5 домашно приготвени смутита за облекчаване на запека

Благодарение на съставките си, тези смутита стимулират перисталтиката на червата. Също така те ви помагат да се справите със запека, като по този начин възпрепятстват натрупването на токсини.
5 домашно приготвени смутита за облекчаване на запека

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Как да облекчите запека с домашно приготвени смутита? Запекът представлява нарушение на храносмилателния процес. Той се получава при промени във функционирането на червата, които възпрепятстват оптималното им опразване.

Констипацията е едно от най-често срещаните неразположения в наши дни, дължащо се най-вероятно на лоши хранителни навици.

Основният симптом се изразява в затруднение при изхвърлянето на отпадъците от организма. То може да бъде придружено от газове, възпаление и болки в корема.

Въпреки че не представлява сериозен проблем, е необходимо да го лекувате преди да се е влошил. По този начин ще избегнете усложненията и ще се предпазите от хронични последствия.

За щастие, невинаги се налага да прибягвате до синтетичните слабителни лекарства. Съществуват натурални съставки, които ще ви помогнат да възстановите чревното си здраве.

В тази статия ще разгледаме различни комбинации с тези съставки за приготвянето на вкусни смутита със слабително действие. Умерената консумация на тези смутита може да ви помогне да облекчите запека.

Опитайте ги!

1. Смути с алое вера и зелена ябълка

смути със зелена ябълка за облекчаване на запека

Комбинацията от алое вера и зелена ябълка е изключително полезна за третиране на запека и подуването.

Хранителните й вещества подхранват естествената ви микробна флора и възстановяват нормалния ритъм на червата. По този начин стимулирате ефективното премахване на отпадъците.

Съставки

  • 5 супени лъжици гел от алое вера
  • 1 зелена ябълка
  • Половин краставица
  • 1 чаша вода

Начин на приготвяне

  • Първо, извлечете гела от алое верата и го пасирайте в блендер заедно с ябълката и парчетата краставица.
  • Прибавете водата към останалите съставки в блендера и пасирайте докато се смесят добре.
  • Консумирайте без да прецеждате 2 пъти дневно.

2. Смути с банани и овесени ядки

Бананите и овесените ядки прибавят фибри в менюто ви. Тези съставки действат ползотворно на храносмилателните процеси, отговарящи за премахването на отпадъците.

Благодарение на свойствата си, те подобряват перисталтиката на червата и предотвратяват образуването на излишни газове.

Освен това и двете съставки предпазват стомашната лигавица и понижават риска от появата на проблеми от рода на гастрита.

Съставки

Начин на приготвяне

  • Първо, нарежете бананите и ги сложете в блендер заедно с водата и овесените ядки.
  • Пасирайте съставките добре и консумирайте скоро след приготвянето.
  • Пийте това смути на празен стомах най-малко два пъти седмично.

3. Смути с папая, ябълка и ленено семе

смути с папая за облекчаване на запека

Преди всичко папаята съдържа чудесни храносмилателни ензими. Те се комбинират с фибрите в ябълките и лененото семе, образувайки натурално слабително средство.

Тези свойства спомагат за подобряването на храносмилателно здраве и след известно време повишават нивата на физическата и умствената ви енергия.

Съставки

  • 3 резена папая
  • 1 зелена ябълка
  • 1 супена лъжица ленено семе
  • 1 чаша вода

Начин на приготвяне

  • Първо, нарежете папаята и ябълката на малки парчета.
  • След това ги сложете в блендер заедно с лененото семе и водата.
  • Пасирайте всички съставки в продължение на няколко минути до получаване на гъста хомогенна смес.
  • Консумирайте 30 минути преди закуска в продължение на една седмица.

4. Смути с ананас, банан и бадемово мляко

Това натурално смути съдържа храносмилателни ензими, фибри и есенциални мастни киселини, които ще ви помогнат да подобрите чревното си здраве.

Освен това хранителните вещества в него регулират ритъма на червата и стимулират премахването на токсините, натрупани в червата.

Съставки

Начин на приготвяне

  • Първо, нарежете резените ананас на няколко по-малки парчета и ги сложете в блендер заедно с банана и бадемовото мляко.
  • Пасирайте до получаване на кремообразна напитка и консумирайте възможно най-скоро.
  • Пийте това смути на празен стомах или по време на закуска поне 3 пъти седмично.

5. Смути с киви, спанак и портокали за облекчаване на запека

смути с киви и спанак за облекчаване на запека

Това вкусно смути съдържа в себе си мощни антиоксиданти и храносмилателни ензими, които ви помагат да възстановите чревния си баланс.

Освен това пробиотичните съединения в състава му подхранват полезните микроби в червата ви. Това води до премахване на отпадъците.

Съставки

  • 3 кивита
  • 6 спаначени листа
  • сокът от 5 портокала
  • 1/2 чаша вода

Начин на приготвяне

  • Първо, обелете и нарежете узрелите кивита на няколко парчета и ги сложете в блендер заедно със спанака.
  • След това изцедете сока от портокалите и го изсипете при останалите съставки. Пасирайте на най-високата степен до получаване на гладка смес без парченца.
  • По желание добавете водата, ако напитката е твърде гъста за вкуса ви.
  • Сервирайте без да прецеждате и пийте на празен стомах.
  • Консумирайте напитката 3 пъти седмично.

Страдате ли от запек? Опитайте тези здравословни смутита и открийте натурален и ефикасен начин да кажете “сбогом” на този проблем!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mínguez, M., et al. “Guía práctica de actuación diagnóstico-terapéutica en estreñimiento crónico.” Valencia: Fundación Española de Aparato Digestivo (2013).
  • Remes-Troche, José María. “Estreñimiento: evaluación inicial y abordaje diagnóstico.” Rev Gastroenterol Mex 70.3 (2005): 312-22.
  • Wasserman, Max Schmulson, et al. “Consenso latinoamericano de estreñimiento crónico.” Gastroenterología y hepatología 31.2 (2008): 59-74.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.