3 смутита с авокадо за намаляване на холестерола

Освен че е основната съставка на гуакамолето, този плод е изключително подходящ и за приготвянето на натурални смутита с авокадо.
3 смутита с авокадо за намаляване на холестерола

Последна актуализация: 06 февруари, 2019

Тези смутита с авокадо не само ще ви позволят да се възползвате от всички полезни качества на този плод; те съдържат и редица други съставки, които намаляват нивото на лошия и повишават това на добрия холестерол.

Много е писано за невероятните качества на авокадото.  Това е единственият плод съдържащ здравословни мазнини, грижещи се за сърцето. Хранителната му стойност е толкова висока, че той е идеален за комбиниране с всякакви видове ястия.

Освен че е основната съставка на гуакамолето, този плод е изключително подходящ и за приготвянето на натурални смутита с авокадо. Когато се опитвате да намалите нивото на холестерола си, никога на забравяйте, че авокадото със сигурност ще ви помогне.

Според редица проучвания умерената, редовна консумация на авокадо ще намали нивото на триглицеридите, като същевременно понижава лошия или LDL холестерол с 11%. Още интересна и полезна информация по темата с холестерола можете да откриете на сайта на РЗИ – Велико Търново.

Ако положите усилия и се храните здравословно и водите активен начин на живот ще се радвате на по-добро здравословно състояние като цяло и на по-силно и здраво сърце.

Затова днес ще ви разкажем за три вкусни смутита с авокадо, които да опитате у дома си и които ще ви помогнат да понижите нивото на холестерола си.

1.Смути с авокадо и лайм

смутита с авокадо
Ако започнете да се храните здравословно и да консумирате по половин авокадо дневно, следващите ви кръвни изследвания ще бъдат много по-добри.

Вярно е, че холестеролът е вид мазнина образувана от организма и е необходим за осъществяването на редица функции. Но важното е нивото му да балансирано с определени ограничения.

  • Всеки дисбаланс на холестерола веднага излага здравето ви на риск, повишавайки опасността от появата на сърдечно заболяване или инсулт.
  • В това смути се използва не само авокадо, но и лайм. Този цитрусов плод не е толкова кисел колкото лимоните и е много полезен и ефикасен при лечението на определени заболявания като атеросклерозата.
  • Съдържащите се в лайма витамин С и антиоксиданти се борят срещу съсирването на кръвта и освен това подобряват кръвоснабдяването.

Комбинацията между двата плода е много вкусна и се надяваме, че ще я опитате.

Съставки

  • 1 чаша сок от лайм (200 мл)
  • 1/2 авокадо

Указания за приготвяне

  • Лесно и бързо ще изцедите лайма, за да получите една чаша сок от плода. Самият сок е вкусен, но след като добавите авокадото в блендера, резултатът приятно ще ви изненада.
  • Разбъркайте сместа добре и се наслаждавайте на това прекрасно смути сутрин.

Приготвяйте си го всеки ден.

2.Смути с авокадо и кокосова вода
смутита с авокадо и кокос

Кокосовата вода е перфектно средство в борбата срещу холестерола.  Тя е богата на мастни киселини, също като авокадото и подобрява здравето на сърцето.

  • Кокосовата вода съдържа и лауринова киселина, която повишава нивото на добрия или HDL холестерол.
  • Съдържанието й на минерали като калий и витамини от В групата, както и витамин С я правят отличен протектор на сърцето.
  • Не трябва да забравяме, че кокосовата вода и авокадото са чудесни източници на енергия. Това прави това лесно смути натурален източник на здраве в началото на деня по най-добрия възможен начин.

Съставки

  • 1 чаша кокосова вода (200 мл)
  • ½ авокадо

Указания за приготвяне

  • Важно е да си набавите истинска кокосова вода за това смути. Знаем, че обикновено се продава в консервни кутии в супермаркетите, но в тях се губят голяма част от витамините и минералите на тази течност. Така че ако имате възможност винаги използвайте истинска кокосова вода.
  • За това смути просто трябва да поставите в блендера половин авокадо и необходимата ви кокосова вода. Разбъркайте съставките добре и изсипете напитката в любимата си чаша. Това смути притежава истински лечебни качества и ще ви помогне да намалите холестерола.

3.Смути с авокадо и ябълка

смутита с авокадо и ябълки
Още едно от любимите ни смутита с авокадо. Това смути с авокадо и ябълка ще ви осигури здраве, жизненост, енергия и удоволствие за сетивата.
  • С гладката си текстура и кисело/сладък вкус много малко плодове могат да са толкова мощни в борбата срещу триглицеридите и в грижата за сърцето.
  • Това смути понижава кръвното налягане, премахва мастните натрупвания в артериите и е засищащо, което ще ви помогне да избегнете хапването до следващото хранене.

Ето как да си го приготвите.

Съставки

  • 1 ябълка
  • 1/2 авокадо
  • 1/2 чаша лимонов сок (100 мл)

Указания за приготвяне

  • Първо обелете ябълката и я нарежете на четири парчета. След това изцедете лимоновия сок (100 мл) и поставете съставките в блендера.
  • Добавете и половин авокадо към ябълката и лимоновия сок. Разбъркайте всичко до получаването на хомогенна смес.
  • Ако смутито ви се стори гъсто, добавете малко вода.

Готови ли сте да опитате някое от тези три вкусни смутита с авокадо тази сутрин?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Duarte, P. F., Chaves, M. A., Borges, C. D., & Mendonça, C. R. B. (2017). Avocado: Characteristics, health benefits, and uses. International News on Fats, Oils and Related Materials.
  • Wang, L., Bordi, P. L., Fleming, J. A., Hill, A. M., & Kris-Etherton, P. M. (2015). Effect of a moderate fat diet with and without avocados on lipoprotein particle number, size and subclasses in overweight and obese adults: A randomized, controlled trial. Journal of the American Heart Association. https://doi.org/10.1161/JAHA.114.001355
  • Dembitsky, V. M., Poovarodom, S., Leontowicz, H., Leontowicz, M., Vearasilp, S., Trakhtenberg, S., & Gorinstein, S. (2011). The multiple nutrition properties of some exotic fruits: Biological activity and active metabolites. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.03.003
  • Siti HN., Kamisah Y., Kamsiah J., The role of oxidative stress, antioxidants and vascular inflammation in cardiovascular disease (a review). Vascul Pharmacol, 2015. 71: 40-56.
  • Zibaeenezhad MJ., Ghavipisheh M., Attar A., Aslani A., Comparision of the effect of omega 3 supplements and fresh fish on lipid profile: a randomized, open labeled trial. Nutr Diabetes, 2017.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.