14 храни против стареене - кои са те?
Както всички знаем, невъзможно е да предотвратим процеса на стареене, нито да върнем времето назад. Грижата за тялото обаче е важна, за да изглеждате и да се чувствате здрави отвътре и отвън.
Не забравяйте, че вашето настроение се отразява на външния ви вид и затова храните, които консумирате са толкова важни.
В тази статия, ще ви предоставим списък от 14 хранителни продукта против стареене.
Има различни естествени средства против стареене.
Тялото се нуждае от такива храни, за да се бори с последиците от времето, както и кожата да бъде гладка и без бръчки . Някои от храните са много икономични и дори можете да ги ядете често.
Идеята е, че можете да ги включвате в ежедневната си диета и в тази на семейството ви.
Зехтин
В наши дни зехтинът се използва много често за готвене, защото цената му е по-ниска от всякога. Маслините са много полезни за сърцето и артериите, поради което понижават кръвното. Също предпазват от рак на гърдата и поддържат кожата ви хидратирана и здрава.
Череши
Черешите съдържат фитохимикали, които им дават антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Тези плодове помагат против стареенето, защото предотвратяват артрит и артроза.
Те също така се препоръчват при сърдечно-съдови заболявания, защото пречистват мазнини от артериите.
Зеленолистни зеленчуци
Целина, зеле, броколи, маруля, магданоз са измежду зеленчуците с най-високо съдържание на антиоксиданти, които са отговорни за борбата срещу свободните радикали, основната причина за стареенето на клетките. Те също са идеални за облекчаване на инфекции на пикочните пътища, храносмилателни проблеми, анемия, и болка в зъбите.
Прочетете и: 5 невероятни ползи на магданоза
Авокадо
Авокадото е богато на мононенаситени мазнини, които са специалисти в борбата с лошия холестерол. По отношение на кожата, тъй като те са източник на витамин Е, който я поддържа гладка, много често се използва в маски за коса и лице.
Чесън
Чесънът е силно препоръчително средство за борба със сърдечни заболявания и превенция на рака. Той балансира нивата на холестерола и подобрява кръвообращението.
Oвес
Това е важна храна за намаляване на теглото и мазнините, защото съдържа разтворими фибри, които потискат апетита. Той е източник на фитинова киселина, която предотвратява рак.
Ягоди
Плодове като ягоди, къпини, и малини имат високо съдържание на антиоксиданти. Те функционират също като болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства, както и помагат против сърдечно-съдовите заболявания.
Леща
Тази храна спомага за поддържане на костите ви здрави и е източник на желязо, което държи мускулите ви във форма. Тя е полезна за стомашно-чревната система. Също така е много засищаща, поради което е много подходяща за диети.
Джинджифил
Този корен е идеален за контролиране на храносмилането и правилната циркулация на кръвта. Той облекчава ревматични болки и е чудесно средство за борба със заболявания като бронхит, пневмония и грип.
Препоръчваме ви да прочетете и: Лечебните свойства на джинджифила
Сьомга
Сьомгата е богата на омега-3, която дава на тялото невероятни хранителни вещества. Тя също има антиоксиданти, които са отговорни за регенериране и хидратиране на кожата.
Зелен чай
Зеленият чай е преди всичко чудесен за сърцето. Също така, като по-голямата част от продуктите по-горе тази напитка съдържа антиоксиданти, които са много добри за борба с остаряването и защита на кожата.
Той се използва и за загуба на тегло. Повишава базалния метаболизъм и укрепва нервната система.
Предотвратява болести като Алцхаймер. Можете да го прилагате и върху кожата, за да се лекуват изгаряния.
Домати
Яденето на домати предпазва организма от ултравиолетова светлина, което действа като превенция на слънчеви изгаряния. Важно е също по отношение на грижа за кожата, тъй като съдържа ликопен, който има ефект на предотвратяването на бръчки.
Ленено семе
Лененото семе е богато на фибри и антиоксиданти, както и много полезно като източник на Омега-3, която ще ви помогне да намалите холестерола и ще увеличи енергията ви. Лененото семе също се препоръчва за борба със запек и затлъстяване.
Мед
Освен че притежава антиоксидантни свойства, той овлажнява и изглажда кожата. Това е чудесно средство за лечение на изгаряния и драскотини. Той помага като лекува и предотвратява инфекции при кожни наранявания.
Запомнете:
Важно е да включите тези храни против стареене в ежедневното си меню. Ще подпомогнете този процес, като спите достатъчно, избягвате да употребявате тютюн и алкохолни напитки, постоянно хидратирате тялото си и не се излагате на ултравиолетови лъчи за прекалено дълго.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Covas, M. I., Konstantinidou, V., & Fitó, M. (2009). Olive oil and cardiovascular health. Journal of cardiovascular pharmacology, 54(6), 477-482. https://journals.lww.com/cardiovascularpharm/Abstract/2009/12000/Olive_Oil_and_Cardiovascular_Health.3.aspx
- Carrillo, P. (2009). Propiedades del aceite de oliva en el mantenimiento de la integridad cutánea. Seminario médico, 61(2), 61-90. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/3421677.pdf
- Subhasree, B., Baskar, R., Keerthana, R. L., Susan, R. L., & Rajasekaran, P. (2009). Evaluation of antioxidant potential in selected green leafy vegetables. Food chemistry, 115(4), 1213-1220. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814609000739
- Alvizouri-Muñoz, M., Carranza-Madrigal, J., Herrera-Abarca, J. E., Chavez-Carbajal, F., & Amezcua-Gastelum, J. L. (1992). Effects of avocado as a source of monounsaturated fatty acids on plasma lipid levels. Archives of medical research, 23(4), 163-167. https://europepmc.org/article/med/1308699
- Tsai, C. W., Chen, H. W., Sheen, L. Y., & Lii, C. K. (2012). Garlic: Health benefits and actions. BioMedicine, 2(1), 17-29. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2211802011000374
- Escudero Álvarez, E., & González Sánchez, P. (2006). La fibra dietética. Nutrición hospitalaria, 21, 61-72. http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v21s2/original6.pdf
- Meyers, K. J., Watkins, C. B., Pritts, M. P., & Liu, R. H. (2003). Antioxidant and antiproliferative activities of strawberries. Journal of agricultural and food chemistry, 51(23), 6887-6892. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf034506n
- Srivastava, K. C., & Mustafa, T. (1992). Ginger (Zingiber officinale) in rheumatism and musculoskeletal disorders. Medical hypotheses, 39(4), 342-348. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/030698779290059L
- Sinija, V. R., & Mishra, H. N. (2008). Green tea: Health benefits. Journal of Nutritional & Environmental Medicine, 17(4), 232-242. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13590840802518785
- Weinreb, O., Mandel, S., Amit, T., & Youdim, M. B. (2004). Neurological mechanisms of green tea polyphenols in Alzheimer’s and Parkinson’s diseases. The Journal of nutritional biochemistry, 15(9), 506-516. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0955286304001184
- Shami, N. J. I. E., & Moreira, E. A. M. (2004). Licopeno como agente antioxidante. Revista de Nutrição, 17(2), 227-236. http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1415-52732004000200009&script=sci_arttext&tlng=pt
- Burlando, B., & Cornara, L. (2013). Honey in dermatology and skin care: a review. Journal of Cosmetic Dermatology, 12(4), 306-313. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.12058