • 1 цвекло
  • 5 листа от евкалипт (10 г)
  • 4 чаши вода (1 литър)

Приготвяне

  • Нарежете цвеклото на малки парчета. Наситнете и листата от евкалипт.
  • Кипнете водата в подходящ съд и прибавете цвеклото и листата. Оставете сместа да покъкри.
  • Дръпнете съда от огъня и покрийте главата си с кърпа, за да можете по-добре да вдишвате парите. Внимавайте да не се изгорите. Добре е да правите процедурата веднъж седмично преди лягане.

4.За пречистване от токсини

Комбинацията от антиоксиданти и голямо количество фибри спомага изхвърлянето на токсините от организма. Освен това подобрява действието на лимфната система.

Съставки

  • 1 цвекло
  • 1 стрък целина (55 г)
  • 1/2 ябълка (75 г)
  • 1 чаша вода (125 мл)

Приготвяне

  • Измийте добре всички продукти. Нарежете ябълката, целината и цвеклото на ситно. Изсипете продуктите в блендера и ги разбъркайте докато получите хомогенна смес. Пийте напитката поне 10 минути преди всяко хранене.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да изчистим организма от токсини?

5.Като сироп против кашлица
цвекло и здраве

Комбинацията между цвекло и мед е перфектният сироп против кашлица. В добавка към антибактериалните качества на меда, той действа и като отхрачващо средство. Същевременно цвеклото снабдява с кислород и пречиства кръвта.

Съставки

  • 1 цвекло
  • 2 супени лъжици мед (30 г)

Приготвяне

  • Разрежете цвеклото на две половинки. Издълбайте леко сърцевината на всяка една от тях и напълнете получените вдлъбнатини с мед. Печете цвеклото във фурна 10 минути докато омекне. Изчакайте да изстине и така го изяжте. Бързо ще забележите как кашлицата ви намалява.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Nemzer, B., Pietrzkowski, Z., Spórna, A., Stalica, P., Thresher, W., Michałowski, T., & Wybraniec, S. (2011). Betalainic and nutritional profiles of pigment-enriched red beet root (Beta vulgaris L.) dried extracts. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.12.081
  • Čanadanović-Brunet, J. M., Savatović, S. S., Ćetković, G. S., Vulić, J. J., Djilas, S. M., Markov, S. L., & Cvetković, D. D. (2011). Antioxidant and antimicrobial activities of beet root pomace extracts. Czech Journal of Food Sciences. https://doi.org/10.17221/210/2010-CJFS
  • Ninfali, P., & Angelino, D. (2013). Nutritional and functional potential of Beta vulgaris cicla and rubra. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2013.06.004

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.