4 приложения на чесън за лечение на хипертония

Хапнете 2 скилидки на празен стомах заедно с малко вода, а за да прогоните миризмата, пийнете лимонов сок или сдъвчете няколко ментови листа
4 приложения на чесън за лечение на хипертония
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 11 януари, 2019

Страдате ли от хипертония? Или имате близък член на семейството, който се оплаква от проблеми с кръвното налягане? На първо място, винаги трябва да следвате съветите на лекуващия лекар. На второ място, важно е да разберете, че е необходимо да промените навиците си. По-добро хранене, ограничена консумация на сол, захар и наситени мазнини, както и извършването на някои упражнения всеки ден несъмнено са отлични начини за лечение на хипертония. Освен тях съществува и един домашен лек, който си струва да имате предвид – чесън.

Знаете ли, че чесънът е един от тези природни ресурси, които много проучвания сочат за отличен защитник за здравето на сърцето? Със сигурност това е така. Благодарение на свойствата на чесъна можете да намалите нивото на лошия холестерол (LDL) и да регулирате кръвното налягане.

Ще ви покажем 4 ефикасни начина за постигане на това.

1. Чеснова сол за ястията помага при лечение на хипертония

Алицинът е лекарствен ензим, наличен в чесъна, който осигурява най-добра полза за здравето на сърцето. Също така е интересно да се знае, че чесънът е бил медикамент, ежедневно използван от древните гърци и римляни, за да лекува болести и укрепи сърцето.

Да не забравяме също, че чесънът е един от най-добрите естествени антибиотици, които съществуват, и че е основната храна в средиземноморската диета, която се счита за най-здравословният модел на хранене в света. Ако тази диета е толкова здравословна, това е така, защото ограничава употребата на сол и използва главно здравословни мазнини като зехтин.

Искате ли да разберете как да елиминирате напълно солта от ястията, като я заместите с “чеснова сол?” Вижте как:

Съставки за приготовление на чеснова сол

  • 6 цели чеснови глави
  • 2 супени лъжици зехтин екстра върджин

Приготовление

  • Много е лесно. Най-напред обелете скилидките чесън и ги задушете в тиган със зехтин. След като придобият златист цвят, изключите котлона. Внимавайте да не загорят!
  • След това прецедете зехтина, така че чесънът да не задържа влага, но да останат хрупкави, и ги поставете в стъклен буркан. Всеки път, когато имате нужда от малко гарнитура, за да направите ястията по-вкусни, трябва само да настържете малко от този чесън и да го добавите към ястието. Ще се уверите колко невероятен привкус придава!

2. Консумирайте чесън на празен стомах

лечение на хипертония - чеън на празен стомах

Често сме говорили по различни поводи за прекрасните ползи от консумацията на чесън на празен стомах. Това е чудесен начин за регулиране на кръвното налягане и за борба с редица заболявания. Той може да детоксикира черния дроб, да се пребори с физическата умора, да предотврати инфекции… Как да устоите на всички тези прекрасни ползи?

Как да използваме чесън, за да се преборим с високото кръвно налягане и излекуваме хипертония?

  • Идеалният вариант е да се консумират 2 скилидки чесън на празен стомах – веднага след ставане сутрин, заедно с чаша вода.
  • Възможно е това лекарство да изглежда малко по-силно, но ако се замислите за всички предимства на този сутрешен обичай, си струва усилията, а резултатите ще забележите само за 20 дни.
  • Ако се притеснявате за лошата миризма, която ще остане, просто пийте малко лимонов сок или дъвчете листа мента. Миризмата ще изчезне почти веднага!

3. Чесън, маринован в зехтин

лечение на хипертония - чесън в зехтин

Можем да ви уверим, че е невероятно вкусен. Малко чесън, маринован в зехтин, е древно лекарство, което може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане по много прост начин. Нека не забравяме, че чесънът, маринован в зехтин, също е много вкусна и оригинална кулинарна добавка.

Какво е необходимо?

  • 20 глави чесън, обелени
  • 1 л. зехтин екстра върджин
  • Стъклен буркан

Как да го приготвим?

Обелете първо скилидките чесън и ги разделете на две. Напълнете със зехтин буркана и добавете 20-те глави чесън, които са чисти и нарязани наполовина.

Оставете всичко да престои в продължение на най-малко 3 седмици, преди да започнете да използвате този зехтин или чесъна. Един отличен начин да се възползвате от предимствата на това лекарство, за да помогнете за лечение на хипертония, е да го посипете върху 2 филии хляб и хапвате всеки ден. Също така се препоръчва да се ядат 2 скилидки чесън всеки ден.

4. Чай от чесън за лечение на хипертония

лечение на хипертония - чай от чесън

Невероятно вкусен! Чаят от чесън е друго древно лечебно средство, много полезно за здравето на сърцето, отслабване, борба с инфекциите и забавяне на преждевременно стареене – всичко това благодарение на високото си съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти.

Би било много полезно да пиете този чай на гладно или 20 минути след обяда. Ако изберете да ядете 2 скилидки чесън на гладно, след това можете да пиете вкусния чай следобед. И двата метода са ефикасни за лечение на хипертония. Вижте как да го приготвите:

Съставки

  • 1 скилидка чесън
  • 1 чаша вода
  • Малко настърган джинджифил
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 1 супена лъжица мед

Приготовление

  • Загрейте чаша с вода. След като започне да ври, добавете скилидката чесън (която преди това сте намачкали), настъргания джинджифил и супената лъжица мед. Разбъркайте добре и оставете да ври за около 20 минути. След това прецедете съдържанието и изпийте отварата.
  • Следваща стъпка? Добавете лимонов сок. Толкова е вкусно!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Kwak JS, Kim JY, Paek JE, Lee YJ et al. Garlic powder intake and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Nutr Res Pract. 2014 Dec;8(6):644-54.
  • Rivlin RS. Historical perspective on the use of garlic. J Nutr. 2001 Mar;131(3s):951S-4S.
  • Matsutomo T. Potential benefits of garlic and other dietary supplements for the management of hypertension. Exp Ther Med. 2020 Feb;19(2):1479-1484.
  • Luis D, Aller R. Ajo y riesgo cardiovascular. An. Med. Interna (Madrid). 2008;25(5):237-240.
  • Xiong XJ, Wang PQ, Li SJ, Li XK et al. Garlic for hypertension: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytomedicine. 2015 Mar 15;22(3):352-61.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.