3 тайни за щастие базирани на мъдростта на предците ни

· 13.01.2018
Въпреки прогреса на човечеството, всичко, от което се нуждаем, за да бъдем щастливи е мъдростта на предците ни, която ни дава невероятно ценни съвети.

Много от съветите за щастие, които ще ви дадем днес не са нови. А са плод на опита и мъдростта на предците ни.

Онази мъдрост, която се приписва на древността, но от която все още се нуждаем, за да се справим в съвременния свят, защото все още не сме успели да разгадаем всичко, на което се опитва да ни научи.

Прочетете и: 5 начина да останете мотивирани

В днешната статия ще ви разкрием 3 тайни базирани на мъдростта на предците ни, които е много важно да започнем да прилагаме отсега нататък.

Щом древните мъдреци са ги прилагали, значи е имало основателна причина за това.

Тайни, базирани на мъдростта на предците ни, които да прилагаме в ежедневието си

1.Контролирайте само това, което можете да контролирате и игнорирайте останалотоТайни, базирани на мъдростта на предците ни, които да прилагаме в ежедневието си

Първата тайна базирана на мъдростта на предците ни е много важна. Колко често искаме да контролираме неща, които не зависят от нас?

Когато се сблъскаме с проблем, който ни опустошава или с нещо, което ни тревожи е важно да се попитаме дали можем да направим нещо по въпроса.

Стоикът би казал: “Мога ли да направя нещо по въпроса? Ако мога, тогава ще действам; ако не мога – тогава ще го приема”.

Ние никога не действаме толкова разумно. Блъскаме главата си в същата стена отново и отново, изтощавайки се, смачквайки самочувствието си и подлагайки се на стрес и тревога.

Невинаги можем да контролираме всичко, защото някои неща просто се случват и това е нормално. Приемайки това ще смъкнем от плещите си огромен товар, защото понякога искаме да поемем отговорността за неща, които не можем да контролираме.

Прочетете и: Кои са 7-те най-често срещани видове тревожност

Понякога това е резултат от страх, несигурност или друг проблем, който ни пречи да продължим напред.

Нека просто да си позволим да се носим по течението. Време е да приемем нещата и да не бъдем заслепени от това, което не можем да контролираме. Най-хубавите неща се случват, когато се научим  да спрем да упражняваме контрол върху всичко.

2.Приемайте нещата и спрете да ги отричатеприемане на нещата е тайна от мъдростта на предците ни

Приемането е едно от най-трудните неща в живота, защото това понякога означава, че трябва да спрем да се вживяваме в ролята си на жертви.

Когато не приемаме дадено заболяване, определена ситуация или период в живота ни, когато нещата не вървят толкова добре, започваме да отхвърляме случващото се и да негодуваме срещу него.

Тази ситуация е абсурдна, все едно да виждаме, че вали дъжд и да отричаме това или да се бунтуваме срещу него. Какво ще спечелим с това? Можем ли да променим ситуацията? Отговорът е “не”, а единствената ни възможност е да приемем случващото се.

Защо се появява това отричане или отхвърляне на реалността? То се случва заради очакванията ни и това, което смятаме за добър или лош късмет.

Всичко това ни кара да страдаме и да се съпротивляваме, което е безсмислено. Ние не сме жертви; светът не е изправен срещу нас. Нещата просто се случват.

Приемете нещата, които не можете да промените. Правейки обратното според стоиците е загуба на енергия.

Не пропускайте и: Негативните емоции може да са от полза

3.Вие носите отговорност за живота ситайни за щастие базирани на мъдростта на предците ни

Третата тайна базирана на древността на предците ни е много важна, за да се отървем от насажданата вина в живота ни. Често обвиняваме родителите си за начина, по който са ни възпитали, а ние самите вече сме възрастни.

Както е казал Сенека: “Нямаме право да избираме родителите си. Но можем да избираме какви деца бихме искали да бъдем“.

Връщането назад във времето и съжалението за това, което се е случило няма да ни помогне. Това е начин за извинение за бездействието ни при трудностите, които ни се случват в момента.

Вече сме големи, зрели хора. Имаме правото да тръгнем по път, различен от този на родителите ни. Вече ние сме единствените отговорни за живота си, ние и никой друг

Така че какво чакате още?

Днес е денят, в който да спрете да контролирате нещата, за които не можете да направите нищо; да приемете ситуациите такива каквито са и да поемете руля в живота си.

Изпадането в натрапчиви мисли, отричане и обвинения ще ви донесе само нещастие.

Вижте и: Живейте в настоящето, а не в миналото

Картини: Christian Schloe